سه شنبه ۰۲ بهمن ۱۴۰۳
۰۹:۲۷ - ۰۸ دي ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۰۰۱۷۹۸
آموزش و پرورش

شکاف طبقاتی آموزش از شمال تهران تا سیستان و بلوچستان

شکاف طبقاتی در آموزش,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش

طبق آمار بیش از ۵۰ مدرسه لاکچری در کشور و ۳۰ مدرسه در شمال تهران با شهریه‌های ۵۰ تا ۱۰۰‌میلیونی همچنان به فعالیت‌های خود ادامه می‌دهند و وزیر جدید آموزش و پرورش نیز با توجه به اینکه گفته بود: « واقعا نمی پسندم که افراد به اتکای برخورداری بیشتر، از خدمات بیشتری برخوردار می‌‌شوند» نتوانست جلوی فعالیت این مدارس را بگیرد.

به باور کارشناسان این مدارس باعث ایجاد شکاف طبقاتی در سیستم آموزشی کشور می‌شوند. شکاف طبقاتی در بخش آموزش کشور در شرایطی رخ می‌دهد که در برخی روستاها حتی مدرسه‌ای برای تحصیل وجود ندارد.

به‌عنوان مثال بیش از ۱۲۷‌هزار کودک به‌دلیل فقر فقط در استانی مانند سیستان و بلوچستان از آموزش محروم هستند، در حالی که اصل ۳۰ قانون اساسی می‌گوید دولت موظف است وسایل آموزش‌وپرورش را رایگان برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم کند، اما دانش آموزان این مدارس برای اردوهای خارج از کشور بیش از ۲۰‌میلیون تومان هزینه می‌کنند. از سوی دیگر به گفته مسئولان آموزش و پرورش این مدارس توسط برخی از مدیران بازنشسته دستگاه‌های دولتی ایجاد شده است.

امري که عضو شوراي سياستگذاري و نظارت بر مراکز و مدارس غيردولتي نيز آن را تاييد مي‌کند و مي‌گويد: طبق ماده ۸ قانون، هشت شرط تاسيس مدرسه داريم که اغلب مسئولان اين شرايط دارند، اما در اينجا بحث رانت اطلاعاتي مطرح است و ممکن است فرد مسئول بتواند اقداماتي انجام دهد تا فردي که رانت ندارد، عقب بماند. قدرت الله عليزاده همچنين مي‌افزايد: از ميان ۱۷‌هزار مدرسه غيردولتي، حدود ۵۰ مدرسه لاکچري و ويژه وجود دارد و اين مدارس اغلب يعني بالاي ۳۰ مورد در شمال شهر تهران‌اند و متاسفانه بيشتر مسئولان ما که شايد مدرسه هم دارند، آنجا ساکن‌اند. البته روشن است که اين چندهزار دانش آموز، فرزندان مسئولان نيستند بلکه خانواده‌هايي نيز هستند که وسع مالي دارند. مسأله اين است که دولت بايد از مدارس غيرويژه حمايت کند تا آنها بتوانند با اين مدارس خاص رقابت کنند.

رانت سياسي تاثيري در اخذ مجوز ندارد

از سوي ديگر روز گذشته مجتبي زيني وند، معاون وزير و رئيس سازمان مراکز و مدارس غيردولتي در واکنش به اين سوال که برخي افراد ممکن است به واسطه رانت دولتي که دارند وارد اين کار شوند، گفت: قانون شرايطي را اعلام کرده و يک مصوبه هم شوراي سياستگذاري دارد که افراد مختلف مي‌توانند مداس ويژه ايجاد کنند. شوراي سياستگذاري مي‎گويد بايد اولويت را به کسي بدهند که دغدغه تعليم و تربيت دارد مثل فرهنگيان بازنشسته، معلم و کسي که سال‌ها در عرصه تعليم و تربيت کار کرده است.

اگر براي چنين اشخاصي امکان مالي فراهم بود، اولويت با آنهاست. بر اساس قانون نمي‌توانيم از تقاضاي کسي که درخواست تاسيس مدرسه غيردولتي دارد، جلوگيري کنيم. رانت سياسي هيچ‌تاثيري ندارد، زيرا لازم است هر کسي که تقاضاي احداث مدرسه غيردولتي دارد، فرايند مصاحبه را در شوراي نظارت طي کند. استعلام صورت بگيرد، پليس بين‌الملل و وزارت اطلاعات نيز استعلام دهند تا در نهايت فضا فراهم شود. بيشترين متقاضي براي تاسيس مدرسه غيردولتي فرهنگيان بازنشسته هستند.

بازنشسته‌ها و احداث مدارس غيرانتفاعي

البته معاون وزير به اين موضوع اشاره‌اي نکردند که يک معلم بازنشسته چطور مي‌تواند هزينه اجاره‌ميلياردي يک ساختمان در شمال تهران را پرداخت کند. براي اجاره يک مدرسه غيرانتفاعي در منطقه پاسداران حدود چهار‌ميليارد و ۵۰۰‌ميليون تومان در سال نياز است و يک معلم بازنشسته که حدود دو‌ميليون تومان در ماه حقوق مي‌گيرد، چطور مي‌تواند اين مدرسه را راه‌اندازي نمايد. با اين حال بيش از ۴۰۰ مدرسه خشت و گلي در کشور وجود دارد.

تبعات اجتماعي شکاف طبقاتي در آموزش

با اين حال کارشناسان آموزشي بر اين باورند دليل اصلي و عمده شکاف ايجادشده بين مدارس کشور که منجر به شکاف آموزشي هم شده است، همان فاصله طبقاتي است. مهدي صبوري، کارشناس آموزشي در اين رابطه مي‌گويد: قرباني اين ماجرا، دانش‌آموزان طبقات پايين‌تر جامعه هستند، حالا بايد مصداق عيني آن را با انتشار نتايج کنکور مشاهده کرد و امسال نيز همانند سال‌هاي قبل با اعلام اسامي نفرات برتر کنکور ۹۸ يک بار ديگر اثبات شد که تمام آنها، دانش‌آموزان مدارس خاص از سمپاد تا نمونه دولتي يا غيردولتي‌ هستند و باز هم دست مدارس دولتي خالي است. افزايش سطح زندگي خانواده‌ها و ايجاد فاصله‌هاي عميق طبقاتي منجر به تفاوت زندگي‌هاي آنها هم شد. برخي خانواده‌ها به اين نتيجه رسيدند که ديگر دل‌شان نمي‌خواهد فرزندان‌شان با فرزندان خانواده‌هاي قشر متوسط همکلاسي باشند.

همين باعث شد که مدارس غيرانتفاعي هر روز بيشتر از روز قبل ظاهر شوند و با شهريه‌هاي نجومي خيال ثروتمندان را از بابت تحصيل بچه‌هايشان راحت کنند. دولت بايد از مالکان مدارس غيردولتي ماليات بگيرد و اين ماليات را صرف ساخت مدرسه و فضاي آموزشي در مناطق محروم کند. وي در ادامه مي‌افزايد: يکي از اتفاق‌هايي که حول اين مساله رخ داده، اين است که آموزش به يکي از مهم ترين معرف هاي شکاف طبقاتي و شکاف بين دهک هاي درآمدي در ايران تبديل شده است به‌طوري که محاسبات ما نشان مي دهد که ميزان نابرابري هايي که در هزينه هاي آموزش بين خانواده هاي دهک دهم (ثروتمندترين) و فقيرترين دهک وجود دارد، چيزي حدود يک به پنجاه و سه است؛ يعني دهک ثروتمند ۵۳ برابر دهک فقير، براي آموزش فرزندش هزينه مي‌کند. البته اين آمار مربوط به سال ۹۶ است.

براي خانواده‌هاي طبقات بالا دسترسي به اين نوع از مدارس، الزاما با هدف دسترسي به آموزش با کيفيت نيست، بلکه ابزاري براي تمايز دادن خود از ديگر طبقات است. اين در حالي است که تحصيل در اين نوع از مدارس الزاما به معناي آموزش با کيفيت هم نيست. به‌عنوان مثال، از جمله خدمات اين مدارس، اردوهاي خارج از کشور است. مدرسه‌اي در تهران، در ازاي هر دانش‌آموز ۳۵‌ميليون تومان براي سفر يک هفته‌اي به انگلستان از والدين هزينه دريافت کرده است! اين در حالي است که چنين برنامه ها و اردوهايي در عمل به دانش دانش‌آموزان چيزي اضافه نمي‌کند. در واقع، يکسري خدمات لاکچري براي طبقات خاصي از جامعه است که حتي اگر مدرسه ها خصوصي نمي‌شد خود خانواده‌ها از طريق ديگري مي توانستند به اين خدمات دسترسي پيدا کنند.

رها معیری

armanmeli.ir
  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش