تابستان در ایران، هرسال با یک آزمون بزرگ برای دانشآموزان دبیرستانی آغاز میشود و با اعلام نتایجش به میانه میرسد. امسال هم این دانشآموزان، تابستانشان را با این آزمون، کنکور ٩٧ که برگزاریاش البته محل بحث بسیار بود، شروع کردند و حالا تعدادشان، مثل همیشه زودتر از بقیه از نتایج تلاشهایشان باخبر شدهاند: نفرات برتر.
دیروز سهشنبه ٩ مرداد، برای دختران و پسران برتر کنکور ٩٧، روز خوبی بود؛ برای کسانی که متولد سال ٧٩ هستند و با آوردن رتبههای برتر مهمترین آزمون ورودی ایران، در سرشان رویاهای زیادی میپرورانند. سازمان سنجش مثل هرسال، نامهای نفرات برتر پنج گروه آزمایشی آزمون سراسری سال ۹۷ شامل گروههای آزمایشی علوم انسانی، علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی، هنر و زبانهای خارجی را اعلام کرد؛ نامهایی که باز هم تعداد داوطلبان تهرانی در آنها بیشتر است.
البته نکته مهم نتایج امسال، وجود داشتن شهرهای کوچک در میان جدول نفرات برتر است؛ بهطوری که در این جدول، نام شهرهایی مانند تربت حیدریه، کامیاران، کرج، قوچان، تالش و بیرجند به چشم میخورد. از میان نفرات برتر کنکور امسال اما همچنان تهرانیها با ١٢نفر در صدر جدولند و تبریزیها با ٣نفر در رتبه دوم درحالی که در کنکور سال ٩٦، از میان ۳۶ داوطلب برتر ۱۷نفر از تهران بودند، ۴نفر از تبریز و ۴نفر از یزد و این موضوع نشان میدهد که هرچند تعداد تهرانیها در نفرات برتر کنکور هنوز هم بیشتر از بقیه است ولی دارد کمکم از تعدادش نسبت به سالهای قبل کم میشود.
از میان نفرات برتر کنکور، پسرها همچنان دست بالا را دارند اما نسبت به سال گذشته، تغییر خوبی به نفع دخترها رخ داده؛ براساس نتایج اعلامشده از مجموع ۳۶ داوطلب برتر کنکور سال ٩٧، ٢٤نفر پسر و ١٢نفر دخترند؛ درحالی که در کنکور سال ٩٦، ۲۸نفر پسر بودند و ۸نفر دختر، در کنکور سال ٩٥ هم ٢٦نفر پسر بودند و ١٠نفر دختر. از نظر پراکندگی جنسی در گروههای آزمایشی هم امسال تغییراتی رخ داده؛ مثلا در گروه ریاضی که معمولا تعداد پسران در آنها بیشتر است و سال گذشته هیچ دختری در میان نفرات برتر آن جایی نداشت، امسال نام یک داوطلب با جنس زن به چشم میخورد: «بهار رادمهر از قم».
کنکور امسال هم مثل پارسال یک پدیده دارد: علی عبداللهزاده که اهل تربت حیدریه است و نفر دوم در گروه آزمایشی علوم تجربی و نفر اول گروه زبان. سال گذشته هم کنکور پدیده مشابهی داشت: «امیرحسین قویدل» از شهر تبریز که او هم نفر دوم در گروه علوم تجربی و همزمان دارای رتبه سوم در گروه زبانهای خارجی بود.
عرفان آبادیفرد، رتبه سوم کنکور تجربی در گفتوگو با «شهروند»: از خانوادهای متوسط میآیم اما آرام
«عرفان آبادیفرد» رتبه سوم کنکور تجربی امسال است که هنگام اعلام خبر از سوی صداوسیما، هنوز در خواب صبحگاهی بوده است و با تماس یکی از دوستانش خبر شیرین رتبه تکرقمیاش را شنیده است. او میگوید که آرامش در زندگی و درسخواندن، راز موفقیت در کنکور است و پیشنهادش به دیگر دانشآموزان این است که از مشورت معلمان و رتبههای برتر سالهای گذشته استفاده کنند. عرفان تصمیم دارد در دانشگاه پزشکی بخواند، هرچند که هنوز دانشگاهی را برای این رشته انتخاب نکرده است. او در این گفتوگو از یک سال گذشته و برنامههایش برای آینده سخن میگوید.
آقای آبادیفرد، شما در چه مدرسهای درس میخواندید و چه رشته و دانشگاهی را میخواهید انتخاب کنید.من کنکور اولم بود؛ ۱۸ سالم است. در مدرسه شهید مدنی تبریز که مدرسه تیزهوشان است درس میخواندم. الان هم برنامهام این است که پزشکی بخوانم و هنوز برای دانشگاه تصمیمی نگرفتهام؛ دانشگاه تبریز یا دانشگاه تهران.دانشگاه تبریز به خانواده نزدیک است. دانشگاه تهران هم سطح بهتری دارد و بر این اساس باید به جمعبندی برسم.
درباره وضعیت خانواده هم توضیح دهید؛ چند برادر و خواهر دارید؟
من یک برادر بزرگتر دارم که فوق لیسانس برق دارد. مادرم خانهدار است و پدرم هم فرهنگی. وضعیت مالی خانواده هم متوسط است.
نظر خانوادهات برای انتخاب رشته و دانشگاه چیست؟
هنوز با خانواده روی این موضوع صحبت نکردهام. خودم خیلی مشکلی با خوابگاه و زندگی در یک شهر دیگر ندارم و باید به جمعبندی برسیم که کجا باشم.
روزی چند ساعت درس میخواندی و از کی شروع کردی؟
- سال سوم دبیرستان شروع به درس خواندن برای کنکور کردم و سعی میکردم درسهای همان پایه را خوب بخوانم. از تابستان متوسط روزی ۸ ساعت درس میخواندم. از مهرماه هم که مدرسه شروع شد کمتر میخواندم و روزهای مدرسه ۵- ۶ ساعت مطالعه میکردم. روزهای تعطیلی هم۱۰-۱۲ ساعت درس میخواندم.
از موسسات کمکآموزشی و کلاسهای فوق برنامه هم استفاده میکردی؟
کلاسهای مدرسه کافی بود و تا اندازهای برای درسهای خاصی از موسسات کنکور استفاده میکردم.
بسیاری از رتبههای برتر کنکور در سالهای گذشته، معمولا به خارج از کشور مهاجرت میکنند. شما در اینباره هم برنامهای دارید یا تصمیمی گرفتهاید؟
به این مسأله اصلا فکر نکردهام. باید زمان بگذرد تا تصمیم بگیرم.
انتظار رتبه تکرقمی نداشتی؟
چرا، فکر میکردم ولی مطمئن نبودم. ولی هر چقدر هم که مطمئن باشی باز هم لحظه شنیدن هیجان داری و خوشحال میشوی.
تفریح و سرگرمیات در این یک سال کنکور چه بوده است؟
فیلم میدیدم و موزیک گوش میکردم. کمی هم ورزش معمولی.
بر اساس تجربه این یک سال، اگر بخواهی توصیه یا پیشنهادی به دیگر دانشآموزان داشته باشی، چه میگویی؟
اول از همه آرامش داشته باشند؛ هم در درس خواندن و هم در زندگی. خیلی به نتیجه حساس نباشند و بیشتر روی تلاش تمرکز کنند. راهنمایی معلمان و اساتید هم میتواند خیلی مفید باشد.
تجربه دیگر رتبههای برتر کنکور در سالهای گذشته هم به شما کمک کرده و پیگیر این اخبار بودید؟
بله، من از آقای قویدل که پارسال رتبه دو کنکور تجربی بود کمک میگرفتم و پیشنهادهای مفیدی داشت.
سیدمحمدصادق کشاورزی، رتبه دو ریاضی، اهل تهران: یک جلسه هم خارج از مدرسه کلاس نرفتم
شهروند| رتبه دو کنکور ریاضی ۹۷، زندگیاش را وقف یک آزمون نکرده و حتی در این سال بسیاری از رمانهای کلاسیک را هم مطالعه کرده است؛ «سیدمحمدصادق کشاورزی» تابستان کنکور را مشغول المپیاد کامپیوتر بود و به مدال برنز کشوری هم رسید تا مهرماه با اعتمادبهنفس بیشتری درسخواندن برای کنکور را شروع کند. او تکلیفش را با بسیاری از مسائل روشن کرده و یکی از آرمانهایش، دانشجوشدن در دانشگاه ام.آی.تی است.
کمی درباره کنکور توضیح دهید؛ چه مدرسهای بودید؟ روزی چند ساعت مطالعه میکردید؟
هجده سالم است و اولین کنکورم بود. مدرسه علامه حلی درس خواندهام. تنها از کلاسهای مدرسه استفاده میکردم و حتی یک جلسه خارج از مدرسه کلاس نرفتم.
از کی شروع به درسخواندن برای کنکور کردید و روزی چند ساعت درس میخواندید؟
من تابستان دوره المپیاد کامپیوتر بودم و مدال برنز کشوری گرفتم. از مهر شروع کردم به درسخواندن. اول روزی ٦ ساعت درس میخواندم و همینطور این روند مطالعه و زمان آن بیشتر میشد تا اینکه ماه آخر به روزی ۱۲ ساعت رسید.
سالهای پیش وضعیت درسی شما چطور بود؟
درسم همیشه خوب بود و همیشه رتبه اول یا دوم پایه بودم.
در سال کنکور، در کنار درس خواندن، چه تفریح یا سرگرمیای داشتید؟
روزهای هفته که کامل مشغول درسخواندن بودم و روزهای جمعه بعد از کنکور آزمایشی کتاب غیر درسی میخواندم.
در چه حوزهای مطالعه میکردید و چه کتاب جذابی در این یک سال خواندید؟
بیشتر رمان میخواندم، رمانکلاسیک. از آناکارنینا و جنگ و صلح بیشتر خوشم آمد. فرصت چندانی هم برای موسیقی گوش کردن در این یک سال نداشتم.
درباره شرایط خانواده و وضع مالی هم توضیح دهید.
تکفرزندم و پدر و مادرم شاغل و کارمند هستند و وضع مالی خانواده هم متوسط است.
برنامه شما برای انتخاب رشته دانشگاهی چیست؟
مهندسی کامپیوتر انتخاب اول من است.
معمولا رتبههای برتر کنکور ریاضی، سراغ مهندسی برق میروند، نه؟
علاقه من بیشتر به سمت مهندسی کامپیوتر است و نسبت به این رشته هم شناخت دارم.
جناب کشاورزی، در این یک سال از رتبههای برتر پارسال هم مشورت میگرفتید؟
بله، رتبه یک کنکور ۸۹ یکی از دوستانم بود و خیلی به من کمک کرد.
از مدرسه شما، امسال رتبه تکرقمی دیگری هم بود؟
بله، یکی از همکلاسیهایم رتبه ۴ ریاضی شد.
«نیما جواهری»، رتبه ۸ کنکور علوم انسانی از کامیاران: مطالعات غیردرسی به آرامش من کمک میکرد
متولد و ساکن کامیاران در استان کردستان و یکی از معدود رتبههای تکرقمی کنکور از منطقه ۳ است؛ «نیما جواهری» میتوانست این روزها خود را یکی از رتبههای برتر تجربی ببیند و برای پوشیدن روپوش سفید پزشکی آماده شود اما او سال دوم دبیرستان به سمت علاقهاش رفت. رتبه ۸ کنکور علومانسانی امسال، علاقهمند به موسیقی، هنر و علومانسانی است و امیدوارم است که دانشگاه زمینه را برای رسیدن به اهدافاش فراهم کند. او در این گفتوگو از سال کنکور و برنامهاش برای آینده سخن میگوید.
متولد چه سالی هستید و وضعیت خانواده تان چطور است؟
متولد سال ۷۹ هستم و سال اول کنکورم بود. اهل کامیاران در جنوب استان کردستان هستیم. تک فرزند هستم.مادرم معلم ابتدایی یک مدرسه خصوصی است و پدرم شغل آزاد دارد. وضعیت مالی خانواده هم متوسط است.
از اول، انتخاب خودت رشته علوم انسانی بود؟ چون الان بیشتر خانوادهها علاقه دارند که فرزندشان در رشته تجربی یا ریاضی درس بخواند؟
نه من سال دوم رشته تجربی بودم و تابستان سال دوم، رشته ام را تغییر دادم. دلیلاش علاقه بود هرچند که علاقه اصلی من موسیقی و هنر است. قصد دارم موسیقی را هم به طور جدی ادامه دهم.
از کی شروع به درسخواندن برای کنکور کردید و روزی چند ساعت درس میخواندید؟
من از اول تابستان شروع کردم و کم کم زمان را بیشتر کردم تا به ۱۲ ساعت رسید. روی کیفیت خیلی دقت داشتم و سعی میکردم تحلیل دقیقی از کتاب و مفهوم داشته باشم. به جز تعدادی جلسات که با معلم خوب ریاضیام آقای ندیمی داشتم هیچ کلاس دیگری نرفتم.
نوازندگی هم میکنید؟
بله، من ویولن کار میکنم و یکی از تفریحاتم در این سال هم تمرین ساز بود.
قصد دارید چه رشتهای را انتخاب کنید؟
می خواهم حقوق را در دانشگاه تهران بخوانم تا الان تصمیم این است ولی باید مشورت کنم و نظر چند نفر دیگر را هم بپرسم.
از رتبههای برتر کنکور در سالهای گذشته هم برای شیوه مطالعه مشورت میگرفتید؟
بله، کامیاران سال قبل رتبه ٦ آقای فرید صابری بود که دوست نزدیک من هم بود، چه قبل از کنکور خودش و چه بعد از کنکور. الان دانشجوی فلسفه دانشگاه تهران است. من از فرید کمک میگرفتم.
بسیاری از رتبههای برتر کنکور در سالهای گذشته، این روزها خارج از ایران مشغول تحصیل یا کار هستند. شما هم چنین برنامهای برای سالهای آینده دارید؟
فکر من این است که تا حد ممکن اینجا باشم و به همین مردم اگر بتوانم کمک کنم ولی اگر فرصت تحصیلی پیش بیاید امتناع نمیکنم. با این حال سعی میکنم اینجا باشم.
در کنار درس، در این یک سال چه تفریح یا سرگرمیای داشتید؟
به همان اندازه که درس خواندن مهم است ساعت استراحت هم مهم است. برای استراحت من اغلب ساز میزدم و علاوه براین مطالعات غیردرسی هم خیلی به آرامش من کمک میکرد. چون باعث میشد که از فضای کنکوری خارج شوم. زمینه مطالعه من کتابهای فسفه و هنر بود.
محمد باقرزاده
- 19
- 5
ناصر
۱۳۹۷/۵/۱۱ - ۹:۴۴
Permalink