دانشآموزان، دانشجویان و فارغالتحصیلان معمولا از آن دست گروههای خبرساز جامعه هستند که معمولا از سوی وزارت علوم، دانشگاهها و سازمان سنجش برای آنها تصمیمگیریهای متعددی میشود و این تصمیمگیریها همواره حاشیههایی هم به دنبال دارد، حاشیههایی که یا به مذاق دانشجویان و داوطلبان کنکور خوش نمیآید یا مطابق میل برخی مسئولان و به ویژه اعضای کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی نیست.
یکی از این همین تصمیمگیریهای دردسرساز حذف مرحله تکمیل ظرفیت کنکورهای سراسری بود که از سال گذشته تاکنون دانشجویان و دانشگاهها را با مشکلات خاصی روبه رو کرده است، از خالی ماندن صندلی دانشگاهها گرفته تا داوطلبانی که بنا بر هر دلیلی پشت کنکور میمانند. درحالیکه تکمیل ظرفیت میتواند درمانی برای درد آنها باشد.
اعتراضاتی که بی نتیجه ماند
خبرها و گزارشهای متعددی از سال گذشته تاکنون درباره اعتراضات و نظرهای مسئولان دراین باره منتشر شده که معمولا هم به نتیجه مطلوبی نرسیده است، درواقع وزارت علوم و سازمان سنجش آموزش کشور مصرانه بر حذف تکمیل ظرفیت تاکید کردهاند و مشکلات رخداده را نادیده گرفتند، اما چند وقتی است که ماجرای تکمیل ظرفیت به گونهای دیگر بر سرزبانها افتاده و مسبب آن برخی تصمیمهای شورای سنجش و پذیرش دانشجو است.
چندی پیش هیئت عمومی دیوان عدالت اداری گوشه چشمی به داوطلبان کنکورهای سراسری نشان داد و در اطلاعیهای از بلامانع شدن شرکت مجدد پذیرفتهشدگان دورههای روزانه آزمون سراسری در نوبتهای بعدی کنکور خبر داد. این ماجرا هرچند که دل داوطلبان بسیاری را شاد کرد، اما به برخی مشکلات دانشگاهها برای آینده دامن زد، به گونهای که مهناز ملانظری رییس دانشگاه الزهرا (س) در گفتگو با خبرگزاری دانشجو دراین باره گفت: این موضوع اتفاق خوبی نیست، چون قطعا اگر دانشجویان با بهرهگیری از این فرصت، قبولیهای بدون استفاده داشته باشند جای عده دیگری که برای این کار تلاش کردهاند را میگیرند.
رییس دانشگاه الزهرا (س) ادامه داد: نبود مرحله تکمیل ظرفیت بعد از کنکور سراسری نیز شرایط را برای دانشجویان پیچیده و دشوار خواهد کرد بنابراین شاید این موضوع نیاز به بررسی و تجدیدنظر داشته باشد.
دانشگاههای دولتی به درد غیردولتیها دچار میشوند
درحقیقت مطابق حالت معمول به دلیل تکمیل نشدن ظرفیتهای تعیین شده، دانشگاهها و موسسات غیردولتی بعد از نهایی شدن ثبتنام پذیرفتهشدگان کنکور درخواست مجوز برگزاری مرحله تکمیل ظرفیت میکنند و ارائه این مجوز به آنها دشواریهای خاص خود را دارد، اما چنین مصوبهای باعث میشود دانشگاههای دولتی هم در سالهای آتی با مشکلات خالی ماندن صندلی مواجه شوند و پیچیدگیهای اخذ مجوز برگزاری تکمیل ظرفیت را بچشند.
کنکور سراسری تکمیل ظرفیت ندارد
اما چندروزی از این ماجرا نگذشته بود که خبر شورای سنجش و پذیرش دانشجو درباره برگزاری مرحله تکمیل ظرفیت برای برخی آزمونهای سراسری به سرعت پیچید و روزنه امیدی در دل داوطلبان ایجاد و مقرر شد تا تکمیل ظرفیت پذیرش دانشجو فقط در آزمونهای کارشناسی ارشد ناپیوسته، کاردانی به کارشناسی، فنی و حرفه ای، جامع علمی- کاربردی، آزمون سراسری (فقط برای رشته محلهای صرفاً براساس سوابق تحصیلی) برای پذیرش بهمن ماه مطابق اطلاعیههای زمانبندی ثبتنام آتی سازمان سنجش آموزش کشور انجام گیرد. دانشگاه آزاد اسلامی هم به استناد همین مصوبه خبر از برگزاری مرحله تکمیل ظرفیت برای هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری داد.
ظاهر این خبر بسیار خوب و مسرتبخش است، اما با اندکی توجه به آن میتوان دریافت که برگزاری مرحله تکمیل ظرفیت کنکور سراسری که از سال قبل، این همه حاشیه و دردسرساز شده از این غافله عقب مانده است و همچنان اصرار بر حذف و برگزار نشدن این ماجرا ادامه دارد.
اصرار بیش از حد مسئولان به این مسئله گاهی اینطور تعبیر میشود که آنها قصد دارند پذیرشهای رایگان در دانشگاههای دولتی را به حداقل برسانند و داوطلبان و دانشجویان برای تحصیل به سمت دانشگاههای پولی مثل پردیسها یا غیردولتیها سوق داده شوند چرا که طی سالهای اخیر استقبال داوطلبان از رشتههای تحصیلی پردرآمد در دانشگاههای دولتی زیاد شده است و این همه صندلی خالی در دانشگاههای غیردولتی نشان از بیمیلی داوطلبان به تحصیل در این دانشگاهها است.
گویا مسئولان با تیتر فریبکارانه این خبر داوطلبان را تا حدی سرگرم کردند که ضمن کاهش اعتراضات، شاید امیدی برای برگزاری تکمیل ظرفیت کنکور سراسری هم پیدا شود البته طبق مصاحبه ابراهیم خدایی رییس سازمان سنجش آموزش کشور به دلیل اینکه دورههای روزانه دانشگاهها درخواست تکمیل ظرفیت نکردند، چنین مسئلهای رخ نخواهد داد.
به امید آنکه داستان کنکور و ثبتنام دانشگاهها برای تکمیل ظرفیت به حالت سابق برگردد و مسئولان سازمان سنجش و وزارت علوم برای این موضوع شرایط دیگری را تدبیر کنند.
- 99
- 23
کاربر مهمان
۱۳۹۸/۸/۱۴ - ۱۵:۱۸
Permalink