محمدحسین نجاتی: «دکتر میثم مطیعی»؛ این نام و عنوان تنها توصیف سایتها و کانالهای تلگرامی منتقدان دولت از مداح جنجالی نماز عید فطر نیست.
عنوان دکتر را سایت دانشگاه امام صادق (ع) برای میثم مطیعی به کار برده و همزمان نام او را در جمع اعضای هیات علمی دانشکده الهیات، معارف اسلامی و ارشاد قرار دادهاست.
مداحی دیروز او پیش از برگزاری نماز عید فطر واکنشهای متفاوتی را برانگیخت. حامیان دولت این شکل از مداحی را مصداقی از تفرقهافکنی، واگذاری تریبونهای رسمی برای منافع گروهی، بدسلیقگی و مطیع نفس بودن و برهم زننده انسجام ملی خواندند.
در مقابل جریان منتقد دولت، خود را صدای مطیعی خواندند و در تندترین واکنشها کانال تلگرامی حسین الله کرم رییس انصار حزبالله طی مطلبی انتقادات از مداحی میثم مطیعی را "فضاسازی" ، "مظلوم نمایی" ، "غوغا سالاری" و "قبح شکنی" دولت و حامیان دولت خواند.
اما آنچه در حمایتهای منتقدان دولت از میثم مطیعی به چشم میآمد اشاره آنها به تحصیلکرده بودن میثم مطیعی بود و در برخی از موارد اینگونه نام بردن او بود: «دکتر میثم مطیعی». اشاره آنها به این سمت علمی برای مداح جنجالی نماز عید فطر ناظر بر عضویت او در هیات علمی دانشکده الهيات، معارف اسلامي و ارشاد دانشگاه امام صادق(ع) است. مطیعی در واقع عضوی از طیف امامصادقیهاست.
دانشگاهی که پیش از انقلاب شعبهای از دانشگاه آمریکایی هاروارد در تهران بود و پس از انقلاب در مسیر تربیت دانشآموختگان و مدیران اسلامی قدم برداشت و حالا با شعار «دانشگاه اسلامی مرجع» ادامه حیات میدهد.
میثم مطیعی از دانش آموختگان این دانشگاه است. او در شهریورماه سال ۱۳۹۴، از رساله دکترای خود در این دانشگاه دفاع کرد و خیلی زود در ماههای نخست سال ۱۳۹۵ در سمت استادیاری به عضویت هیات علمی دانشکده الهيات، معارف اسلامي و ارشاد دانشگاه امام صادق(ع) درآمد.
عنوان پایان نامه رسالهی دکترای او، «مباني و راهکارهاي قرآني و روايي در رويارويي با اهانت به معصومان(ع)» بود و به راهنمایی دکتر عباس مصلایی پور (دانشیار و عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق (علیه السلام)) و با مشاوره دکتر محمد هادی همایون (دانشیار، رئیس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع) و از اعضای هیات امنای جامعة الصادق) و دکتر مهدی ایزدی (دانشیار و عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق (ع)) دفاع شد.
تصویر زیر مربوط به پایاننامه دکترای میثم مطیعی به نقل از سایت دانشگاه امام صادق است.
تصویر زیر مربوط که اطلاعات علمی میثم مطیعی در سایت دانشگاه امام صادق؛
در بخش خلاصه رسالهی دکترای میثم مطیعی آمدهاست: «با توجه به اینکه اهانت به معصومان و اولياء الهي، سابقهاي طولاني در تاريخ بشر داشته است و نحوه مواجهه با اهانتکنندگان، همواره يکي از دغدغههاي مؤمنان بوده است. در دوره معاصر به واسطه افزايش برنامهريزي شده اهانت به معصومان توسط دشمنان دين، نياز به الگويي براي برخورد صحيح با اهانت و اهانتکنندگان بيش از پيش محسوس شدهاست.»
و در بخش نتیجهگیری نیز نوشته شدهاست:«در بررسي سيره معصومان در حديث و تاريخ نيز راهکارهاي زير از جمله روش هاي معصومان (ع) در مواجهه با اهانتکنندگان بوده است: رفع بهانههاي اهانت، پرهيز از اقدامات شتاب آلود و هيجان زده، نفي رويکرد تلافيجويانه و عدم مقابله به مثل، تفکيک ميان اهانتکننده نادان و مغرض و ...»
او در این دانشگاه توانست نظر اساتید خود را نیز جلب کند و بنابر آنچه از سوی سایت دانشگاه امام صادق از جلسه دفاع مطیعی گزارش شده «بنابر نظر اعضای هیات داوران میثم مطیعی با "درجه عالی" موفق به اخذ مدرک دکترای تخصصی در رشته قرآن و حدیث شدهاست.»
تصویر زیر مربوط به جلسه دفاع رساله دکترای میثم مطیعی در دانشگاه امام صادق است. (منبع عکس: سایت دانشگاه امام صادق)
شاعر مداحی نماز عید فطر که بود؟
اما نکته جالب دیگر شاعر مداحی دیروز، اوست. شب گذشته برخی گروههای تلگرامی اصولگرا به نقل از علیرضا قزوه شاعر آیینی کشور، عنوان کردند که شاعر مداحی میثم مطیعی محمدمهدی سیار است. اشاره آنها اما دقیق بود. محمدمهدی سیار در کانال تلگرامی خود مالکیت این شعر به نام خود را تایید کرد و نوشته است: «خدای مهربان را شاکرم که بار دیگر توفیق یافتیم در این عید فرخنده و از تریبون شعر فارسی، بخشی از دردها و حرفهای این مردم رنجکشیده و این انقلاب مظلوم را بازگوکنیم.»
محمد مهدی سیار نیز یکی از دانشآموختههای دانشگاه امام صادق است و گفته میشود در دانشگاه امام صادق نیز همچون میثم مطیعی تدریس میکند.
او اما در توضیحات خود شائبه توهین به مقامات سیاسی را رد میکند و میگوید:« شنیدهام بعضی از صفحات و رسانههای عموما تندروی سیاسی این شعر را دشمنی و توهین به رئیسجمهور محترم جناب آقای روحانی تلقی کردهاند. حقیقتا نمیدانم کدام بیت یا ابیات از این مثنوی حدودا هفتادبیتی را میتوان مصداق چنین برچسبی دانست.
در حالیکه تلاش ما و جناب آقای مطیعی همواره این بوده که ضمن بیان نقدها و درد دلهای مردم خطاب به مسولان دولت و قوه قضاییه (در مباحثی همچون کار، حقوق کارگران و عدالت و مبارزه با فساد و زمینخواری) رویکردی خیرخواهانه و همدلانه نسبت به «صف اولنشینان» داشته باشیم و نوک تیز حملات به سوی دشمن خارجی به ویژه آمریکا، اسرائیل و داعش باشد. بیت مربوط به «روح و جسم برجام» که شاید تندترین بیت این مثنوی بهحساب آید ترجمهایست ساده از متن نامۀ «دکتر #محمدجواد_ظریف به خانم #موگرینی در اعتراض به «تحریمهای جدید سنا».
تصویری از کانال تلگرامی محمد مهدی سیار شاعر شعر جنجالی مداحی میثم مطیعی
بیتی که میثم مطیعی آن را حذف کرد
محمدمهدی سیار در ادامه توضیحات خود اشاره ای نیز به بیت جنجالی این شعر و حذف یکی از بیتهای این شعر نیز کرد و نوشت: نکتۀ جالبی از احتیاط و و روحیۀ فراجناحی آقای مطیعی که باید متذکر شوم این است که در بیتی از همین شعر عید فطر، آنجا که به موضوع «بیستسی» پرداخته بودیم، از استعارهای برای نشان دادن ناکارآمدیِ نسخههای غربی تعلیم و تربیت استفاده شده بود، اما آقای مطیعی با این استدلال که از این بیت ممکن است جسارتی به رییس جمهور محترم برداشت شود (با اینکه ابیات قبل و بعد کاملا مرجع این استعاره را که غربیان هستند روشن میکرد ) و موجب سوءاستفاده شود، این بیت را حذف کرد.
"بیست سی" چیست که تعلیم جهان، از دل ماست
هان که جمهوری اسلامی ایران اینجاست
اگر از غرب رسد نسخه، خودش بیماری ست
قرص خواب است ولی چارۀ ما بیداری ست
«نور خورشید طلب حاجت مهتابی نیست
که دوا در کف هر دکتر قلابی نیست!»
سیار درباره تعبیر جنجال برانگیز خود نیز نوشت: «چنانچه میبینید معنای استعارۀ «دکتر قلابی» در بیت سوم کاملا روشن است و به نسخه نویسی بیگانگان برای فرهنگ سرزمین ما اشاره دارد، اما با اینحال آقای مطیعی برای رعایت چنین احتیاطهایی از خواندن آن سر باز زدند.»
- 2
- 6