
پایان امتحانات نیمه دوم هر سال که فرا میرسد برای بسیاری از دانشجویان تازه ابتدای یک ترم جدید است؛ یعنی وقتی خیلی از دانشجویان در تعطیلات سهماهه هستند، برخی دیگر این سهماه را غنیمت شمرده و برای گذراندن چند واحد هم که شده میهمان دانشگاه خودشان یا سایر دانشگاهها میشوند. اگر به فهرست دانشگاههایی که هر سال به ارائه ترم تابستانی میپردازند نگاه کنید، متوجه میشوید تعداد این دانشجویان کم نیست؛ چراکه بسیاری از دانشگاهها خود را برای پذیرش دانشجویان تابستانی آماده کردهاند.
ترم تابستان برای خیلیها فرصتی است تا زودتر از آنچه باید فارغالتحصیل شوند اما برخی دیگر برای جبران کمکاریها یا فارغالتحصیلی زودهنگام اقدام به اخذ واحد در تابستان میکنند. در این میان هستند دانشجویانی که نسبت به ارائهنشدن دروس تخصصی و پیشنیاز در این ترم و اکتفا کردن به دروس عمومی و پایه گلایهمند هستند. به هر حال دلیل اخذ ترم تابستان هرچه که باشد اطلاع از تقویم آموزشی تابستانی دانشگاهها اهمیت ویژهای دارد. امسال هم بسیاری از دانشگاههای سراسر کشور اقدام به برگزاری ترم تابستانی کردهاند و اطلاعیههای مربوط به آنها را در پایگاههای اطلاعرسانی خود منتشر میکنند.
کدام دانشگاهها ترم تابستانی ندارند؟
دانشگاههای بزرگی چون تهران، صنعتی امیرکبیر، علامهطباطبایی، تربیتمدرس و علم و صنعت امسال هم مانند سالهای گذشته در تابستان ترم تحصیلی ندارند. حسین حسینی، معاون آموزشی دانشگاه تهران چند روز پیش در گفتوگویی گفته بود بهدلیل استقبال کمرنگ دانشجویان از کلاسهای ترم تابستان، در این فصل هیچ واحدی در فصل تابستان ارائه نمیشود و در دانشگاه تهران تنها فعالیتهای پژوهشی مربوط به تحصیلات تکمیلی و پایاننامههای مقاطع کارشناسیارشد و دکتری در شهریورماه انجام میشود.
دانشگاههایی را که ترم تابستانی برگزار میکنند بشناسید
دانشگاههایی که با آغاز فصل تابستان مانند سالهای گذشته اقدام به برگزاری ترم تابستان میکنند امسال حدود ۲۵ دانشگاه هستند و دانشجویان میتوانند میهمان این دانشگاهها شوند. کلاسهای درس مربوط به ترم تابستان ۹۷-۹۶ این دانشگاهها تقریبا از نیمه تیرماه آغاز میشود و تا انتهای مردادماه ادامه دارد. امتحانات هم در هفته اول شهریورماه برگزار میشود. با این اوصاف دانشجویان میتوانند متناسب با محل زندگی خود در یکی از دانشگاههای مجری ترم تابستانه نسبت به ثبتنام در این دورهها اقدام کنند.
دانشگاه آزاد اسلامی یکی از دانشگاههایی که هرساله حجم زیادی از دانشجویان را در ترم تابستانی میزبانی میکند، دانشگاه آزاد اسلامی است. دانشجویانی که مشتاق هستند سهماه تابستان خود را میهمان دانشگاه آزاد اسلامی باشند باید بدانند ثبتنام ترم تابستانی این دانشگاه از ۱۶ تا ۲۱ تیرماه است، شروع کلاسها از ۲۳ تیرماه خواهد بود و تا اول شهریور ادامه دارد. زمان برگزاری امتحانات هم از سوم تا هفتم شهریور است. البته قرار است دوره تابستان ترجیحا در یکی از واحدها یا مرکز هر استان برگزار شود تا ضمن تجمیع دانشجویان و به حدنصاب رسیدن تعداد دانشجویان در هر کلاس، کاهش هزینهها را نیز به همراه داشته باشد.پ
با این اوصاف دانشگاه آزاد اسلامی میزبان دانشجویان دانشگاههای سراسری هم میشود و اگر دانشجویان سایر دانشگاهها داوطلب گذراندن دوره تابستان دانشگاه آزاد اسلامی باشند، میتوانند با پرداخت شهریه ثبتنام کنند. دانشجویان همچنین میتوانند در محل سکونتشان ترم تابستان را بگذرانند. بهطور مثال اگر فردی ساکن یزد و دانشگاه محل تحصیل او اصفهان باشد، میتواند در تابستان در همان شهر یزد برای ترم تابستان ثبتنام کند.
دانشگاه شهیدبهشتی ثبتنام ترم تابستانی در این دانشگاه از ۲۲ خرداد تا ۶ تیر است، شروع کلاسها از ۱۶ تیر خواهد بود و اول شهریور فصل امتحانات برای دانشجویانی است که این دانشگاه را برای گذراندن ترم تابستان خود انتخاب کردهاند.
دانشگاه شیراز دوم تا سیزدهم تیرماه زمان ثبتنام، شروع کلاسها از ۱۶ تیرماه خواهد بود که تا ۲۵ مرداد ادامه دارد. ۲۸ مرداد تا سوم شهریورماه هم زمان امتحانات این دانشگاه است.
حکیم سبزواریدانشگاه حکیم سبزواری هم امسال میهمان دانشجویان تابستانی است. شروع کلاسها در این دانشگاه از ۳۰ تیر و پایان کلاسها ۳۰ مرداد است. تاریخ امتحانات هم از سوم تا هفتم شهریور است.
دانشگاه کاشان نهم تا بیستودوم تیرماه زمان ثبتنام در ترم تابستانی است و شروع کلاسها از ۲۳ تیرماه خواهد بود. امتحانات هم از سوم تا چهاردهم شهریور است.
در جدول زیر میتوانید زمان ثبتنام، شروع کلاسها و فصل امتحانات سایر دانشگاهها در ترم تابستان را مشاهده کنید.
نرخ شهریه
شاید یکی از مهمترین موضوعاتی که در ترم تابستان ذهن دانشجویان را به خود مشغول کرده است، مساله شهریه باشد. افرادی که دانشجوی دانشگاههای پولی هستند از پرداخت شهریه برای ترم تابستان تعجب نمیکنند، اما بسیاری از دانشجویان دانشگاههای دولتی معترض هستند که چرا باید برای تحصیل در ترم تابستان، شهریه پرداخت کنند. البته با توجه به اینکه شهریه ثابت و شهریه هر واحد در رشتهها و دانشگاههای مختلف در ترم تابستان متفاوت است، نمیتوان رقم یکسانی را برای شهریه همه دانشگاهها ارائه کرد، اما با یک حساب سرانگشتی میتوان متوجه شد که برای میهمانشدن در دانشگاههای دولتی برای گذراندن ترم تابستان باید سر کیسه را شل کرد.
بهطور مثال شهریه ثابت دانشگاه شیراز ۱۰۰ هزار تومان، شهریه متغیر هر واحد درسی عمومی غیرعملی ۵۰ هزار تومان و شهریه متغیر هر واحد درسی پایه و تخصصی ۶۰ هزار تومان است یا در دانشگاه اصفهان شهریه ثابت ۱۲۵ هزار تومان و شهریه متغیر بهازای هر واحد درسی ۴۵ هزار تومان است. در دانشگاه شهیدبهشتی هم وضع به همین منوال است؛ شهریه عمومی در این دانشگاه ۸۸ هزار و ۸۰۰ تومان، شهریه نظری ۹۴ هزار و ۸۰۰ تومان و شهریه دروس تخصصی ۱۱۴ هزار تومان است. با توجه به اینکه عموم دانشگاهها اجازه اخذ ۶ واحد درسی در تابستان را میدهند، بنابراین با فرض اینکه دانشجویی قصد دارد یک درس عمومی (۲ واحد)، یک درس پایه (۲ واحد) و همچنین یک درس اصلی (۲ واحد) را در ترم تابستان دانشگاه شهیدبهشتی بگذراند، باید شهریهای حدود ۶۰۰ هزار تومان پرداخت کند که رقم بسیاری بالایی است و بسیاری از دانشجویان توانایی پرداخت آن را ندارند.
البته این تمام ماجرا نیست؛ دانشگاههای دولتی برای اسکان تابستانی دانشجویان در خوابگاه نیز مبلغی را دریافت میکنند که اگر این مبلغ را به شهریه اخذ واحد دانشجویان اضافه کنیم، رقم قابل توجهی میشود.
دانشگاه آزاد اسلامی در ۲ سال گذشته افزایش شهریه نداشته است
اما در دانشگاه آزاد اسلامی وضع بهگونه دیگری است؛ این دانشگاه با وجود اینکه به بودجه دولتی وابسته نیست اما رفاه دانشجویان خود را بهعنوان یک اولویت مدنظر دارد. به همین دلیل مسئولان این دانشگاه دو سال است که شهریه دانشجویان خود را در ترم تابستان افزایش نمیدهند. آنطور که علیرضا رهایی، معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی به «فرهیختگان» میگوید این دانشگاه در دو سال گذشته تغییر شهریهای برای ترم تابستان نداشته و امسال نیز تصمیم ندارد شهریه خود را افزایش دهد. به گفته او، امسال نیز مطابق شرایط گذشته دانشجویانی که بیش از ۶ واحد میگیرند باید نصف شهریه ثابت را بههمراه شهریه متغیر بپردازند و آنهایی که بیش از ۶ واحد میگیرند باید دوسوم شهریه ثابت را بههمراه شهریه متغیر پرداخت کنند.
معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی میگوید: «قاعده کلی در بحث شهریه ترم تابستان این است که از لحاظ میزان شهریه در طول دو سال گذشته افزایشی نداشته و حتی در برخی موارد نیز کمی کاهش شهریه داشتهایم و آنچه برای ترم تابستان ملاک است، تعداد واحدهای اخذشده از سوی دانشجویان است.»

- 17
- 6