
«ارتقای کیفی» یکی از مهمترین کلیدواژههایی است که مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی در دوره مدیریت جدید این دانشگاه بر آن تاکید داشته و تلاش دارند کیفیت آموزش در سطح تحصیلات تکمیلی را بیش از گذشته دنبال کنند. یکی از عوامل ارتقای کیفی در دانشگاهها هم وجود هیاتعلمی تماموقت و توانمند است؛ توسعه و ارتقای کیفی دانشگاه هم بدون جذب هیاتعلمی تماموقت و کیفی میسر نخواهد بود. دانشگاه آزاد اسلامی همواره مرکز توجه خود را بر جذب و اصلاح هرم هیاتعلمی قرار دادهاند تا بیش از گذشته روی ریل توسعه کیفی قرار گیرند. دیروز علیرضا رهایی، معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با «فرهیختگان» از برنامههای این دانشگاه برای ارتقای کیفی دورههای آموزشی سخن گفت؛ برنامههایی که برای آن هدفگذاری شده است.
به گفته او، در راستای ارتقای کیفیت آموزشی بهخصوص در سطوح کارشناسیارشد و دکتری تمهیدات متعددی اندیشیده شده که بهتدریج به مورد اجرا گذاشته میشود. بر همین اساس با توجه به نقش اعضای هیاتعلمی در بهبود کیفیت آموزش، فرآیند ساماندهی اعضای هیاتعلمی از ابتدای سال جاری شروع و تاپایان تیرماه مورد اجرا گذاشته خواهد شد.
به گفته علیرضا رهایی، در این فرآیند اعضای هیاتعلمی فعال که امکان حضور تماموقت در دانشگاه را داشته و مشمول آییننامه رکود علمی نیز نیستند و برنامه مشخصی برای فعالیتهای تحقیقاتی خود دارند شناسایی شده و بهتدریج بستر فعالیت علمی آنها ازجمله راهنمایی دانشجویان کارشناسیارشد و دکتری، حضور در همایشهای علمی و فعالیت در قالب گروههای آموزشی فراهم خواهد شد.
کماکان از حضور اساتید نیمهوقت استفاده میشود
البته شرایط در واحدهای مختلف متفاوت است. یعنی معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی تاکید دارد براساس نیاز واحدها در زمینههایی که کمبود احساس شود، کماکان از حضور اساتید نیمهوقت که تجربیات علمی قابل توجهی داشته باشند استفاده خواهد شد.
او دراینباره گفت: «واحدهای دانشگاهی موظفند بهتدریج مکان لازم برای استقرار اساتید را فراهم کنند تا امکان ارتباط و راهنمایی دانشجویان به نحو مطلوب فراهم شود.» معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه این گفتوگو اعلام کرد: «با توجه به مهندسی مجدد رشتهها و تعیین میزان نیاز واحدها به کادر آموزشی و ساماندهی اعضای هیاتعلمی موجود، امید است تا پایان تیرماه جاری کمبود اعضای هیاتعلمی با کمک واحدهای دانشگاهی مشخص شده و فراخوان جذب اعضای هیاتعلمی جدید اعلام شود.»
دانشجویان دکتری امکان انتخاب استاد راهنما و تعیین زمینه تحقیقاتی را خواهند داشت
رهایی اضافه کرد: «با تشکیل هیات مرکزی جذب دانشگاه آزاد اسلامی، سیاستگذاری و فرآیندهای جذب در این هیات در حال بررسی و تصمیمگیری است.»
البته معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی درمورد برنامه پذیرش دوره دکتری هم صحبت به میان آورده و گفته است: «از سال جاری واحدهای دانشگاهی باید با ارزیابی شرایط و ظرفیتها اسامی اعضای هیاتعلمی خود را که امکان پذیرش دانشجوی دکتری دارند، مشخص کنند، سپس این اعضا در قالب برنامه تحقیقاتی خود زمینه های تحقیقاتی پیشنهادی برای دانشجویان را تعیین میکنند.»
به گفته او، به این ترتیب و با اعلام این برنامهها تلاش میشود دانشجویان دکتری از اولین نیمسال تحصیلی، امکان انتخاب استاد راهنما، تعیین زمینه تحقیقاتی و استخراج لیست دروس خود متناسب با این زمینه را داشته باشند.
ایجاد آزمایشگاههای تخصصی استانی و منطقهای
بحث آزمایشگاههای تخصصی موضوع دیگری است که رهایی در این گفتوگو به آن اشاره میکند. آنطور که معاون او خبر داده است، با حمایت معاون پژوهش و فناوری دانشگاه ایجاد آزمایشگاههای تخصصی استانی و منطقهای در جهت ارتقای سطح تحصیل و تحقیق دانشجویان در برنامه کار قرار میگیرد، چراکه با محدودیتهای ارزی و ریالی و بهمنظور استفاده بهینه از امکانات آزمایشگاهها بهتر است هر آزمایشگاه تخصصی در سطح استان تجهیز و توسط دانشجویان واحدهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد. در هر واحد تجهیزات عمومی برای استفاده دانشجویان کاردانی و کارشناسی در آزمایشگاهها پیشبینی خواهد شد.
رهایی معتقد است استانداردکردن سطح تحصیل و بهبود مستمر کیفیت در دانشگاه آزاد اسلامی باعث جذب بهتر دانشآموختگان دانشگاه در مراکز دانشگاهی، اجرایی و صنعتی کشور شده و در آینده این دانشآموختگان در صحنههای بینالمللی جایگاه شایسته خود را کسب خواهند کرد.
- 19
- 5