به گزارش ایسنا، دکتر سلطانخواه، رئیس کمیسیون نخبگان و آینده نگاری علم و نوآوریر ابتدای این جلسه با اشاره به سابقه فعالیتهای این کمیسیون در رابطه با موضوع مهاجرت تحصیلی، گفت: نتایج بررسیها و مطالعات صورت گرفته در جلسات این کمیسیون در قالب کتابی توسط دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی منتشر شده است که در این کتاب روند مهاجرت تحصیلی دانشجویان در جهان مورد توجه قرار گرفته است.
پس از سخنان دکتر سلطانخواه، ادامه جمعبندی و خلاصهای از روند مهاجرت تحصیلی دانشجویان در جهان طی گزارشی ارائه شد که در بخش اول این گزارش آمار مهاجرت دانشجویان در جهان به تفکیک ۱۷ کشور بر اساس گزارش انستیتو آمار یونسکو (UIS) تا سال ۲۰۱۴ و همچنین نمادهای مربوط به شاخصهای کلیدی (تعریف شده توسط یونسکو) که شامل نرخ مهاجرت دانشجو به خارج از کشور، نرخ ناخالص ثبت نام خارج از کشور و نرخ مهاجرت دانشجو به داخل کشور هستند، مورد دسته بندی قرار گرفت.
در بخش دیگر این گزارش تحقیقاتی، مهاجرت تحصیلی دانشجویان به امریکا و بالعکس بر اساس گزارش انستیتو آموزش بینالمللی (IIE) به طور خاص و در بخش سوم روند تغییرات تعداد دانشجویان مهاجر برخی کشورها به امریکا در ۱۷ سال اخیر بر اساس گزارش انستیتو آموزش بینالمللی (IIE) بررسی شد.
در این گزارش آمار مهاجرت چند کشور از اروپا، آسیای شرقی، امریکا، غرب آسیا و کشورهای اسلامی مورد بررسی قرار گرفت و این نکته مورد اشاره قرار گرفت که در چهار کشور اروپایی عموما مقصد مهاجران امریکا نیست، بلکه کشورهای داخل اروپاست.
بر اساس گزارش مذکور، تعداد کل دانشجویان مهاجر ایرانی در کشورهای دیگر حدود ۵۰۰ هزار نفر با نرخ مهاجرت به خارج ۱.۱ درصد است و همچنین تعداد مهاجر مهمان در ایران بر اساس آمار وزارت علوم و بهداشت، ۱۱ هزار و ۲۸۸ نفر با نرخ مهاجرت به داخل ۰.۲ درصد است.
در ادامه این گزارش، تأکید شد بیشترین تعداد دانشجویان ایرانی تا سال ۲۰۱۴ در امریکا با تعداد ۹ هزار و ۶۹۶ نفر بوده و پس از آن کانادا با چهار هزار و ۲۵۴ دانشجو و ایتالیا با سه هزار و ۶۳۷ دانشجو رتبه دوم و سوم در پذیرش دانشجوی ایرانی را دارا هستند.
در بخش دیگری از این گزارش با بررسی فرآیند تبادل دانشجو در ایالات متحده امریکا، چین در سال ۲۰۱۶ -۲۰۱۵ با تعداد ۵۴۷ هزار و ۳۲۸ دانشجو مقام اول را در ارسال دانشجو به امریکا داشته و همچنین تعداد ۹۱۸ هزار و ۱۶۵ دانشجوی هندی در امریکا به تحصیل اشتغال داشتهاند که با این تعداد دانشجو، هند مقام دوم را به خود اختصاص داده است.
همچنین عربستان سعودی هم با تعداد ۲۸۷ هزار و ۶۱ دانشجو در امریکا مقام سوم را دارد که حضور این تعداد دانشجو ۲/۰۶ میلیارد دلار به اقتصاد امریکا کمک کرده است.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در ادامه نیز جایگاه جمهوری اسلامی ایران در تبادل دانشجو به امریکا مورد بررسی قرار گرفت و بر همین اساس در سال ۲۰۱۷ – ۲۰۱۶ تعداد ۱۲ هزار و ۶۴۳ دانشجوی ایرانی در امریکا به تحصیل مشغول بودهاند که این تعداد ۴۳۱ میلیون دلار به اقتصاد امریکا کمک کردهاند و در نتیجه ایران مقام یازدهم را در اعزام دانشجو به امریکا داشته است.
بنا بر آمار ۱۱ هزار و ۵۹۹ دانشجوی انگلیسی در امریکا به تحصیل اشتغال داشتهاند که ۴۲۱ میلیون دلار به اقتصاد امریکا کمک کردهاند و با این آمار انگلیس مقام دوازدهم را در ارسال دانشجو به امریکا داشته است؛ حال آنکه در مقابل ۳۸ هزار و ۱۸۹ دانشجوی امریکا در انگلیس به تحصیل اشتغال داشتهاند و این در حالی است که ۳۲۸ هزار و ۵۴۷ دانشجوی چینی در امریکا مشغول به تحصیل بودهاند و ۱۱۴۳ میلیارد دلار به اقتصاد امریکا کمک کرده و در مقابل ۱۲ هزار و ۷۹۰ دانشجوی امریکایی در چین مشغول به تحصیل بودهاند.
همچنین در این گزارش در مورد تفکیک دانشجویان ایرانی در امریکا در مقاطع تحصیلی مختلف آمده است: فوق دیپلم و کارشناسی ۷/۷ درصد، کارشناسی ارشد و دکتری ۸/۷۵ درصد، مهارتی ۸/۱۴ درصد و سایر ۸/۱ درصد و بر همین اساس ۸/۷۵ درصد از مهاجرتهای تحصیلی دانشجویان ایرانی به ایالات متحده امریکا از بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی بوده که ایران بیشترین، هند و ترکیه بعد از ایران، بیشترین میزان ارسال دانشجو در مقطع تحصیلات تکمیلی را به خود اختصاص داده است.
در ادامه این جلسه اعضا به بیان نظرات و پبشنهادهای خود پرداختند که اهم آن شامل "تنظیم جدول مقایسهای بر اساس نرخ مهاجرت"، "شناسایی روند جذب دانشجو در کشورهای موفق"، "بررسی علل و عوامل مهاجرت نخبگان در کشورهای مهاجر فرست"، "احصاء برنامههای مهاجرتی و بورس در کشورهای پیشرو"، "فرصتها و تهدیدهای مهاجرت نخبگان به خارج و عدم بازگشت آنها"، "نبود جذابیتهای علمی و خدمات رفاهی در بهرهگیری از نخبگان درکشور"، توجه به مزیتهای اقتصادی پذیرش تحصیلی دانشجویان"، "احصاء آمار مهاجرت نخبگان ایرانی به تفکیک رشته تحصیلی"، "سیاستگذاری چرخش نخبگان در کشور" و "تقویت تمایل به بازگشت مهاجران به کشور" است.
در پایان این جلسه دکتر سلطانخواه نیز گفت: بر اساس تحلیل و رهیافت، جغرافیای مهاجرت ثابت نیست و در طول زمان با تغییراتی همراه است که این تغییرات به سیاستها و برنامههای دولتهای کشورهای مهاجرپذیر مربوط میشود.
وی افزود: همانطور که در گزارش آمده است، کاهش "درصد پذیرش دانشجوی مهاجر" در امریکا از ۲۸ درصد کل دانشجویان مهاجر در سال ۲۰۰۱ به ۲۵ درصد در سال ۲۰۱۶ نشان از تغییر جغرافیای مهاجرت دارد که این تغییرات به سیاستها و برنامههای دولتهای کشورهای مهاجرپذیر مربوط میشود و در سال ۲۰۱۶، چین بیش از ۱۰ درصد از کل دانشجویان مهاجر جهان را در خود جا داده است.
- 9
- 6