روزنامه جهان صنعت نوشت: مسعود پزشکیان، جلیل رحیمی جهانآبادی، غلامرضا نوریقزلجه، احمد علیرضابیگی، جلال محمودزاده، رجب رحمانی، سمیه محمودی، مصطفی نخعی، عادل نجفزاده، احمد رسولینژاد، علیرضا منادیسفیدان، سیدناصر موسویلارگانی، رحمتالله فیروزیپور، جلیل مختار و محمد خدابخشی تنها برخی از نمایندگان مجلس انقلابی هستند که تاکنون معلوم شده از حضور در انتخابات مجلس دوازدهم بازماندهاند، آن هم در حالی که بهجز چند چهره نخست که یا از جمله میانهروترین اصلاحطلبان هستند یا از اصولگرایان میانهرو، حتی نام برخی از دیگر اصولگرایان مجلس نیز در جمع ردصلاحیتشدگان دیده میشود. با این همه شاید بتوان یک وجه مشترک میان این نمایندگان ردصلاحیتشده پیدا کرد؛ صرفنظر از اینکه اصلاحطلب و میانهرو بودند یا اصولگرا و تندرو، در مقاطعی در نقد عملکرد دولت انقلابی اظهارنظر کردند. سیدناصر موسویلارگانی که از جمله منتقدان جدی عملکرد تیم اقتصادی دولت است و حتی در مقاطعی خواستار کنارهگیری محمد مخبر شد، حالا از سوی هیاتهای اجرایی ردصلاحیت شده است. همانطور که احمد علیرضابیگی نماینده نزدیک به احمدینژاد که در پی افشای پرونده اعطای خودروهای شاسیبلند به نمایندگان مجلس انقلابی از سویی مورد غضب رییس و هیات رییسه مجلس انقلابی قرار گرفت و از سوی دیگر با انتقاد و حتی شکایت وزیر پیشین صمت و برخی دولتمردان مواجه شد، حالا با مهر ردصلاحیت مواجه است؛ وضعیتی که علیرضا منادیسفیدان نیز بهدلیل آنکه در بحث رتبهبندی معلمان در قامت رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات نسبت به عملکرد و انفعال وزارت آموزش و پرورش و دولت انقلابی انتقاد کرد، با آن دستبهگریبان است.
اما این تنها معدود نمایندگان منتقد مجلس انقلابی نیستند که هنوز مرحله رسیدگی شورای نگهبان فرا نرسیده و نوبت آنچه بهعنوان نظارت استصوابی مانع از حضور بسیاری از چهرهها در انتخابات گوناگون میشود، نشده، با مهر ردصلاحیت هیاتهای اجرایی مواجه شدهاند، چراکه بهجز این چهرههای پارلمانی، همان معدود چهرههای میانهروی بیرون مجلس نیز که در غیاب اصلاحطلبان، سعی داشتند در قامت منتقدان عملکرد دولت راهی مجلس دوازدهم شوند، حالا ردصلاحیت شدهاند. این در حالی بود که علی باقری و علیمحمد نمازی که از معدود اصلاحطلبانی بودند که ظاهرا برای حضور در انتخابات مجلس دوازدهم نامنویسی کرده بودند، در خبرهایی جداگانه از ردصلاحیت خود خبر دادند. جالب آنکه علی باقری که ازجمله اعضای هیات رییسه جبهه اصلاحات ایران نیز هست، علت ردصلاحیت خود را استناد بند ۳ ماده ۳۳ در مورد عضویت در گروههای غیرقانونی عنوان کرده است. علیمحمد نمازی نیز که از جمله اعضای شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی است، درباره نتایج احراز صلاحیتها با بیان اینکه علت ردصلاحیتش بند ۴ ماده ۳۱ بوده، گفته: «جالب است که صلاحیت بنده در مورد بند ۲ ماده ۳۱ مبنیبر التزام عملی به جمهوری اسلامی مشکلی نداشته و تایید شدم!»
یکی از شاخصترین چهرههایی که از ردصلاحیت خود خبر داد، علی مطهری بود. او که نایبرییس دوم مجلس پیشین بود، در حالی از این مهم به پایگاه خبری- تحلیلی خبرآنلاین خبر داد که پیشتر برخی منابع خبری از ردصلاحیت مسعود پزشکیان نماینده کنونی تبریز و نایبرییس نخست مجلس دهم خبر داده بودند. بدین ترتیب در حالی که نواب رییس مجلس پیشین از حضور در انتخابات مجلس پیشرو بازماندند، علی مطهری در این رابطه گفته که به استناد بند ۲ و ۴ ماده ۳۱ قانون انتخابات مجلس ردصلاحیت شده است. او با بیان اینکه «اعتراضم را در سامانه ثبت خواهم کرد»، گفت: «تصور میکردم در مراحل بعدی ردصلاحیت شوم، اما ردصلاحیت از سوی هیاتهای اجرایی را پیشبینی نمیکردم.»
هم زمان غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی که از دیگر اصولگرایان میانهروی نزدیک به علی لاریجانی است در کانال تلگرامیاش از ردصلاحیت خود با استناد به بند ۲ ماده ۳۱ پرده برداشته است. در روزی که رییسجمهوری پیشین برای حضور در انتخابات مجلس خبرگان رهبری نامنویسی کرد، کامبیز مهدیزاده داماد حسن روحانی از ردصلاحیت خود در انتخابات مجلس دوازدهم خبر داد و گفت به استناد بند ۲ ماده ۳۱ یعنی عدم التزام عملی به نظام مقدس جمهوری اسلامی از حضور در انتخابات بازمانده است.
به هر تفسیر در حالی که ردصلاحیت گسترده چهرههای میانهرو و معدود اصلاحطلبانی که نامنویسی کرده بودند، با واکنش گسترده چهرههای سیاسی مواجه شد، دیروز حتی یک چهره اصولگرا در این رابطه اظهارنظر کرد. عبدالرضا داوری که در دولت محمود احمدینژاد در مقام مشاور او فعالیت میکرد و حالا چند صباحی است با فاصله گرفتن از او، به تندروهای جناح راست نزدیکتر شده، نوشت: «ردصلاحیت نمایندگان کنونی مجلس، دارای یک تناقض حقوقی است. نمایندهای که فاقد صلاحیت اعلام شده، تا پایان دوره مجلس کنونی در خرداد ۱۴۰۳، چگونه میتواند به وظایف تقنینی و نظارتی خود عمل کند؟ از یک سو او اکنون نماینده مجلس است و از سوی دیگر او را فاقد صلاحیت نمایندگی اعلام کردهاند؟!» علیرضا معزی معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر ریاستجمهوری پیشین در توئیتی در این رابطه نوشت: «صعب روزی، بوالعجب کاری، پریشان عالمی؛ جوری حضرات داس به دست گرفتهاند که تایید صلاحیت محمدرضا باهنر هم ارزش خبری پیدا میکند.»
حسامالدین آشنا نیز به این ردصلاحیت گسترده واکنش نشان داد و نوشت: «رسیدن از مجلس انقلابی به مجلس انقلابیتر دور و دشوار نیست. یک جبهه جدید، یک همایش جدید، یک نام اختصاری جدید، چند چهره صف اولی، چند صد عاشق خدمت اولی و چند میلیون رای اولی.» همچنین محمدعلی ابطحی فعال سیاسی اصلاحطلب در واکنش به ردصلاحیت گسترده داوطلبان انتخابات مجلس نوشت: »چه خوب شد که آدمهای معروف برای انتخابات ثبتنام نکردهاند. با ردصلاحیت خیلیها و به خصوص دکتر پزشکیان دیدید حرف آن خانم درست بود. مردم و حاکمیت به یک نقطه مشترک رسیدهاند که مشارکت کیلو چنده؟ دورهمی، خالص خالص!»
- 15
- 3