شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳
۰۹:۲۱ - ۱۴ اسفند ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۲۰۷۵۴
انتخابات مجلس شورای اسلامی

قدرت نمایی «باطله‌ها» در انتخابات مجلس دوازدهم | رکورد بی‌سابقه در تهران

انتخابات مجلس,آرای باطله در انتخابات 1402
آرای باطله تبدیل به یک بازیگر سیاسی شده است؛ بازیگری که می‌تواند معادلات را به هم بزند و در حالی که خالص‌سازان با ۴۰ درصد مشارکت جشن پیروزی می‌گیرند، انتخابات را به دور دوم بکشاند.

محبوبه ولی در روزنامه توسعه ایرانی نوشت: زمانی آرای باطله جزو پرتی‌های انتخابات بود؛ یعنی در میان انبوهی از آرایی که به کاندیداها داده می‌شد، آرایی نیز بودند که یا سفید بودند یا رأی‌دهنده آنها را با طنز و فکاهی و انتقاد و نوشتن نام کسانی غیر از کاندیداها پر کرده بود. البته تعدادشان هم خیلی اوقات کم نبوده است اما مواقعی که درصد مشارکت بالا باشد، این آرای باطله چندان به چشم نمی‌آیند. 

برعکس در زمان افت مشارکت، آن هم به مرز زیر ۴۰ درصد، هر رأی به اندازه همان لنگه کفشی که در بیابان نعمت است، ارزش پیدا می‌کند؛ حالا اگر همان رأی هم سفید باشد می‌شود یک چالش مضاعف! 

چالشی که نشان می‌دهد آرای باطله تبدیل به یک بازیگر سیاسی شده است؛ بازیگری که می‌تواند معادلات را به هم بزند و در حالی که خالص‌سازان با ۴۰ درصد مشارکت جشن پیروزی می‌گیرند، انتخابات را به دور دوم بکشاند. 

آنچنانکه سخنگوی ستاد انتخابات کشور روز گذشته اعلام کرد انتخابات در ۱۸ حوزه انتخابیه به دور دوم کشیده است. یعنی در ۱۸ حوزه انتخابیه که عمدتا شهرهای بزرگ هستند، کاندیداها حد نصاب لازم که ۲۰ درصد از کل آرای صحیح است را به دست نیاورده‌اند. 

بنا به اعلام ستاد انتخابات کشور انتخابات در اصفهان، البرز، مشهد، شیراز، زنجان، تبریز، آبادان، کرمانشاه، ملایر و شماری از حوزه‌های دیگر در مرحله دوم که زمان آن اردیبهشت ماه آینده اعلام شده، یک بار دیگر برگزار خواهد شد. 

رکورد بی‌سابقه در تهران

در تهران اوضاع به مراتب پیچیده‌تر است. از ۳۰ کرسی تهران در نهاد قانونگذاری، تنها تکلیف ۱۵ کرسی مشخص شده و برای ۱۵ کرسی دیگر کاندیداها حدنصاب لازم برای ورود به بهارستان را پیدا نکرده‌اند. 

بر اساس نتایج به دست آمده از شمارش بخش اعظم صندوق‌های رأی در تهران، سیدمحمود نبویان ۵۴۵ هزار ۸۰۵ رأی، حمید رسایی ۴۴۶ هزار و ۹۱۰ رأی، امیرحسین ثابتی ۴۴۵ هزار ۷۷۰، محمدباقر قالیباف ۴۰۹ هزار و ۸۰۸ رأی و رضا تقی‌پور انواری ۳۸۵ هزار و ۹۹۴ رأی کسب کرده و پنج نفر اول تهران هستند. پس از آنها روح‌الله ایزدخواه، مرتضی آقاتهرانی، منوچهر متکی، اسماعیل کوثری، مهدی کوچک‌زاده، علی یزدی‌خواه، علی خضریان، مالک شریعتی نیاسر، کامران غضنفری و احمد نادری هستند که همگی به مجلس راه پیدا می‌کنند. در پایان این لیست احمد نادری ۲۷۵ هزار و ۷۶۰ رأی کسب کرده است.  این آرا در حالی است که وزارت کشور پیشتر گفته بود بیش از ۱۰ میلیون نفر در تهران واجد شرایط رأی دادن هستند. حالا اما آرای این کاندیداها از آرای تمام کاندیداهای ادوار پیشین مجلس کمتر است. در انتخابات مجلس یازدهم محمدباقر قالیباف با یک میلیون و ۲۶۵ هزار و ۲۸۷ رأی، بیشترین رأی در تهران را داشت. آرای او اما اکنون به عنوان نفر چهارم لیست تهران به کمتر از یک سوم تقلیل پیدا کرده است. 

آرای محمود نبویان به عنوان نفر اول در تهران نیز بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار است که به نظر نمی‌رسد تا پایان شمارش آرا این عدد تغییر قابل توجهی کند. این در حالی است که پایین‌ترین میزان آرای نفر اول تهران، در طول ادوار انتخابات مجلس مربوط به انتخابات دور هشتم است که در آن، غلامعلی حداد عادل با حدود ۸۵۰ هزار رأی، نفر اول تهران شد. 

بدین ترتیب انتخابات مجلس دوازدهم می‌رود تا رکورد دیگری را نیز ثبت کند. گذشته از ۱۵ نفری که با آرای حداقلی به مجلس راه پیدا کردند، برای ۱۵ کرسی دیگر تهران در پارلمان کاندیداها آرای لازم را کسب نکرده‌اند. 

وقتی زیر بار آرای باطله نمی‌روند

این وضعیت به گمانه‌زنی‌ها درباره پیشتازی آرای باطله دامن زده است. سعید شریعتی، فعال سیاسی دیروز در شبکه ایکس نوشت که آرای باطله در شهر تهران دوم شد و بیش از ۵۰۰ هزار رأی باطله در تهران، معادل ۲۷ درصد آرای ماخوذه به صندوق ریخته شده است. 

محمد مهاجری نیز با بیان اینکه نتیجه انتخابات مجلس در اکثر کلانشهرها و از جمله تهران عجیب و جالب است، توضیح داد که در این شهرها نفر اول یا دوم، آرای باطله است. 

حسین صارمی، دیگر فعال اصولگرا نیز مدعی شد که «از حدود ۲۰ درصدی که در تهران مشارکت کرده‌اند، نصفشان رأی باطله دادند که می‌ماند ۱۰ درصد. قرار نیست فکری به حال ملت ۹۰ درصدی شود؟!» در سوی دیگر رسانه‌ها و چهره‌های وابسته به جریان حاکم به شدت ادعاها درباره آرای باطله را رد می‌کنند. 

خبرگزاری مهر، ارگان رسانه‌ای سازمان تبلیغات اسلامی روز گذشته نوشت: «برخلاف گمانه‌زنی‌ها که میزان آرای باطله انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه تهران، شمیرانات، ری و اسلامشهر را بالای ۴۰ درصد اعلام می‌کنند، شنیده‌ها حاکی از آن است که آرای باطله فقط کمتر از ۱۲ درصد کل آرای ماخوذه در این حوزه را شامل می‌شود.»

ماجرای آرای باطله به رویارویی مشاور زاکانی و وزیر سابق ارتباطات نیز کشیده شد. عبدالله گنجی در توئیتی تعداد کم آرای نفر اول تهران را تعدد کاندیداها دانست. او نوشت: «اینکه رأی اول تهران نسبت به کل رأی نزدیک ۱.۹۰۰ میلیون کم است معنی‌اش بالا بودن رأی باطله نیست که برخی فکر می‌کنند کشف صورت داده‌اند.» او افزود: «بین ۳۶۰۰   رقیب از ده، پانزده تا چند هزار رأی توزیع شده است.»

محمدجواد آذری جهرمی در پاسخ به او به نتیجه انتخابات خبرگان اشاره کرد و نوشت: «معنای رأی ۸۰۰ هزار نفری اولین نفر خبرگان (که در هر دو لیست حضور داشته‌اند) از مجموع ۱.۸ میلیون رأی ماخوذه چیست؟ که آنجا تعدد کاندیدا مطرح نیست.» آذری جهرمی ادامه داد: «شاید اعلام شفاف ستاد انتخابات بهترین راهکار باشد تا جلوی گمانه‌زنی‌ها را بگیرد.»

مورد عجیب قم، شهریار و یزد

گفته گنجی در حالی است که تعدد کاندیداها همیشه وجود داشته اما همانطور که پیشتر اشاره شد، این بار راه‌یافتگان به مجلس کمترین رأی را دارند. 

از سوی دیگر نتیجه انتخابات در برخی حوزه‌ها نیز حاکی از قدرت عمل آرای باطله در این دوره است. برای نمونه در یزد آرای باطله رتبه دوم را کسب کرده است. محمدصالح جوکار با ۸۱ هزار و ۶۳۴ رأی بیشترین رأی را در حوزه انتخابیه یزد، اشکذر و ندوشن به دست آورده و پس از او آرای باطله با ۲۹ هزار و ۳۰۳ رأی دوم شده است. 

در شهریار تهران وضعیت عجیب‌تر است. نماینده اصولگرای این شهر با ۵۶ هزار و ۵۲۹ رأی وارد مجلس شده؛ در حالی که آرای باطله ۵۴ هزار و ۱۹۵ رأی بوده است؛ یعنی فاصله‌ای دو هزار تایی با نماینده منتخب. در قم، فرماندار میزان مشارکت را ۴۹ و هفت دهم درصد اعلام کرد. در حالی که مشارکت مردم قم در انتخابات مجلس سال ۹۸ ، ۴۳ درصد اعلام شده بود. نگاه به آرا اما نشان می‌دهد که علی‌رغم اعلام افزایش مشارکت، میزان آرای منتخبین افت کرده است. 

در سال ۹۸ با مشارکت ۴۳ درصدی، دو نفر اول قم یعنی احمد امیرآبادی فراهانی و مجتبی ذوالنوری به ترتیب ۲۱۸ هزار و ۳۱۵ و ۲۰۴ هزار و ۷۵۸ رأی کسب کرده بودند. در این دوره اما با اعلام مشارکت ۴۹ درصدی نفر اول قم که مجتبی ذوالنوری است، تنها ۱۴۹ هزار و ۲۸۳ رأی به دست آورده است. محمدمنان رئیسی به عنوان نفر دوم ۱۰۵ هزار رأی دارد و قاسم روانبخش، نفر سوم قم که دیروز اعلام کرد طرح صیانت و عفاف و حجاب را در مجلس آتی پی خواهد گرفت، تنها ۷۸ هزار و ۵۴۵ رأی به دست آورده است. 

آرای حداقلی برای مجلس رادیکال

اوضاع در برخی شهرهای دیگر به مراتب بدتر است. در مواردی کاندیداها با آرای زیر ۱۰ هزار وارد مجلس شده‌اند. در حوزه انتخابیه محلات و دلیجان محمد جلالی، عضو جبهه پایداری با کسب پنج هزار و ۴۹۳ رأی از مجموع ۲۱ هزار و ۴۶۱ رأی ماخوذه به نهاد قانونگذاری راه یافته است. 

در حوزه انتخابیه نائین، خور و بیابانک، الهام آزاد، عضو شورای ائتلاف با شش هزار و ۴۷۲ رأی نماینده مجلس شد. احمد دنیامالی و محمدمهدی مفتح دو عضو دیگر شورای ائتلاف به ترتیب از حوزه‌های انتخابیه بندرانزلی و تویسرکان، با هشت هزار و ۱۴۷ رأی و ۱۰ هزار و ۳۹۲ رأی به خانه ملت می‌روند.

هوشنگ هادیان‌پور، عضو جبهه پایداری با ۱۰ هزار و ۳۷۸ رأی پیروز انتخابات در حوزه شازند شد. علیرضا زندیان نیز با ۱۰ هزار و ۴۰۳ رأی نماینده بیجار شده است. در دیگر حوزه‌ها نیز کاندیداها عموما یا با آرای حداقلی وارد مجلس شده‌اند، یا آرای صحیح به قدری کاهش داشته که به حد نصاب نرسیده و انتخابات به دور دوم کشیده شده است.  قانون انتخابات برای کسب رأی در دور دوم کف تعیین نکرده و کاندیداهای باقی مانده نیز با آرای حداقلی به سوی کرسی‌های مجلس خواهند رفت!

***

سونامی آرای باطله و آرای سفید در تهران/ مجموع آراء باطله مأخوذه به روایت رسانه اصولگرا

روزنامه فرهیختگان جزئیات آرای باطله حوزه تهران، تعداد آرای باطله مأخوذه از شمارش بیش از ۴۹۰۰ صندوق رأی را اعلام کرد که بر اساس آن تعداد رأی باطله مأخوذه ۲۷۶۶۵۸ عدد بوده است.

بر این اساس تعداد آرای باطله مأخوذه از شمارش بیش از ۴۹۰۰ صندوق رأی به شرح زیر است:

تعداد رأی باطله مأخوذه: ۲۷۶۶۵۸

آرای باطله ناخوانا: ۱۴۰۶۶

آرای باطله اسامی غیر از کاندیدها: ۵۷۷۵۴

آرای باطله سفید: ۲۰۴۶۸۲

این تعداد آرای باطله مأخوذه از شمارش بیش از ۴۹۰۰ صندوق رأی در تهران ثبت شده است.

  • 16
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۷
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
دقيقا درست است راى هاى باطله مربوط به افراد و کارمندان دولتى که به اجبار آمده بودند و يا ترس و بيم از اخراج شدن داشته اند
خب این رای های باطل مربوط به چه کسانی هستند که مجبورند رای بدهندو این یعنی باید دیگه فاتحه خیلی چیزها را خواند
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش