شهربانو امانی، فعال سیاسی اصلاحطلب که در دورههای پنجم و ششم نماینده مردم ارومیه بوده است هماکنون به عنوان مشاور رئیس سازمان حفاظت محیطزیست در امور زنان و خانواده و فعال سیاسی اصلاحطلب فعالیت میکند. در حالی که زمان کوتاهی به انتخابات ریاستجمهوری آینده باقی مانده است آفتابیزد با این فعال سیاسی اصلاحطلب در رابطه با عملکرد دولت یازدهم در حوزه حقوق زنان گفتگو کرده است. در ادامه مشروح این گفتگو را میخوانید:
در شرایط سیاسی حساس کنونی کشور چه توصیهای به بانوان اصلاحطلب دارید؟
نه تنها به زنان اصلاحطلب به آحاد بانوان و جوانان کشور که دل در گرو توسعه پایدار کشورشان و حفظ کرامت انسانیشان دارند و علاقهمند هستند که دوشادوش مردان، کشورشان را آباد کنند توصیه میکنم پیگیر دستیابی به حقوقشان باشند. این نیم پیکره جامعه سالیان سال است که سختیها را متحمل شده است، لذا هر لحظه که از انتخابات غفلت و فکر کند که دور دوم را آقای روحانی پیروز خواهد شد، عواقب سختی را دامنگیر کشور خواهد کرد. آن زنانی که دل در گرو برابری جنسیتی دارند حتما در انتخابات پرشور ۲۹ اردیبهشت ماه در مسیری که با آقای روحانی آمدهاند ادامه دهند و بگذارند بخشی از خواستههای آنها که هنوز محقق نشده محقق شود.
ضمنا بانوان فرهیخته آگاه و هوشمند ایران میدانند کسانی که معتقدند زن فقط خانهدار است و با حضور زن در اجتماع، استقلال اقتصادی زنان و مشارکت بانوان در جامعه مخالف هستند راهی برای ورود به عرصه ریاستجمهوری ندارند. من تاکید میکنم بانوان نباید اجازه اشاعه این تفکر را بدهند. من معتقدم این اشخاص هنوز زنان توانمند ایران را نشناختهاند، زیرا ایشان احساس میکنند با حضور بانوان در عرصههای مختلف کشور وظایف اصلی مربوط به خانه نادیده گرفته میشود. بسط این روشها پوپولیست پروری است، زیرا دغدغه در دینمداران ایجاد میکنند و این برای بانوان در جامعه محدودیتزاست. شما در جامعه ببینید دخترانی که توانمند هستند زمانی که به فعالیتهای اقتصادی میپردازند زندگی بهتر دارند و امور خانهشان بهتر پیش میرود و جوانان یاد گرفتهاند که برای ساختن زندگی، شانه به شانه هم در جهت تامین معاش خویش گام بردارند تا بتوانند زندگی بهتری را برای خانواده خود بسازند.
نخستین مناظره صدا و سیما چه مطالبی را درون خود مستور داشت؟ آیا شعارهای آقای قالیباف ادامه شعائر پوپولیستی دولتهای نهم و دهم نبود؟
آقای قالیباف در مناظره اول نشان داد که تمایل زیادی دارد که سبد آرای اصولگرایان را به سوی خود روانه سازد. قالیباف در زمان استراحت میان مناظره، با گرفتن کاغذ در دستش و تاکید بر ۹۶ درصد و ۴ درصد که معلوم هم نیست چگونه و با چه خطکشی مردم ایران را به این دو بخش تقسیم کرده؛ پاسخ این سوال را نیز نمیتواند بدهد که آیا برای چه کسانی رانت ایجاد کرده است؟
تقریبا از دهه ۸۰ رقبای اصلاحطلبان با شیوههای پوپولیستی، دوگانهسازی فقیر و غنی را بهعنوان راهکاری برای مواجهه با ما در نظر داشتهاند. آقای قالیباف سعی کرد در شرایط مناظره بهنوعی به جامعه و طرفداران دولت نشان دهد که من در مقابل دولت حاضر نماینده شما هستم. آقای قالیباف اصلا نگفت در مسیر بادهای غالب تهران که بر اساس برنامه مصوب نباید اجازه بلندمرتبهسازی را میداد به چه بخشی از جامعه مجوز میداد؟ در خیابانهای ۱۲ متری بلندمرتبهسازی را به چه کسانی مجوز داده است؟ آیا این افراد جزء آن ۹۶ درصد هستند؟ آقای قالیباف باید بگوید وقتی در شهرداری شورای شهر را نادیده میگیرد، چگونه شهر اداره میشود؟
آقای قالیباف در منطقه دو تهران ۳۵ درصد برای زیرزمین مجوز ساخت داده است، باید پاسخ بدهد که چرا مهمترین قنات طبیعی تهران را دارد از بین میبرد. قالیباف باید بگوید که چرا در طول ۱۲ سال شهرسازی کرده است و نه شهرداری؟
قالیباف که روحانی را متهم به دریافت کمک از زنجانی کرد، باید خود پاسخگوی تامین منابع چهار دوره هزینههای هنگفت کاندیداتوری ریاستجمهوریاش باشد.
قالیباف باید به مردم پاسخ بدهد اطلسمال چه شد. در سال ۹۱ مجلس، قانونی را در زمینه پسماند شهرهای با جمعیت بالای ۲۰۰ هزار نفر تصویب کرده است. شهردار تهران باید بگوید ۴۰۰ میلیارد تومان باید درآمد کسب کند، نه اینکه ۴۰۰ میلیارد تومان بابت امحای زباله هزینه کند. در پایتخت تنها ۵ درصد زباله بازیافت میشود.
عملکرد دولت یازدهم در باب حقوق زنان را چگونه ارزیابی میکنید؟
عملکرد دولت یازدهم قابل قبول است و دولت نمره قبولی میگیرد؛ لازم بوده، ولی کافی نیست ما میگوییم وقتی دولت روحانی تلاش کرده دروغ از جامعه رخت بربندد به شکل مطلق نبوده است، زیرا این خود یک دروغ است. اکنون تا نیمهراه آمدهایم و باید تا پایان با دولت همراه باشیم و دستاوردهای نهایی دولت دوازدهم روحانی را ارزیابی کنیم. به باور و اعتقاد من، اقدامات شخص رئیسجمهور در حوزه حقوق زنان مناسب و متناسب با اوضاع جامعه بوده است، اما عملکرد حوزه ریاستجمهوری، بدنه دولت و وزرا را نسبت به شخص ایشان ضعیفتر ارزیابی میکنم.
و بهعنوان مطلب پایانی؟
برخیها پروندهسازی برای ما نکنند، زیرا ما چیز پنهانی نداریم و زیر آسمان خدا داریم صحبت میکنیم. چند روز پیش که ستادی را در تهران افتتاح میکردیم برخی خانوادهها دغدغه داشتند که اگر فرزندانشان در ستادهای روحانی فعالیت داشته باشند آیا در آینده دچار مشکل نخواهند شد؟ من میخواهم به مسئولان و متولیان توصیه کنم که شرایطی را ایجاد کنند تا با عزم و اراه ملی، مردم برای مشارکت پای صندوقهای رای بیایند و نه اینکه هراس را در جامعه اشاعه دهیم.
- 14
- 3