یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۱۶ - ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۳۷۵۸
انتخابات ریاست جمهوری

قالیباف و رئیسی در مورد برجام دچار فراموشی شده‌اند؟

اخبار انتخابات,خبرهای انتخابات,انتخابات ریاست جمهوری,قالیباف و رئیسی
رصد اظهارنظر جلیلی در خصوص برجام، کمک می‌کند تا نظرات دیگر کاندیدای دیگر اصولگرا در زمینه برجام را بشناسیم. سعید جلیلی از روز ابتدای حصول برجام از منتقدین درجه یک آن بوده است. این مخالفت در جریان بررسی توافق هسته‌ای در کمییسیون ویژه برجام در مجلس قبلی شدت گرفت.

به گزارش انتخاب، «آقای ظریف هر چقدر هم که توانمند باشد، کل پاریس را هم که با آقای کری قدم بزند، از موضع ضعف نمی تواند گل دیپلماتیک بزند. ما الان مذاکرات را تبدیل کرده ایم به استادیوم آزادی؛ خیل کثیری از استعدادها و توانایی های این سرزمین را که می توانند در برد تیم نقش داشته باشند به تماشاچی صرف تبدیل کرده ایم که یا کف و سوت بزند و یا فحش بدهد و گریه کند. بدتر از این، بسیاری از مدیران کشور هم به تماشاچیان جایگاه ویژه تبدیل شده اند!»

 

اینها را محمدباقر قالیباف گفته است. شهردار تهران در ویژه نامه نوروزی سال ۹۴ در گفتگو با روزنامه خراسان چنین نظری در خصوص مذاکرات هسته ای و محمد جواد ظریف داشته است. او البته پیشتر و در تبلیغات انتخاباتی سال ۹۲، نگاه دیگری به مقوله سیاست خارجی داشت. او ۷ خرداد ۹۲ در گفتگوی ویژه خبری شبکه ۲ گفت: «کجای قانون اجازه می دهد که من بگویم در سیاست خارجی اینگونه تصمیم می گیرم؟ سیاست خارجی تصمیمی است برای حاکمیت. مگر کسی می تواند بگوید در چهار سال سیاست خارجی را عوض می کند؟ هرکس بگوید اگر بیایم در این زمینه تغییرات عظیمی ایجاد می کنم، مثل بقیه شعارهایشان است.»

 

ایده های متضاد آقای شهردار

قالیباف اما در آستانه انتخابات سال ۹۶ نگاه دیگری به مقوله برجام پیدا کرده است. این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری که برای سومین بار در این عرصه حضور پیدا کرده، ۱۱ اردیبهشت ۹۶ در گفتگوی ویژه خبری از برجام حمایت کرد و گفت: «برجام، تعهد کشور و حاکمیت است و هیچ دولتی نمیتواند به هم بزند. اگر من توفیق خدمت پیدا کنم، حتما از آن پاسداری می کنم. هر دولتی غیر از دولت فعلی هم بود همین مسیر را طی می‌کرد چرا که مجموعه ای از نظام و حاکمیت تصمیم به مذاکره داشتند.»

 

البته شهردار تهران توضیح نمی دهد چطور در حین مذاکرات یکی از منتقدین شیوه انجام گفتگوهای هسته ای بوده است. او همچنین به بیلبوردهایی که در حین مذاکرات و همچنین پس از حصول برجام در انتقاد به دولت و گفتگوهای هسته ای در شهر تهران پر شده بود هم اشاره ای نکرد.

 

رئیسی از برجام چه می داند؟

اما تنها محمدباقر قالیباف نبود که در زمینه برجام نظراتش را تغییر داده است. آقای رئیسی همانطور که روحانی در مناظره دوم به آن اشاره کرد اطلاع چندانی از وضعیت مذاکرات هسته ای نداشت و با گشتن در مطالب قدیمی هم اظهارنظری از ایشان در این خصوص پیدا نمی کنید حتی وقتی روحانی از رئیسی می پرسد شما چه اطلاعی از برجام دارید، تنها به گفتن این جمله بسنده می کند: «بنده به واسطه مقالات زیادی که خواندم و جلساتی که شرکت کردم اطلاعاتم از برجام زیاد است. حتی آن موقع بنده در مورد مسائل NPT گفتم که آقای روحانی گزارش‌هایی به ما رسیده! آیا شما در جریان قضیه هستید و آقای روحانی گفت الان فرصت نیست و بعدا در فرصتی مناسب صحبت می‌کنیم.»

 

مشاورانش از برجام چه می گویند؟ برجام خیانت است یا مایه خفت؟

اما سعید جلیلی را می توان نماد سیاست خارجی و مشاور برجامی ایشان به شمار آورد. این نامزد دوره پیشین انتخابات ریاست جمهوری پس از دیداری که با آقای رئيسی داشت رسما از تولیت آستان قدس رضوی حمایت کرده است. اما رصد اظهار نظرهای آقای جلیلی در خصوص برجام می تواند به ما کمک کند تا بهتر نظرات دیگر کاندیدای دیگر اصولگرا در زمینه برجام را بشناسیم. سعید جلیلی از روز ابتدای حصول برجام از منتقدین درجه یک آن بوده است. این مخالفت در جریان بررسی توافق هسته ای در کمییسیون ویژه برجام در مجلس قبلی شدت گرفت.

 

سعید جلیلی ۱۶ شهریور ۹۴ در این خصوص در مجلس گفت: «در «برجام» حتی از حقوق تصریح شده در توافق ژنو هم عقب‌نشینی شده است» جلیلی همچنین اشاره کرد: «مطابق بررسی که ما داشتیم جمهوری اسلامی از حدود ۱۰۰ حق مسلم خود در برجام و اسناد زمینه صرف‌نظر کرده است.»

 

مذاکره کننده پیشین هسته ای کشورمان همچنین ۲۳ شهریور ماه در مجلس مدعی شده بود: «هدف اصلی مذاکرات که لغو تحریم‌ها بود هم حاصل نشده است»

 

وی همچنین در ۱۹ آبان گفته است: «امتیاز جعلی" که در آلماتی پذیرفته نشد ولی در برجام به عنوان "دستاورد" مطرح شد»

 

اما از میان نزدیکان ابراهیم رئیسی، تنها سعید جلیلی نیست که چنین نگاهی به برجام دارد. مسعود میرکاظمی وزیر نفت دولت احمدی نژاد و یکی از اعضای ارشد ستاد رئیسی پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت گفت: «وزیر امور خارجه «ظریف» گفته بود اگر توافق نشود، دیگر رأی نمی‌آوریم. باید این فرد محاکمه شود چرا که منافع ملی را به منافع حزبی می‌فروشد.»

 

اما این تمام انتقادات نزدیکان آقای رئیسی به برجام نیست. علی نیکزاد، وزیر مسکن دولت احمدی نژاد و رئیس ستاد آقای رئیسی ۱۳ اردیبهشت در همایش حامیان کاندیداتوری تولیت آستان قدس می گوید: «متأسفانه برجام چیزی جز خفت و خواری برای ملت ایران نداشت؛ برجام یک پیمان حقوقی بوده که مقام اجرایی با اذن مقام معظم رهبری آن را اجرا می‌کند و ایشان موافق مذاکرات هسته‌ای نبوده‌اند و می‌فرمودند من به این مذاکرات خوش‌بین نیستم و متأسفانه عزت ایران و ایرانی به فنا رفت.»

 

با این وجود، ابراهیم رئیسی ۱۵ اردیبهشت ۹۶، در دومین مناظره زنده تلوزیونی موضعی دیگری در خصوص برجام می گیرد. «بنده اعلام می‌کنم هر دولتی که سر کار بیاید باید به این تعهد «برجام» وفادار باشد. ما حتما برای دیپلمات‌ها و کسانی که در این عرصه زحمت کشیدند ارزش قائلیم.»

 

این تناقض مواضع در خصوص موضوع برجام از سوی آقایان رئیسی و قالیباف باعث شد، روحانی به این موضوع واکنش نشان دهد. «وقتی ترامپ آمد همه شما خوشحالی کردید و گفتید که برجام را پاره می‌کند. اگر توافق مورد قبولتان است چرا در زمان مذاکرات آن همه بیلبورد زدید و بعضی ها حرف‌های نامربوطی به مذاکره‌کنندگان زدند» اسحاق جهانگیری هم در بخشی از صحبت هایش به این موضوع اشاره کرد. «در بیلبوردها برای خالی کردن دل ظریف و یارانش چه تهمت‌هایی زده نشد اما امروز همان افراد با برجام عکس یادگاری می‌گیرند.»

 

هم فحش به برجام، هم تمجید از آن

به نظر می رسد، نامزدهای اصولگرای ریاست جمهوری به دو دلیل چنین مواضع متفاوتی را در خصوص برجام اتخاذ کردند. از یکسو آنها می دانند، برجام بزرگ ترین دست آورد دولت روحانی بوده و حمله کردن به آن می تواند، فضا را برای دفاع بهتر روحانی فراهم سازد. در نتیجه آنها با تایید برجام، عملا این فرصت ایده آل را از روحانی می گیرند.

 

از سوی دیگر افکار سنجی جامعه نشان می دهد، بخش اعظم جامعه ایران، حامی برجام هستند و حمله به آن می تواند رای سوز باشد. همانطور که رویکردهای رادیکال سعید جلیلی در سیاست خارجی در دوره قبل سبب شد، گرایش چندانی در میان افکار عمومی نسبت به او وجود نداشته باشد، در این دور، آنها تصمیم گرفته اند، دست کم در کلام و حداقل در پخش زنده، از آن وجه سخن نگویند، از برجام تعریف کنند و از تعامل سازنده (که مدل اختصاصی هاشمی - روحانی) بوده است هم حمایت نمایند.

 

 

  • 18
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش