در گذشته کمتر کسی احتمال می داد که روزی حرکات نمایشی با توپ فارغ از ورزش پرطرفدار فوتبال، خودش رشته ای مستقل شود و مشتاقان و طرفداران زیادی را به سوی خود جلب کند. حتی فراتر از آن، برای تعدادی بعنوان یک شغل به گزینه ای قابل تامل تبدیل شود. امروز دیگر توپ را برای ساعاتی معلق روی هوا نگه داشتن، حرکات خلاقانه و گاه خارق العاده با توپ و نمایش های هیجان انگیز ، جایش را بین عاشقان این ورزش باز کرده و فوتبال نمایشی بعنوان رشته ای نوپا ولی جدی در حال رشد است.
این رشته جذاب ورزشی در ایران نیز مثل دیگر نقاط جهان طرفداران خاص خود را دارد و با اینکه جدید است منتها رشد چشمگیری داشته و هر روز بر دایره طرفدارانش اضافه می شود. در این شماره از زندگی سلام با« آرتین رحیمی»، یکی از مربیان جوان و کارآموخته این رشته ورزشی گفت وگویی داشته ایم که برای ورزشکاران و ورزش دوستان به خصوص اهالی فوتبال خواندنی است. آرتین، ۳۰ ساله، دارای مدرک کارشناسی و مربی ورزش فری استایل است. ۱۶ سال است که رشته فوتبال نمایشی را دنبال می کند و غیراز مربیگری، در زمینه تبلیغات برای برندهای معروف ورزشی هم فعالیت دارد.
وی در کنار این فعالیت ها ، محتوای فوتبال نمایشی تولید می کند و در شبکه های مجازی بصورت ویدئوها و مطالب آموزشی در اختیار علاقه مندان قرار می دهد. رحیمی مدرک بین المللی مربیگری فوتبال از کنفدراسیون فوتبال آسیا دارد، بازیکن سابق تیم ملی« سپک تاکارا» بوده و نایب قهرمان مسابقه های آسیایی این رشته در سال ۲۰۱۶ در کشور میانمار شده است. او موسس گروه« زانکو»، بزرگترین گروه ورزش های خیابانی و نمایشی در خاورمیانه است که ۹ سال از فعالیت آن می گذرد. در صورتیکه می خواهید با این رشته جذاب که درآمد زیادی هم دارد بیشتر آشنا شوید گفت و گوی ما را بخوانید:
فوتبال نمایشی ترکیبی از فوتبال، بسکتبال و ژیمناستیک است
پیدا کردن تعریف دقیقی از« فوتبال نمایشی» کار آسانی نیست. آرتین رحیمی در مورد تعریف این رشته می گوید:« به حرکات فردی و نمایشی با توپ، فوتبال نمایشی گفته می شود که ترکیبی از چند رشته من جمله فوتبال و بسکتبال است و حتی حرکات آکروبات آن از ورزش ژیمناستیک گرفته شده است. ولی ترکیب تمامی آنها بر پایه فوتبال است و این رشته از دل فوتبال متولد شده است، رشته ای هیجان انگیز که علاوه بر ورزش، هنر هم هست زیرا چاشنی نمایشی دارد. در ضمن، غیرقابل پیش بینی است برای این که بعضی حرکات را خود شخص و گاهی در یک چشم به هم زدن ابداع می کند.»
این رشته را با روپایی و فوتبال خیابانی اشتباه نگیرید
« فری استایلر» نام بازیکنان ورزش« فری استایل» است. آرتین با این مقدمه ادامه می دهد:« فِری یعنی آزاد و همانطور که از نام آن پیداست این ورزش چه از نظر جنسیت، پوشش بازیکن، نوع حرکات و چه از لحاظ سنی محدودیتی ندارد. برخی این رشته را با فوتبال خیابانی اشتباه می گیرند. در کنارش رشته روپایی هم داریم که شبیه به این رشته است ولی هیجان و هنر خاصی ندارد یعنی محدود به چند تکنیک است، روپایی بیشتر استقامتی است. ولیکن این سه رشته کاملاً با هم متفاوت اند.
رشته فوتبال نمایشی با خود فوتبال هم تفاوت های فراوانی دارد. این ورزش معمولاً به سه صورت دیده می شود. بخش مسابقات که قوانین خاص خود را دارد. بخش دیگر، اجرا یا تبلیغ برای برندهاست که با موسیقی تلفیق می شود و حرکات آن درجه سختی پایین تری از بخش مسابقه ها دارد ولی برای مخاطب هیجان انگیز است. بخش دیگر هم مربیگری است که به علاقه مندان آموزش می دهند. البته برای مربیگری باید تجربه بخش های قبلی را داشته باشید.»
فری استایلر های مشهور در این رشته ادعایی ندارند
رحیمی که سابقه حضور در مسابقه های جام جهانی فوتبال نمایشی در جمهوری چک را دارد، می افزاید:« نخستین سری مسابقات این رشته را در سال ۲۰۰۶ کمپانی بزرگی برگزار کرد و پس از آن در ایران نیز مسابقاتی برگزار شد. تقریباً همان دوران بود که من متوجه شدم نام این رشته چیست، چه ساختاری دارد و بصورت حرفه ای هم می توان آن را دنبال کرد. در ضمن و در اوایل، مسابقه های رشته فوتبال نمایشی تنها یک آیتم خاص داشت ولی هم اینک آیتم های مسابقات بیشتر شده است. این رشته، مسابقات آسیایی و جهانی دارد و هر شخصی با هر سطحی می تواند در آن شرکت کند. از مشهورترین مسابقات این رشته می توانم به مسابقه های« سوپربال» اشاره کنم که در جمهوری چک پایه گذاری شده است. این رقابت در چند روز و چندین آیتم متنوع برگزار می شود که من یک سال در این مسابقات شرکت کردم و سطح بسیار بالایی داشت.
خاطره ای که از حضور در این بازی بین المللی دارم، باز میگردد به حسی که بین ورزشکاران برقرار بود و جو صمیمی مسابقات. بین تمام فری استایلر های مشهور، کسی ادعایی ندارد و همگی به قول معروف خاکی اند! خیلی از آن هایی که در ذهن من قهرمان بودند و کارهایشان را از طریق اینترنت پیگیری می کردم و روزی طرفدارشان بودم، در همین مسابقات ملاقات کردم و امروز جزء دوستانم هستند».
تا ۱۴ سالگی حتی اسم این رشته را هم نشنیده بودم!
رحیمی، عاشق بارسلوناست و با این ورزش از طریق دیدن ویدئوهای نمایشی و تبلیغاتی بازیکن های مشهور جهان در اینترنت آشنا شده است. او که از ۱۴ سالگی این رشته را آغاز کرده، می گوید:« جزء اولین ها بودم که وارد این ورزش شدم و در کنار فوتبال آن را انجام می دادم. حتی اسمش را هم نمی دانستم! صرفا ویدئوهای تبلیغاتی از اینترنت دانلود می کردم و می دیدم چون حقیقتا به این کارهای نمایشی علاقه داشتم ولی درباره خود رشته چیزی نمی دانستم! حرکات رونالدینیو در ویدئو کلیپ نایک نخستین عاملی بود که من را ترغیب کرد به این حرفه وارد شوم. البته آن زمان آموزش رسمی و مدرسه آموزشی هم نبود. من هم چون شیوه اش را نمی دانستم، خودم با دیدن چندباره ویدئوها تکنیک را کشف می کردم ولی اکنون در یک جلسه، تمامی آن ها را به شاگردانم آموزش می دهم. اوایل از خودم ویدئو می گرفتم و کسی باور نمی کرد که من ایرانی هستم و در ایران، این حرکات را انجام می دهم یعنی کسی این ورزش را نمی شناخت. اما امروز دیگر کلاس های فوتبال نمایشی چه عمومی و چه تخصصی وجود دارد و همه یک شناخت حداقلی با این رشته دارند.»
ورود به این رشته بسیار کم هزینه است
در صورتیکه شما هم علاقه مند به فعالیت در این رشته هستید، باید پیش از گرفتن تصمیم نهایی برای ورود به فوتبال نمایشی، چند نکته را بدانید که رحیمی به آن ها اشاره می کند:« این رشته بسیار کم هزینه است و وسیله خاص آن برای شروع، تنها یک توپ فوتبال معمولی است. هنگامی که شخص اندکی به سطح حرفه ای رسید، می تواند توپ حرفه ای هم تهیه کند ولی برای شروع، اجباری نیست.
هزینه شرکت در کلاس های آموزشی هم متغیر است اما در کلاس های عمومی تقریباً ماهانه ۲۰۰ هزارتومان است و در کلاس های آموزش خصوصی که البته تضمین شده است، ماهانه یک میلیون تومان شهریه اخذ می شود. یک نکته مهم دیگر اینکه بر خلاف تصور عموم مردم، پیش نیاز این رشته اصلاً فوتبال نیست و کسانی هستند که بدون اینکه از فوتبال چیزی بدانند، وارد آن و موفق شده اند.
این رشته تمرکز بالایی می خواهد و تسلط روی توپ را افزایش می دهد. البته مکمل خوبی برای فوتبال است. ورزشکاران این رشته، هنرنمایی هایی می کنند که اشخاص دیگر نمی توانند آن را انجام دهند، در نتیجه اعتماد به نفس را بالا می برد. فری استایل چون ورزشی هوازی و غیر هوازی است، چربی سوزی بالایی دارد و به تناسب اندام هم کمک می کند.»
حرکت لاک پشتی فری استایلرهای ایرانی!
احتمالا دوست داشته باشید که بدانید چند نفر در ایران در این رشته فعالیت می کنند؟ رحیمی در این مورد می گوید:« هم اکنون رسانه ها کمک متعددی برای آشنایی این رشته به عموم مردم به خصوص ورزش دوستان کردند. بین ۴۰۰ تا۵۰۰ نفر به صورت غیر حرفه ای در این رشته فعال هستند و اکنون در ایران بالای ۱۰۰ نفر هستند که فری استایل ها رابه صورت حرفه ای دنبال می کنند و هر روز این جامعه بزرگ تر می شود، هرچند کند و لاک پشتی! باید پذیرفت که این رشته در دنیا به سرعت در حال پیشرفت است و شخصی که امسال قهرمان جهان می شود، شاید سال بعد جزو ۱۶ نفر اول هم نباشد!
چون رقابت تنگاتنگ است و حرکات و ترکیبات جدید می آید و پیشرفت این ورزش در کل دنیا خیره کننده است. البته ما در ایران استعداد های متعددی داریم ولی مسابقات کم است و پیشرفت در ایران نسبت به جهان کندتر اتفاق می افتد. ایرانی هایی هستند در سطح بالا و در حد جهانی ولی از تعداد انگشتان دست کمترند و البته نسبت به برترین های دنیا فاصله دارند و دلیلش این است که در کشورهای دیگر مسابقه های زیاد برپا می شود و مسابقه است که یک رشته را زنده نگه می دارد. به هر حال پیشرفت فری استایلرها در ایران لاک پشتی است اما استعداد زیاد داریم.»
ملاک خوب بودن در این رشته، رنکینگ نیست
به نظر این مربی فوتبال نمایشی، معیار سنجش عالی بودن در این ورزش، رنکینگ نیست. او می گوید:« نسبت به مقام های کسب شده در مسابقات، تعداد طرفدارها در بخش اجرا یا شاگردهایی که یک مربی تربیت کرده، ملاک بهتری برای خوب بودن یک شخص در این رشته است».
برترین های این رشته برزیلی و نروژی هستند
بهترین های ورزش فری استایل از کشورهای اروپایی هستند چون مسابقات و حامیان مالی در این کشورها بیشترند، رحیمی با این مقدمه می افزاید:« البته در بخش مسابقات، دو کشور نروژ و برزیل حرف اول دنیا را می زنند و در بخش تبلیغاتی، فرانسه بهترین است. قهرمان آخرین سری مسابقات جهانی فوتبال نمایشی، ریکاردینیو از کشور برزیل بود و چند سالی هم بطور متوالی دو برادر از کشور نروژ جایگاه قهرمانی را تصاحب کرده بودند.»
سایه کوتاه پشتیبانی ها
رحیمی در مورد پشتیبانی کننده های رشته فوتبال نمایشی در کشورمان بیان می کند:« در اوایل حامیان مالی داخلی حمایت می کردند و پشتیبانی کننده خارجی هم داشتیم ولی به علت وضعیت اقتصادی ایران و تحریم ها، شرکت های خارجی دیگر نتوانستند پشتیبانی کنند و این ایام حمایت های داخلی هم کمتر شده و با این وضعیت، آینده خوبی برای این رشته نمی بینم».
فعالان این رشته تا ماهی ۲۰ میلیون تومان درآمد دارند
رحیمی در مورد اینکه آیا این رشته ورزشی مثل فوتبال پول ساز است یا نه؟ می گوید:« به هرچیز عشق داشته باشید در آن موفق می شوید. زمانیکه به موفقیت رسیدید، پول هم به سمت تان می آید. در قدیم به ما می گفتند که فوتبال نون و آب نمی شود چه برسد به فوتبال نمایشی! ولی اکنون می بینیم که هم نون می شود و هم آب! درصورتی که در این رشته اصولی کار شود، درآمدزا خواهد بود و می توان آن را بعنوان شغل اصلی انتخاب کرد.
خود من هم قبلا بعنوان شغل به آن نگاه نمی کردم در حالیکه از آن درآمد داشتم. اگر کسی با عشق ادامه دهد، حتما شغل پردرآمدی برایش خواهد بود. کسانی که به صورت حرفه ای در این ورزش کار می کنند، درآمدهای متغیری دارند اما همین افراد در ایران تا ماهی ۲۰ میلیون تومان درآمد دارند به بالا و این درآمد به توانایی ها و شرایط آن افراد بستگی دارد. این روزها، درآمد من هم کلا از همین راه است و شغل اصلی ام این است، از کلاس های آموزشی و مربیگری بگیرید تا تبلیغات برای برندها و سازمان ها».
نسیم سهیلی
- 25
- 7
امین
۱۴۰۱/۹/۱۳ - ۱۷:۴۸
Permalink