دیده بان ایران نوشت: ثبت نام از نامزدهای انتخابات فدراسیون فوتبال در شرایطی روز یازدهم آغاز میشود که اکثر رسانهها از تقابل تاج-عزیزی خادم در این انتخابات گفتند. با این حال از دو روز قبل خبری مبنی بر محرومیت رقیب اصلی مهدی تاج در انتخابات در برخی رسانههای نزدیک به رئیس فدراسیون فوتبال منتشر شد. داستان از این قرار است که عزیزی خادم بعد از اینکه از سمت خود به عنوان رئیس فدراسیون در سال ۱۴۰۰ عزل شد، توسط کمیته اخلاق در اردیبهشت ۱۴۰۱ با محرومیت دو ساله روبرو شد. عزیزی خادم در سال ۱۴۰۲ و در اردیبهشت شکایتی در همین زمینه در دادگستری طرح نمود. کمیته اخلاق به همین دلیل و به اتهام نقض اساسنامه که میگوید افراد شاغل در فوتبال نباید شکایت خودشان را به محاکم دادگستری ببرند دو سال دیگر او را محروم کرد. البته این رای یک ماه قبل از برگزاری دادگاه صادر شده بود! با واخواهی عزیزی خادم این رای در کمیته اخلاق شکسته شد و به یک سال و چهار ماه کاهش پیدا کرد. سپس این ابهام به وجود آمد که آیا حکم جدید با توجه به تداخل با حکم قبلی همپوشانی میشود یا بعد از پایان حکم دو سال محرومیت اولیه که اردیبهشت امسال به پایان میرسد آغاز میشود. اگر حالت اول باشد در حال حاضر محرومیت عزیزی خادم تمام شده و او میتواند در انتخابات شرکت کند. این حکم البته ابهامات دیگری هم دارد که در رسانههای مختلف مورد اشاره قرار گرفتند. از جمله اینکه چرا حکمی که فروردین سال ۱۴۰۲ صادر شده در آستانه انتخابات رونمایی میشود آن هم نه به صورت ابلاغی و نه در سایت فدراسیون که توسط چند خبرنگار نزدیک به فدراسیون؟
همه این موارد باعث بروز این دیدگاه شده که متاسفانه ارکان قضایی فدراسیون فوتبال بر اساس منافع گروهی خاص در حال جهت دهی به انتخابات یازده اسفند است. انتخاباتی که رقابتی بودن آن مورد تایید تمام مقامات کشور است و برای آینده فوتبال ایران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
فعالیت کمیته اخلاق و آرایی که صادر میکند غیر قانونی است
بر همین اساس قاضی شاه حسینی با نگاهی به این پرونده به صورت کامل عملکرد ارکان قضایی فدراسیون فوتبال را از سال ۱۳۹۹ به این سو مورد واکاوی قرار داده.
شاه حسینی در ابتدای گفتوگوی مفصل خود با دیده بان ایران بحث بسیار مهم و جنجالی را مطرح کرد: اینکه فارغ از پرونده عزیزی خادم یا هر شخص دیگری اصلا ارکان قضایی فدراسیون به صورت غیر قانونی مشغول فعالیت هستند. شاه حسینی در این رابطه اظهار داشت: «اگر صحبتی میکنیم به احترام رسالت شما رسانهها و بعد تنویر افکار عمومی و در نهایت ثبت در تاریخ است. اینکه در تاریخ بماند ما حرفمان را زدیم ولی آقایان کار خودشان را کردند.»
او ادامه داد: «اساسنامه فدراسیون فوتبال که حاکم است در تاریخ ۸ آذر ۱۳۹۹ در مجمع تصویب شد. ماده ۸۸ اساسنامه تصریح دارد که این اساسنامه از همان تاریخ لازم الاجراست. در اساسنامه قبلی ارکان قضایی فدراسیون فوتبال انتصابی بودند ولی در این اساسانامه انتخابی شدند. اینجا دیگر اما و اگر و تفسیری ندارد. در متن اساسنامه و جایجای آن در مورد ارکان مستقل فدراسیون، کمیته انتخاباتی و کمیته حسابرسی و ارکان قضایی آمده که اینها باید توسط مجمع انتخاب شوند. پروسه انتخابات هم این است که هیئت رئیسه اشخاص ذیصلاح را (برای هر پست چند نفر) پیشنهاد بدهد و مجمع انتخاب کند. بند ۵ ماده ۳۵، بند ۹ ماده ۲۰ و بند ۵ ماده ۲۳ این موارد آمده. همینطور بند ۴ ماده ۶۲. در بند ۶ ماده ۲۶ میگوید برای انتخاب رئیس، معاون و اعضای ارکان مستقل فدراسیون نامزدهایی که بیشترین رای را به دست آورند انتخاب میشوند.»
شاه حسینی افزود: «فاجعهای که رخ داده این است که طبق اساسنامه تمام افرادی که در ارکان قضایی کار میکردند از همان تاریخ ۸ آذر ۱۳۹۹ سمتشان زائل شده بود. راهکار چه بود؟ این بود که هیئت رئیسه و رئیس فدراسیون باید فردای آن روز این افراد را از سمت خودشان عزل میکردند و هیئت رئیسه باز به موجب همین اساسنامه برای پستهای خالی شده اشخاصی را به عنوان سرپرست منصوب میکرد و در اولین مجمع افرادی را به عنوان کاندیدا معرفی مینمود تا رای بگیرند. این اتفاقات نیفتاده. خودشان هم میدانند. در تمام این مدت با وجود اظهارات منتقدان هیچ گونه مدرک و سندی مبنی بر اینکه این اتفاق افتاده ارائه نکردند. نمیدنم آقایان در مقابل این تخلف بزرگ که با حق و حقوق اهالی فوتبال خصوصا کسانی که به حکم این افراد محکوم شدند سر و کار دارند و با احکام این افراد لطمه دیدند چه پاسخی دارند؟ اگر پاسخی دارند اسناد و مدارکشان را منتشر کنند. این که مسائل مربوط به منافی عفت یا مسائل امنیتی نیست.»
اعضای ارکان قضایی فدراسیون فوتبال، هیئت رئیسه و رئیس فدراسیون متخلف هستند
رئیس سابق کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال در بحث دوم به متخلفین اشاره کرد. شاه حسینی گفت: «حال چه کسانی تخلف کردند؟ اولین افرادی که تخلف کردند همین افرادی هستند که در سمت خود ماندند. اصلا باید پرهیز میکردند از رسیدگی به پروندهها. مگر اینکه همین افراد به عنوان سرپرست موقت تا مجمع بعدی توسط هیئت رئیسه انتخاب میشدند. در همان ۸ آذر که این کار را نکردند. پس اعضای ارکان قضایی متخلف هستند. اینها صلاحیت ذاتی نداشتند که رسیدگی کنند. چون ابلاغهای این افراد انتصابی بوده و بر اساس اساسنامه قبلی که به موجب اساسنامه جدید از درجه اعتبار ساقط بوده. دیگر متخلفین اعضای هیئت رئیسه هستند. یکی از وظایف اعضای هیئت رئیسه نگهبانی از مصوبات مجمع و اجرای دقیق اساسنامه است. در مقابل این تخلف هیئت رئیسه سکوت کرده است. خود شخص رئیس فدراسیون هم تخلف کرده است. در بند ۲ ماده ۳۸ آمده که یکی از وظایف رئیس فدراسیون اجرای مصوبات مجمع عمومی و هیئت رئیسه است.»
شاه حسینی خاطرنشان کرد: «در نتیجه این همه آدم توسط کسانی که صلاحیت ذاتی برای رسیدگی به پروندههای فوتبالی نداشتند محکوم شدند. همین جا من دعوت میکنم از کسانی که دانشآموخته حقوق هستند و این روزها در نقش وکیل مدافع بعضی از مدیران فوتبال عمل میکنند. از اینها میخواهم خیانت به دانش حقوقی و قلم حقوقی و قسمی که در علم حقوق خوردند نکنند. از رسانه شما میگویم اگر مستندات دارند و ادله محکمه پسند بیایند بگویند حرفهایی که شاهحسینی و افراد دیگر زیادی گفتند وارد نیست و مدارکش را منتشر کنند. نه اینکه شفاهی حرف بزنند. مدارک چیست؟ اینکه در آن تاریخ این اتفاقات رخ داده باشد. یعنی در آن تاریخ از سمت خود کنار رفته باشند، پستها خالی شده و افراد جدید با ابلاغ آمده باشند.»
قاضی بازنشسته دستگاه قضا تصریح کرد: «از بیخ و بن اعتقاد دارم کمیته اخلاق صلاحیت رسیدگی به پروندههای فوتبال را ندارد. هر تصمیمی هم گرفته باشند و حکمی که داده باشند در این سمتها چون فاقد صلاحیت بودند معتبر نیست.»
از ارکان قضایی فدراسیون فوتبال برای حذف رقبا استفاده میشود
بحث دومی که شاهحسینی مطرح کرد استفاده ابزاری از ارکان قضایی فدراسیون بود. او اظهاراتش در این بخش را اینگونه آغاز کرد: «همین ارکانی که غیرقانونی هستند و مرتکب تخلف شدند برای حذف رقبا مورد استفاده قرار میگیرند.»
او با اشاره به عزل عزیزی خادم در سال ۱۴۰۰۰ گفت: «من خودم به فدراسیون آقای عزیزی خادم نقد داشتم. ایشان در یکی از انتخاباتها هم رقیب من بود. ولی من بحث شخص ندارم. بحث پروسه قانونی مطرح است. در مورد عزل ایشان به موجب اساسنامه حاکم ۱۳۹۹ دو تا مرجع صلاحیت عزل ارکان منصوب را داشتند. یکی مجمع عمومی فدراسیون و دیگری هیئت رئیسه. هیئت رئیسه آمد حکم به عزل رئیس فدراسیون داد. همه هم میدانند چرا. یک جریانی بود و باید به سرعت رعد و برق این اتفاق میافتاد که راه برای دیگران باز شود که ورود کنند و برگردند. در اساسنامه آمده عزل باید متکی بر دلیل باشد و شخص معزول حق دفاع از خودش را در مجمع و هم هیئت رئیسه دارد. این اتفاق نه در هیئت رئیسه افتاد نه در مجمع یعنی این حق از او زائل شد. ایشان باید در نخستین مجمع از خودش دفاع میکرد. در همان بند آمده شخص معزول بلافاصله بعد از تصمیم مقام عزل کننده از سمت خود برکنار میشود. این را دقت کنید چون بعدا با این نکته کار داریم. مقررات هیچ استثنایی هم قائل نشده است. در واقع هیچ اقدام دیگری مانع از این دفاع نمیشود. این حق توسط دو تا مرجع گرفته شد؛ یکی هیئت رئیسه و یکی مجمع که اجازه ندادند شخص معزول در مجمع شرکت و دفاع کند و بعد مهمتر از این در مورد عزل رایگیری شود. مسالهای که هیچ تعارضی هم با آن حکم کمیته اخلاق نداشت.»
شاه حسینی ادامه داد: «حقوقی که همین اساسنامه برای شخص معزول ایجاد کرده بود توسط مقامات رسمی و مقامات حلقه اول فدراسیون فوتبال از بین رفت. اعتقاد دارم این شخص حق دارد از این افراد شکایت کند و شاید به حق خودش برسد. حقوقی که شاید برخی از آن قابل اعاده هم نباشد با توجه به گذشت زمان.»
مگر عزیزی خادم در فوتبال بوده که کمیته اخلاق او را محروم کرده؟
در ادامه گفتوگو بحث محرومیت جدید یکی از نامزدهای اصلی انتخابات وسط کشیده شد. قاضی شاهحسینی در ابتدا گفت: «آقای عزیزی خادم ابتدا دو سال محروم شد. یک بار قبل از برگزاری مجمع. یک حکم جدید هم در آستانه انتخابات جدید رونمایی شده به دلایل محفوظ الاعتبار!»
شاه حسینی ابتدا در مورد اینکه آیا عزیزی خادم میتوانسته به دادگستری شکایت کند و آیا کمیته اخلاق حق ورود به شکایت او را داشته یا خیر گفت: «اینجا باز یک تخلف دیگر داریم. برای آقای عزیزی خادم به موجب یک جریانی با سرعت رعد و برق و به منظور اهداف خاص و خروج بعضی افراد از مدیریت فوتبال و ورود افراد دیگری به مدیریت فوتبال احکامی صادر شد. عزل موقت، حکم اول کمیته اخلاق و بعد حکم دوم که ایشان نتواند به فعالیت ادامه دهد. چون کمیته اخلاق رای داده ما شاهد یک تخلف دیگر هستیم. ماده ۳ آیین نامه کمیته اخلاق میگوید کمیته اخلاق میتواند اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در حوزه فوتبال از جمله مقامات رسمی و بازیکنان و... را مورد بازخواست قرار دهد و در صورت لزوم حکم مناسب را صادر کند. آیا عزیزی خادم چه زمان صدور رای چه رای اول و چه رای دوم فعال در حوزه فوتبال بوده؟ خصوصا رای دوم! ایشان هیچ سمتی نداشته. خطاب به کمیته اخلاق میگویم! به موجب همین ماده ۳ شما صلاحیت رسیدگی و صدور رای در مورد ایشان را نداشتید. در آیین نامه انضباطی هم به کرات آمده شمولیت این آییننامه در خصوص اشخاص فعال در حوزه فوتبال است که تعریفش مشخص است.»
ایشان مثالی هم در همین زمینه زد: «جالب است زمان ریاست آقای کفاشیان هم اتفاقی مشابه با اتفاقی که برای آقای عزیزی خادم رخ داد برای آقای داریوش مصطفوی رخ داد. در حالی که ایشان اصلا در فوتبال نبود برای او حکم محرومیت مادامالعمر صادر کردند که بعد لغو شد.»
عزیزی خادم حق داشته در دادگستری شکایت کند
شاه حسینی ادامه داد: «من سوال میکنم از طریق رسانه شما. این تخلفاتی که ارکان قضایی فدراسیون فوتبال، هیئت رئیسه و خود رئیس کردند در کدام محکمه مورد بررسی قرار میگیرد؟ چه کسانی علیه این افراد حکم صادر میکند؟ پس در اینگونه موارد اگر مقررات فوتبالی و یا مقامات فعال در حوزه فوتبال صالح رسیدگی نباشند و حقی از اشخاص حقیقی و حقوقی ضایع شود با توجه به عمومات خصوصا قانون اساسی ما که میگوید مرجع رسیدگی به تظلمات دادگستری است اشخاص میتوانند به مراجع قضایی مراجعه و احقاق حق کنند. به نظرم ایشان هم اگر رفته به مراجع قضایی شکایت کرده هیچ تخلفی مرتکب نشده است. ما یادمان هست ایشان از اعضای هیئت رئیسه در کمیته اخلاق شکایت کردند. آقای واعظ آشتیانی هم شکایت کرده بود. شما پیگیری کنید ببینید نتیجه این شکایات چه شد؟ یعنی او رفته شکایت نزد ارکان قضایی فدراسیون هم کرده و نتیجه نگرفته. ما چنین چیزی نمیتوانیم داشته باشیم.»
دو محرومیت عزیزی خادم باید ادغام شوند
مساله بعدی همزمانی محرومیت اول و دوم است. شاه حسینی در این رابطه گفت: «ما با دو رای مواجه هستیم و این دو رای از لحاظ مدت محرومیت با هم تداخل دارد. در مقررات فوتبالی ما چیزی در این مورد پیشبینی نشده است. اما همانطور که در مقام واخواهی خود مقام رسیدگی کننده علاوه بر مقررات کمیته اخلاق آمده به قانون آیین دادرسی کیفری اشاره کرده که درست هم هست اینجا هم در اجرای ماده ۱۳۱ قانون آیین دادرسی از موارد «ادغام» است. یعنی این دو محرومیت باید ادغام شوند.
مساله بعدی که در رسانهها مورد بحث قرار گرفته مساله تاریخ صدور رای محرومیت است. همانطور که گفته شد تاریخ دادگاه شکایت عزیزی خادم از اعضای هیئت رئیسه اردیبهشت ۱۴۰۲ بوده اما حکم محرومیت او در فروردین آن سال صادر شده بود. قاضی شاهحسینی در این رابطه گفت: «این ایراد بزرگی است. یعنی قبل از طرح شکایت رایی صادر شده که ایشان رفته دادگاه. این خیلی شفاف است و واقعا غلط است. با تاکید بر باقی بودن بر تمام ایراداتی که گرفتم میگویم اگر ارکان قضایی قبل از اینکه ایشان شکایت را طرح کرده باشد با اتهام بردن پروندههای فوتبالی به دادگستری حکم محرومیت صادر کرده بشد از لحاظ حقوقی فاجعه است! ضمن اینکه باز باید تاکید کنم ایشان سمتی در فوتبال نداشته شما نمیتوانستید او را تعقیب کنید.»
اگر نمیترسید چرا احکامی که صادر میکنید رسانهای نمیشوند؟
ابهام بعدی که مورد انتقاد کاربران قرار گرفته اقدامات محرمانه ارکان قضایی فدراسیون است که بسیار شائیبه آفرین است. اینکه احکام صادره منتشر و ابلاغ نمیشوند و در زمانهای خاصی برای مقاصد خاصی در اختیار برخی رسانهها قرار میگیرد. مشاور عالی پیشین رئیس فدراسیون در این رابطه گفت: «جزو حقوق مسلم محکوم علیه یا خوانده پرونده است که تمام ابلاغها از جمله دعوت به دادرسی و احکامی که برایش صادر شود به او ابلاغ شود. فوتبال با خیلی از جاهای دادگستری تفاوت دارد. فوتبال اتاق شیشهای است. مردم و اهالی فوتبال مشغول رصد کردن فوتبال هستند. برخی احکام در حوزه خارج از فوتبال شاید ممنوعیت انتشار داشته باشد. مثلا احکام مربوط به منافی عفت. اما حتی در خارج از فوتبال هم بارها توسط مقامات قضایی تاکید شده و ایشان اعتقاد دارند که باید آرای صادره در معرض دید عموم قرار بگیرد تا توسط اهل فن و دکترین حقوق مورد تجزیه تحلیل قرار بگیرد. این تجزیه و تحلیل باعث پیشرفت علمی دستگاه قضایی میشود. اگر کسی ترسی از احکام و اشتباهات احتمالی نداشته باشد باید احکام را بعد از صدور منتشر کند تا این احکام تجزیه تحلیل شود و اگر ایرادات حقوقی دارد تفسیر شود. و اینکه رایی را پنهان کنند درست نیست. جدا از این شما میبینید برخی پروندهها به سرعت رعد و برق میرود کمیته اخلاق رای میگیرد و به سرعت برق و باد در استیناف تایید میشود ولی برخی پروندهها ماهها مورد بررسی قرار نمیگیرند.»
از رقابت میترسید و میخواهید انتخابات را یکسویه کنید
شاه حسینی خاطر نشان کرد: «دیگر مردم فهمیدند. اتفاقاتی که نزدیک انتخابات رخ میدهد چه انتخابات قبلی چه الان تقریبا حکم دم خروس را دارند. یعنی اینقدر واضح است. انشالله این افراد بتوانند جواب خدا را بدهند. من کاری به اشخاص ندارم. این افراد با وجود همین اساسنامه که همه اهالی فوتبال به آن نقد دارند هم باز از رقیب میترسند و میخواهند انتخابات را یکسویه کنند.»
شاه حسینی ادامه داد: «یک خاطره برای شما بگویم که تلنگری باشد برای همه. برخی افراد ممکن است دانش حقوقی خوبی داشته باشند ولی زمانی این دانش حقوقی ارزش پیدا میکند که این تحصیلات در جهت احقاق حق و گرفتن حق یک مظلوم از ظالم و اجرای عدالت باشد وگرنه پشیزی نمیارزد. زمانی که دادگستری اینقدر مجتمع های قضایی مختلف نداشت. تمام دادگستری خلاصه میشد در همان منطقه پارک شهر. بعد به خاطر بزرگ شدن شهر و افزایش جمعیت تصمیم گرفته شد ساختمانهای دیگری احداث شود. در زمان افتتاح یکی از این مجتمعها خدا رحمت کند آیتالله یزدی که رئیس وقت قوه قضاییه بود جملهای گفت که من که آن زمان رئیس دادگاه حقوقی یکی از شعب تهران بودم موهای تنم سیخ شد. ایشان گفت همکاران من، قضات محترم، کارمندان عزیز این ساختمانی که ساخته شده زیبا و نو و تمیز است. دادگستری باید چنین ساختمانهایی در شان دستگاه قضایی اسلامی داشته باشد اما این کافی نیست. زمانی این ساختمانها خودشان را نشان میدهند که شما درون این ساختمانها و در اتاقهاتان که محکمه است عدالت را اجرا کنید. در غیر این صورت این ساختمانها پشیزی ارزش ندارد و شاید باعث عقوبت و مجازات خود ما شود.»
قلم حقوقی ما نباید ابزار انتخاباتی دیگران شود
آخرین سوالی که از قاضی شاه حسینی پرسیدیم این بود: آیا حس میکنید ارکان قضایی فدراسیون تبدیل به ابزاری برای مدیران شده تا خواستههای خودشان را پیش ببرند؟ شاه حسینی با صراحت پاسخ داد: «این را در انتخابات قبلی با گوشت و پوست و استخوان این را لمس کردم. شما دیدید چه اتفاقاتی رخ داد. شما حساب کنید میشود رکن قضایی به صورت کاملا تصادفی شخصی که توسط هیئت رئیسه عزل شده، چه درست و چه غلط، را بلافاصله محروم کند؟ و بعد بلافاصله برود در کمیته استیناف هم تایید شود؟ برای اینکه نرسد به جلسه مجمع برای دفاع. اینها همه همان دم خروسی است که گفتم. متاسفانه این را باید با وجود اینکه احترام برای همکاران خودم قائلم بگویم که این مسائل را میبینیم. باید تاکید کنم حواسمان باشد که جز این دنیا دنیای دیگری هم هست که باید جوابگو باشیم. اینکه خدای نکرده قلم ما ابزار انتخاباتی شخص دیگری نشود.»
- 10
- 4