به گزارش اقتصاد۲۴، سه سال از عمر دولت سیزدهم گذشت و حدود پنج ماه هم از زمان دولت چهاردهم سپری شده است و با شعارها و صحبتهایی که در سال ۱۴۰۰ مطرح شده بود، میبایست حدود چهار میلیون مسکن تحویل مردم میشد، اما برخی معتقدند این رقم حتی به یک میلیون هم نرسیده است. از اینرو برخی از چند سال پیش مرتباً اعلام میکردند که باید بخش عمدهای از ساخت مسکن را به چینیها سپرد و این کار با تهاتر نفت، تسهیل خواهد شد، ولی افرادی هستند که این نظریه را قبول ندارند و میگویند ظرفیت داخلی وجود دارد، اما تعلل دولتمردان ما را به این نقطه رسانده است.
برای ساخت مسکن، هیچ نیازی به سرمایهگذاری چینی ها نداریم
در همین خصوص، محمدرضا رضاییکوچی، رییس کمیسیون عمران مجلس گفت: ما در کشورمان برای ساخت مسکن، هیچ نیازی به سرمایهگذاری خارجیها از جمله چین نداریم. اظهاراتی که گاهی میشد و همچنان هم میشود که مثلاً چینیها سبکسازی و سریعسازی دارند، پس کار را به آنها واگذار کنیم، فقط حرف است.
وی افزود: تا امروز ظرفیت خاصی از چینیها در اجرای پروژههای عمرانی در کشورمان ندیدهایم. ما در پروژه قطار سریعالسیر تهران به اصفهان با چینیها توافقاتی داشتیم، اما در عمل هیچ اتفاقی نیفتاد. از اینرو باز هم تاکید دارم که بگویم ظرفیت مهندسان ایرانی بسیار بالاست و کم و کسری در این رابطه وجود ندارد و فقط نیاز بود به این افراد باسواد و خوشذوق بیشتر میدان میدادیم.
رضاییکوچی تصریح کرد: پای کار آوردن سرمایهگذاران، مهندسان کاربلد و باکیفیت برای ساخت مسکن، نیازمند حمایت تمامقد دولت از بخش خصوصی است. این کار با حرف شدنی نیست، بلکه باید ایجاد انگیزه و اعتمادسازی داشت. چرا باید ساخت مسکن که یک کار بزرگ و رسالت عظیم دولت در قبال مردم است را وابسته به مهندسان خارجی کنیم؛ واقعاً در شرایط فعلی هیچ نیازی به این رویکرد نیست.
رییس کمیسیون عمران مجلس اظهار داشت: ما با اینکه با کشورهای دیگر، رابطه اقتصادی داشته باشیم یا حتی از سرمایهگذاری آنها در ایران بهره ببریم، استقبال کرده و میکنیم، اما با این رویکرد که صبر کنیم تا مذاکرات با آنها به نتیجه برسد تا کار را با ما نهایی کنند، آن هم با وجود این همه ظرفیت و پتانسیل در کشور، کاملاً مخالفیم.
نماینده جهرم یادآور شد: سالهاست گفته شده که در قبال نفتی که فروختیم و نتوانستیم ارز آن را به کشور بیاوریم یا در قالب تهاتر، از کشورهای طرف معامله بخواهیم پروژههای عمرانی ما را جلو ببرند. حال وقتی به گذشته نگاه میکنیم میبینیم که این اتفاق نیفتاده و بهنظرم در آینده هم اتفاقی نخواهد افتاد. این رویکردها و صحبتهاست که کار را بهطور جدی در دستانداز انداخته است.
در جذب سرمایههای داخلی هم مشکل داریم
رضاییکوچی گفت: ما حتی در جذب سرمایههای داخلی هم مشکل داریم و نتوانستیم انگیزه لازم را ایجاد کنیم. اگر چند سال پیش یک بسته تشویقی و حمایتی تدوین کرده بودیم، هرگز شاهد نبودیم که ایرانیهای بسیاری بروند و در ترکیه خانه بخرند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه ساختمانسازی در شرایط فعلی با پیچیدگیهایی که دارد و سودی که در انتهای کار برای بخش خصوصی باقی میگذارد، سرمایهگذاران را خیلی ترغیب به ساخت و ساز نمیکند و بسیاری از آنها ترجیح میدهند در بازارهایی که کار راحتتر و سود بیشتر و متاسفانه غیرمولد است، مثل بازار ارز، طلا و سکه سرمایهگذاری کنند. اگر لایحه مشارکت عمومی - خصوصی که در دولت سیزدهم به مجلس آمد و ما هم در کمیسیون عمران روی آن کار کردیم به قانون برسد، بخش قابل ملاحظهای از چالشهای ما در موضوع ساخت مسکن برطرف خواهد شد.
- 15
- 4