جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۵:۵۴ - ۲۹ دي ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۰۲۸۲۱
اخبار فلزات، طلا و ارز

همه ابهامات رمز ارز ریال! | با ریال نمی‌توان سوزنی را در دنیا جابجا کرد

ارز,رمزارزریال
کامران ندری، اقتصاددان و استاد دانشگاه گفت:این رمز ارز یک دریافت کننده ای دارد و باید آنرا خرج کند. چه کسی می آید کالای خود را در ازای رمز ارزی بدهد که نمی توان آنرا در جایی خرج کرد. همین حالا هم پول مرسوم ما یعنی ریال با چنین چالشی رو به رو است. مسئله مهمی که در خصوص ریال ما مطرح است این است که صادرکننده در صورتیکه ریال را از ما دریافت کند، کجا و چگونه باید آنرا خرج کند. ولی دلار را میتواند در اکثر کشور های دنیا استفاده کند.

دستورالعمل انتشار رمزارز بانک مرکزی تصویب شد. این خبر را علی صالح آبادی، رئیس بانک مرکزی اعلام نموده و گفته است که چارچوب انتشار ارز رمز بانک مرکزی معلوم شده و کارشناسان فنی در حال کار روی آن هستند و بزودی راه اندازی خواهد شد.

به گزارش فرارو، مهران محرمیان، معاون فن آوری نوین بانک مرکزی هم در مورد انتشار ارز رمز بانک مرکزی گفته که بزودی فاز آزمایشی رمز پول بانک مرکزی با نام رمز ریال اجرا میشود و استفاده عمومی دارد.

بر اساس گفته او، رمز ریال به صورت اسکناس است، ولی در فضای دیجیتال انتشار و در اختیار مردم قرار می گیرد.

معاون فن آوری نوین بانک مرکزی در مورد استفاده از رمز ارز در واردات کالا هم بیان کرد که مصوبه مرداد ماه هیأت وزیران بود که در واردات از رمز ارز استفاده کنیم که آئین نامه های اجرایی آن در حال تدوین است و بزودی اجرا و جزییات این مسئله اعلام می شود و هدف این است که افرادی که می خواهند در واردات از رمز ارز استفاده کنند مشکلی نداشته باشند.

ولی با این وجود هنوز، جزئیاتی از دستور العمل و چارچوب انتشار رمز ارز بانک مرکزی منتشر نشده و معلوم نیست که این ارز دیجیتال با چه پشتوانه ای در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.

طرح ارز رمز بانک مرکزی ابهامات زیادی دارد/ نباید روی این ایده حسابی باز کرد

معمای رمز ارز ملی؛ رمز ریال کارایی دارد؟کامران ندری، اقتصاددان و استاد دانشگاه در مورد اثرات انتشار رمز ارز بانک مرکزی تحت عنوان رمز ریال و امکان سنجی آن در گفتگو با فرارو بیان کرد:ما در دنیا رمزارز هایی داریم که میزان انتشار و عرضه آنها محدود است و الگوریتم خاص دارند و از یک حد معینی انتشار آن ها بیشتر امکان پذیر نیست. یکی از این رمز ارز ها بیت کوین است. ارز رمز هایی هم داریم که صرفا دیجیتال هستند و آنها را به یک منبع با ارزش همچون نفت متصل می کنند. مثل رمز ارزی که در کشور ونزوئلا منتشر شده است. اینکه چه رمز ارزی مد نظر دولت است، این نکته بسیار مهمی است. اما هنوز جزئیات مربوط به آن در دسترس قرار نگرفته و تا این جزئیات در اختیار نباشد، خیلی نمی توانیم قضاوت و داوری داشته باشیم.

او خاطر نشان کرد :رمزارز های که بیشتر مورد توجه مردم در سراسر دنیا قرار گرفته، ارز هایی هستند که ارتباطی با دولت ها ندارند و جنبه بین المللی پیدا کرده اند و دولت ها با آن ها کاری ندارند. این سری رمز ارز ها در مبادلات بین المللی به نوعی مورد استفاده قرار گرفته است و بعضی کشور ها رسماً آنها را پذیرفته اند و برخی هم چشم شان را به روی آنها بسته اند. با این وجود افراد میتوانند از این رمزارز ها استفاده کنند. ولی این رمز ارزی که ایران می خواهد روی آن سرمایه گذاری کند مشخص نیست که با چه هدفی منتشر می شود. بدین ترتیب تا جزئیات بیشتری در رابطه با این برنامه منتشر نشود، امکان اینکه در خصوص آن صحبت و تحلیل کرد و بیان کرد چه تاثیری میتواند در اقتصاد ما داشته باشد و آیا مورد استقبال قرار می گیرد یا خیر، وجود ندارد.

این اقتصاددان در خصوص استفاده ارز رمز ایرانی در مبادلات بین المللی نیز بیان کرد:رمز ارزی که شما منتشر می کنید و چون صحبت از ارز می کنید، پس دارید در خصوص پول حرف می زنید. کسی که این پول را دریافت می کند، چه به صورت رمز ارز باشد و چه به صورت ارز رایج آن کشور، و در برابر آن کالا می دهد، باید بشود این را در جایی خرج کند. در چنین شرایطی آن شخص رمز ارز بانک مرکزی را کجا میتواند خرج کند؟ فرض کنید صادر کننده ای در کشور چین و یا ژاپن، کالای خود را به ما بفروشد و در ازای آن ما این رمز ارز را در اختیار او قرار بدهیم. اما این صادر کننده این رمز ارز را کجا باید خرج کند؟ چقدر با ما رابطه تجاری دارد؟ اصلا دنیا با ما چه اندازه رابطه تجاری دارد؟ این ها همه سوالاتی است که باید سیاستگذار به آن ها پاسخ دهد.

وی با اشاره به اینکه هیچ کسی در رابطه جزئیات طرح و پروژه رمز ارز بانک مرکزی صحبت نمی کند، گفت:حتی در مسائل خیلی مهم و کلیدی هچون قرار داد ۲۵ ساله با چین یا با روسیه هم شما چیزی از جزئیات این قرارداد ها نمی بینید و گفته نمی شود که ما با طرف مقابل در چه حوزه ای قرارداد بسته ایم. تنها یک سری مباحث کلی مطرح می شود. در چنین شرایطی وقتی اطلاعات کافی داده نمی شود نمی توان از خوبی های طرح صحبت کرد و نه از تبعات آن، حرفی زد.

ندری با بیان اینکه بعید است بتوان با ارز رمز بانک مرکزی تحریم ها را دور زد، بیان کرد:این رمز ارز یک دریافت کننده ای دارد و باید آنرا خرج کند. چه کسی می آید کالای خود را در ازای رمز ارزی بدهد که نمی توان آنرا در جایی خرج کرد. همین الان هم پول رایج ما یعنی ریال با چنین چالشی رو به رو است. مسئله مهمی که در خصوص ریال ما مطرح است این است که صادرکننده در صورتیکه ریال را از ما دریافت کند، کجا و چگونه باید آنرا خرج کند. ولی دلار را میتواند در بیشتر کشور های دنیا استفاده کند. همین سؤال را می شود در خصوص رمز ارز ایران مطرح کرد.

وی اضافه کرد:فرض کنید اعتبار این رمز ارز نفت است، یعنی آن کسی که این رمز ارز را می گیرد، می تواند بعد بیاید و از ما نفت بگیرد. در این حالت همه چیز بستگی به تحریم ها دارد. آیا تحریم ها آمریکا اجازه می دهد که فرد این نفت را دریافت کند. از طرفی چه ضرورتی دارد وقتی که ما داریم با آمریکا مذاکره می کنیم و احتمال برداشته شدن تحریم ها وجود دارد ، ما چنین رمز ارزی داشته باشیم. این ها همه سوال است و باید یکی از مسئولان مربوطه و یا طراحان رمز ارز بانک مرکزی باید پیدا شود و به او گفته شود که به جای کلی گویی، طرح را با جزئیات بیشتری توضیح دهد. اما در کل نباید روی این ایده حسابی باز کرد. چرا که به نظر میرسد که طرح این مباحث به دکانی برای کسب درآمد عده ای بدل شده است.

این استاد دانشگاه در خصوص استفاده داخلی از رمز ارز بانک مرکزی هم گفت:در حال حاضر ریال فیزیکی در داخل کشور دارد کار خود را انجام می دهد و ما مشکلی نداریم. در صورتیکه ریال دارد ارزش خود را از دست می دهد با این روش ها نمی توان ارزش آنرا حفظ کرد. مگر اینکه این رمز ارز را به یک منبع با ارزش متصل کنید و این اتصال هم اتصال واقعی باشد. به عنوان مثال یک رمز ارزی را به طلا متصل کنند و هر واحد آن معادل میزان مشخصی ارز باشد. در نهایت هم افراد بتوانند در هر زمانی با مراجعه به بانک مرکزی میزان طلای مشخص شده را دریافت کنند. این در شرایطی است که طراحان بتوانند چنین ایده ای را پیاده کنند. علاوه بر این اگر بخواهند ارزی شبیه بیت کوین و اتریوم درست کنند که آن ها هم پشتوانه ای ندارند و تنها یک الگوریتم هستند. ولی چرا باید مردم بیت کوین (Bitcoin) را کنار بگذارند و بیایند رمز ارز ایران را استفاده کنند؛ بدین ترتیب به چه دلیلی باید این جایگزینی صورت بگیرد؟

هیچ رمزارز ملی در جهان وجود ندارد، به جز ایران!/ با ریال نمی‌توان سوزنی را در دنیا جابجا کرد

محمدرضا شرفی عضو هیات‌مدیره انجمن بلاکچین و رمزارز ایران در گفتگو با رویداد۲۴ درباره تجربه جهانی رمزارز ملی می‌گوید: «در حوزه فناوری‌های نوین با موارد مختلفی مواجه هستیم. چالش‌های زیادی در این عرصه وجود دارد. ما الان با پدیده‌ای مواجه هستییم که هم نوین است و هم مستقیما تاثیرات زیادی روی بازار‌های مالی و اقتصادی بروز می‌دهد. باتوجه به ناشناخته بودن اثرات و تاثیر این فناوری در حوزه اقتصاد طبیعی است که همه کشور‌ها با چالش مواجه هستند و فقط محدود به ایران نیست. برخی از حاکمیت‌ها در جهان شروع به تحقیق و بررسی این حوزه کرده و سعی می‌کنند اثرات هر تصمیم کوچک در این حوزه را روی اقتصاد بررسی کنند. اکنون برخی کشور‌ها به شکل آزمون و خطا پیش رفته تا به مدل بهره‌برداری صحیح از این فناوری برسند. واقعیت این است که رمزارز‌ها نه سیاه است و نه سفید، نه موثر است نه مخرب. این نوع بهره‌برداری و هدایت ما است که مسیر آن را تعیین می‌کند.»

ارز,رمزارزریال

به گفته شرفی، در حال حاضر در جهان هیچ کشور به صورت رسمی رمزارز ملی نداشته و فقط چین و آمریکا در این زمینه تلاش‌هایی کرده‌اند. او توضیح می‌دهد: «فقط الساوادور رمزارز را به طور کلی به رسمیت شناخته و از میان رمزارز‌ها بیت کوین را به عنوان یکی از دارایی‌های خود معرفی کرده است. اما هیچ رمزارز ملی به صورت عمومی در حال حاضر در جهان وجود ندارد. فقط چند کشور روی ارز دیجیتال کشور خودشون دارند کار می‌کنند. چین به صورت آزمایشی یوان دیجیتال را عرضه کرده و آمریکا هم دارد روی دلار دیجیتال کار می‌کند. چین در چند استان به صورت پایلوت یوان دیجیتال را به عنوان ابزار پرداخت معرفی کرده است.»

این کارشناس درباره عملکرد چین در حوزه آزمایش رمزارز ملی می‌گوید: «اقتصاد چین اقتصاد قوی است و همچنین یوان به عنوان یک واحد پول برای تبادل مالی در کل جهان شناخته شده است؛ بنابراین استقبال از یوان دیجیتال هم به نسبت خوب بوده است.»

به گفته شرفی دو عنصر قوی بودن اقتصاد یک کشور و مشروعیت واحدپول رایج آن کشور در تجارت‌های بین المللی و جایگاه آن در عرصه بین المللی در نحوه استقبال از رمزارز ملی کشور‌ها تعیین کننده است.

شرفی با اشاره به خبر راه‌اندازی رمز ریال توضیح می‌دهد: «اقتصاد ما در حال حاضر فاقد دو عنصر تعیین‌کننده برای استقبال از رمز ارز ملی است. یعنی نه اقتصاد کشورمان در وضعیت خوبی به سر می‌برد و نه اساسا در جهان می‌توان با ریال سوزنی را جابجا کرد.»

او ادامه می‌دهد: «بانک مرکزی ایران از قبل این ابزار را طراحی کرده بوده و الان فقط بحث رونمایی آن مطرح است. در واقع همان ریال است و تفاوتی با آن ندارد. فقط شامل فناوری بلاکچین می‌شود. یعنی سرعت عمل بالا می‌رود. محدودیت مکانی و زمانی برداشته می‌شود. اما ما هنوز نمی‌دانیم بانک مرکزی چه قابلیت‌هایی برای رمزریال تعریف کرده است.»

او در پاسخ به این سوال که آیا این اقدام بانک مرکزی می‌تواند به معنای روی خوش دولت به دنیای رمزارز‌ها باشد، پاسخ می‌دهد: «هیچ سیاست تشویقی کارایی در این بین وجود ندارد. همان تورمی که درحال حاضر چنین بلایی سر ریال آورده، همان بر ریال دیجیتال هم سوار می‌شود. فقط کاربردش ساده‌تر خواهد بود.»

او درباره بحث ماینینگ رمزریال هم می‌گوید: «اساسا رمزریال قابل ماین نیست. هیچ کشوری اجازه ماین کردن پول کشورش را نمی‌دهد. کاملا در اختیار بانک مرکزی کشور است.» به گفته او رمزریال یک ابزار کنترلی شدیدتری برای دولت است، بانک مرکزی کاملا می‌تواند از کیف پول تک تک کاربران به این واسطه مطلع شود و حتی می‌تواند این اختیار را داشته باشد که کیف پول هر کسی را در هر جای دنیا کنترل کند و مسدود کند؛ بنابراین این اقدام در اقتصاد و ساختار سیاسی مانند ایران نوعی بهره‌گیری از نکات مثبت بلاکچین است که در همان سیستم سنتی و ابزار‌های سنتی پرداخت اتفاق می‌افتد.

به اعتقاد شرفی، استفاده از رمزریال برای دورزدن تحریم را هم یک سناریوی ناممکن می‌داند و می‌گوید: «همچنان که اکنون با ریال نمی‌توانیم تحریم را دور بزنیم، با رمزارز ریال هم نمی‌توانیم. ما نیاز به واحد پول‌هایی داریم که در عرصه جهانی مقبولیت داشته باشد.»

  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش