جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۲۳:۳۵ - ۱۸ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۱۷۳۱
اخبار فلزات، طلا و ارز

در حاشیه سخنان وزیر اقتصاد درباره مشکلات قیمت ارز

کانال تلگرامی را خنثی کنید، تحریم و لیست سیاه FATF پیشکش!

نرخ ارز,قیمت دلار
اگر یک کانال تلگرامی ساده مقصر بخشی از افزایش نرخ ارز در ایران است آیا این همه دستگاه عریض و طویل مسئول و تصمیم‌ساز نمی‌توانند خود با یک کانال تلگرامی متناظر به خنثی‌سازی این تاثیر بپردازند؟ وقتی دولت تاثیر یک کانال تلگرامی ساده را نمی‌تواند خنثی کند، چطور می‌خواهد تاثیر عوامل به مراتب پیچیده‌تری مانند FATF را خنثی کند؟

به گزارش فراز، وزیر اقتصاد شامگاه شنبه در یک گفت و گوی تلویزیونی به تشریح اقدامات دولت در حوزه کنترل تورم پرداخت. یکی از نکاتی که احسان خاندوزی در این گفت و گو به آن اشاره داشت، تعیین قیمت دلار تهران در استامبول و توسط یک کانال تلگرامی بود!

خاندوزی با اشاره به وضعیت کانال‌های فردایی و تعیین نرخ‌های عجیب ارز در ساعت غیر متعارف گفت: این کانال‌ها نه در روزهای کاری که خرید و فروش و تجارت انجام می‌شود، بلکه در روزهای تعطیل و ساعات شب، قیمت را بالا و پایین می‌کردند و همچنان که فعالان بازار ارزی می‌دانند، کانالی در خارج از کشور است و آقایی در استانبول آن را می‌گرداند، مشخص می‌کند ما در یک جنگ شناختی ویژه قرار داریم.

منصفانه این است که یادآوری کنیم وزیر اقتصاد در گفت و گوی شامگاه شنبه خود عوامل دیگری را نیز در افزایش قیمت دلار و تورم نقش داشته‌اند. خاندوزی از جمله در این بخش به نقش سیاست‌های نادرست خود دولت هم اشاره کرد. اما مساله این است که چقدر می‌توان نقش یک کانال تلگرامی و یا حتی چندین کانال مشابه را به عنوان عامل بخشی از افزایش قیمت ارز منطقی دانست؟ در واقع روی دیگر سخن احسان خاندوزی اعتراف به این موضوع است که اقتصاد ایران آنقدر شکننده و آسیب‌پذیر شده که یک کانال تلگرامی در استامبول می‌تواند بر روی نرخ ارز در تهران تاثیر بگذارد.

به میان کشیدن پای عواملی از این دست به میدان افزایش نرخ ارز تقریبا رویکرد ثابت تمام دولت‌ها بوده. در دولت محمود احمدی نژاد ماجرای جمشید بسم الله و نقش او در تلاطم های بازار ارز مطرح و برجسته شده بود. در دولت دوم حسن روحانی نیز گاه حرف‌هایی از تاثیر این دست عوامل میدانی بر وضع بازار ارز از زبان دولتمردان شنیده می‌شد و اکنون در دولت ابراهیم رئیسی، وزیر اقتصاد او بخشی از تقصیر را بر گردن یک کانال تلگرامی در استامبول می‌اندازد.

یکی از مهمترین شعارهای اقتصادی ابراهیم رئیسی و دولتمردان او بحث «خنثی سازی» تحریم‌ها بود. او و دولتش معتقد بودند و کماکان هستند که می‌توان با ظرفیت‌های سیاسی-اقتصادی-اجتماعی کنونی ایران، تاثیر تحریم‌های خارجی بر اوضاع عمومی کشور را کم و حتی خنثی کرد. اینکه در عمل طی این ۱۶ ماه چه شده بحثی است که مجال خود را می‌طلبد. اما مساله این است دولتی که مدعی داشتن توان خنثی‌سازی تحریم‌های خارجی را دارد چطور نتوانسته تاثیر یک کانال تلگرامی که آن هم از استامبول اداره می‌شود را خنثی کند؟

واضح است که مساله تحریم و ابعاد حقوقی، اقتصادی و سیاسی آن به هیچ عنوان از نظر پیچیدگی و قدرت تاثیرگذاری با یک کانال تلگرامی ساده قابل قیاس نیستند. وقتی از تحریم صحبت می‌کنیم داریم از پدیده‌ای حرف می‌زنیم که محصول ساعت‌ها کار کارشناسی دقیق در دولت‌های مخالف ایران مانند آمریکاست و میزان قدرت و نفوذ بین المللی همین دولت‌ها نیز پشتوانه اجرایی آن محسوب می‌شوند.

دولتی که می‌گفت می‌تواند تاثیر این تحریم‌ها را خنثی کند به طریق اولی و به شکل بسیار سریع‌تری باید بتواند که تاثیر یک کانال تلگرامی را در بازار ارز ایران از بین ببرد. مگر اینکه بپذیریم دولت درباره توان خود برای خنثی‌سازی تحریم دست به بزرگنمایی و غلو وسیعی زده است.

اگر یک کانال تلگرامی ساده مقصر بخشی از افزایش نرخ ارز در ایران است آیا این همه دستگاه عریض و طویل مسئول و تصمیم‌ساز نمی‌توانند خود با یک کانال تلگرامی متناظر به خنثی‌سازی این تاثیر بپردازند؟ وقتی دولت تاثیر یک کانال تلگرامی ساده را نمی‌تواند خنثی کند، چطور می‌خواهد تاثیر عوامل به مراتب پیچیده‌تری مانند FATF را خنثی کند؟ 

موضوع کاملا روشن است؛ سیاستگذار و مجری برای فرار از اعتراف به تاثیر عامل اصلی یعنی نقش تعادل بازار در تلاطمات ارزی و دیگر مسایل اقتصادی سراغ طرح چنین دست مسایلی می‌روند. در حالیکه طرح خود این مسایل نه تنها نادیده‌انگاری عامل اصلی را رفع و رجوع نمی‌کند بلکه سوالات بیشتری نیز درباره ضعف دولت به وجود می‌آورد.

احسان بداغی

  • 13
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش