جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۲۶ - ۲۳ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۳۲۰۰۴
اخبار فلزات، طلا و ارز

پول‌های بلوکه شده ایران طی دو سال ۸۵ میلیارد دلار افزایش یافته است

خبردرمانی‌های پی‌درپی و اینک صد میلیارد دلار!

آزادسازی پ.لهای بلوکه ایران,تحریم های ایران
اردیبهشت ۱۴۰۰ وزیر اقتصاد اموال بلوکه شده ایران را در سایر کشورها ۱۵ میلیارد دلار اعلام کرده بود، اما دیروز رئیس کل بانک مرکزی، این رقم را صد میلیارد دلار اعلام کرد. به این معنا که در فاصله دو سال حجم پول‌های بلوکه شده ایران ۸۵ میلیارد دلار افزایش یافته که نشان می‌دهد سیاست‌های دولت سیزدهم آن‌گونه که تبلیغ می‌شود کارایی نداشته است

به گزارش توسعه ایرانی، رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده است ایران صد میلیارد دلار پول در سایر کشورها دارد. این اولین آماری است که حجم پول‌های بلوکه شده ایران را در این محدوده اعلام می‌کند. پیش از این حتی رسانه‌های نزدیک به دولت اصولگرای سیزدهم وقتی می‌خواستند از گشایش ایجاد شده در حوزه بین‌الملل سخن بگویند از آزادسازی نزدیک به ۲۴ میلیارد دلار از پول‌های ایران خبر داده و اعلام کردند آزادسازی پول‌های ایران در عراق تازه ابتدای راه است.

 یحیی ال‌اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق نیز در این زمینه به خبرانلاین گفت: ماجرا تنها مختص به عراق نیست. پول‌های ایران در سایر کشورها نیز در حال آزادسازی است. وی اشاره کرد که کره جنوبی نیز در حال آزادسازی پول‌های ایران است. کره هفت میلیارد دلار پول ایران را پس از اعلام تحریم‌های امریکا بلوکه اعلام و دسترسی ایران به این منابع را ممنوع کرد.

ایران چقدر پول بلوکه شده دارد؟

دولت سیزدهم سیاست خارجی ایران را سیاستی راهگشا و دقیق می‌داند.

 مقامات دولت سیزدهم مدعی هستند در صورتی که حضور نداشتند، وضعیت اقتصادی به مراتب بدتر بود. وزیر نفت بارها از دو برابر شدن صادرات نفت سخن گفته و مقامات این دولت اعلام می‌کنند که ایران به منابع حاصل از فروش نفت دسترسی داشته و قادر به وصول پول‌های خود است. یک گزینه اما این مساله را زیر علامت سئوال بزرگی قرار می‌دهد. ماجرا در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰ بود.

 احسان خاندوزی در بیست و یکم اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰ اعلام کرد: بر اساس اعلام  بانک مرکزی، نزدیک به ۷ میلیارد دلار در کره جنوبی و حدود ۴ میلیارد دلار در عراق بلوکه شده که با سایر کشور‌ها در مجموع، به حدود ۱۵ میلیارد دلار می‌رسد.

حالا آمار رسمی از سوی بانک مرکزی و شخص رئیس کل بانک مرکزی، میزان پول‌های بلوکه شده را صد میلیارد دلار اعلام کرده است. این بدان معناست که در فاصله دو سال از اردیبهشت سال ۱۴۰۰ تا خرداد ماه سال ۱۴۰۲، حجم پول‌های بلوکه شده ایران ۸۵ میلیارد دلار افزایش یافته و نشان می‌دهد سیاست‌های دولت سیزدهم آن‌گونه که تبلیغ می‌شود کارایی نداشته است.

در دوره دو ساله فعالیت دولت سیزدهم بارها و بارها خبر آزادسازی پول‌های بلوکه شده منتشر شد تا جایی که برخی کارشناسان به این سیاست دولت سیاست خبردرمانی می‌‌گفتند و معتقد بودند دولت با هدف مدیریت بازار ارز هر از چندی آزادسازی پول‌های بلوکه شده را مورد استناد قرار می‌دهد. این وضعیت تا بدان جا پیش رفت که حتی برخی موافقان دولت به منتقد این سیاست بدل شدند.

 هر چه هست در تازه‌ترین اتفاق دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار از پول‌های ایران در عراق آزاد شده و قرار است باقیمانده این مبلغ که چیزی بین هفت تا ۱۰ میلیارد دلار است نیز آزاد شود.

 دلارزدایی در سایه وابستگی  به دلار

دولت سیزدهم سیاست دلارزدایی را در دستور کار قرار داده است اما وابستگی به نرخ دلار در شرایط کنونی بیش از هر زمان دیگری تجربه می‌شود. نوسانات قیمت دلار در بازار تاثیری مستقیم بر بازارهای یاران گذاشته و به دلیل چسبندگی بالای قیمت‌ها ریزش نرخ‌ها در بازار دلار چندان اثری بر قیمت‌های ریالی کالا و خدمات ندارد اما رشد بهای ارز به سرعت قیمت‌ها را دستخوش افزایش می‌کند.

این نکته را فرزین نیز تایید و اعلام کرده است: «در بازار غیررسمی از سال ۹۰ تا کنون ضریب تغییرات خیلی بالا بوده است؛ دائم این نرخ تغییر می‌کند و هیچ ثباتی در آن وجود ندارد؛ در ماه‌های اخیر دیدید که یک اظهارنظر غیررسمی و دروغ چطور بازار را به هم می‌ریزد.»

رئیس کل بانک مرکزی ضمن اشاره به اینکه هیچ دلیل بنیادی برای تغییر نرخ ارز وجود ندارد؛ تصریح کرد: «رابطه عمیقی بین دارایی‌های سرمایه‌گذاری با نرخ ارز وجود دارد؛ ضریب همبستگی بین دلار با مسکن و خودرو ۷۵ تا ۸۰ درصد است.»

به گفته وی، متوسط تغییرات نرخ دلار در بازار غیررسمی در دهه ۷۰ معادل ۲۰.۶ درصد بوده؛ دهه ۸۰ حدود ۲.۷ درصد؛ ۹۰ تا ۹۶ معادل ۲۳.۹ درصد و ۹۷ تا ۱۴۰۱ معادل ۶۱.۱ درصد بوده است. این مساله نشان‌دهنده تبعات منفی تحریم نفتی ایران است.

وی که هفت ماهی از حضورش بر صندلی مدیریت بانک مرکزی می‌گذرد، عملکرد دولت در حوزه مداخله در بازار ارز را مورد تایید قرار داده و اعلام کرده است: همه کشورها برای تثبیت نرخ ارز خود در بازار مداخله می‌کنند و در کشور ما هم در ۱۳ سال تا ۱۴۰۱ به میزان ۵۷ میلیارد دلار در بازار ارز مداخله صورت گرفت.

وی گفته است البته در برخی از سال‌ها حجم مداخله ۱۸.۵ میلیارد دلار و از سال ۹۷ به بعد میزان مداخله در بازار به تدریج کاهش پیدا کرده است و هنوز به میزان رقم کوچکی در بازار مداخله صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه وظیفه بانک مرکزی فروش ارز نیست، اظهار داشت: ما اگر ارز را در بازار نفروشیم، پایه پولی افزایش می‌یابد و باعث تورم می‌شود و ما درواقع در بازار دخالت می‌کنیم نه اینکه به قصد فروش ارز در بازار باشد.

به گفته فرزین؛ کشورهای دیگر ۴۷ درصد منابع ارزی خود را به صورت شناور کثیف با هدف مداخله در بازار ارائه می‌کنند و درواقع در بازار ارز خود دخالت می‌کنند و اینها تلاشی برای تثبیت نرخ ارز است که یک پدیده مرسوم در کشورها به‌شمار می‌رود و مداخله در بازار فقط مخصوص کشور ما نیست، در حالی که ما تحریم هستیم.

وعده بهبود شرایط

رئیس کل بانک مرکزی روز گذشته تاکید کرد نرخ تورم در کشور کاهشی است. وی البته اعلام کرد که تاثیرپذیری اقتصاد از نرخ ارز بالاست و با آزادسازی تدریجی منابع ارزی ایران، به زودی شاهد تغییرات نرخ ارز خواهیم بود .

نرخ ارز در بازار آزاد روز گذشته به شکلی لرزان در کف کانال ۴۷ هزار تومان قرار داشت و حتی در برخی ساعات روز به سقف کانال ۴۶ هزار تومان ورود کرد اما هر چه هست رشد بالای نقدینگی، نبود سیاست منسجم مالی برای مهار تورم و بحران‌های ناشی از تداوم تحریم همگی سبب شده است آسیب‌پذیری اقتصاد بسیار بالا باشد. در این فضا انچه اهمیت دارد این است که سیاست‌های اقتصادی دولت باید بر محور مهار تورم تدوین شود. نکته‌ای که در شرایط کنونی در ساختار تصمیم‌گیری‌های دولت مشهود نیست.

باران زرین قلم

  • 10
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۷
غیر قابل انتشار: ۱۹
جدیدترین
قدیمی ترین
آزاد سازى بشه که چى بشه بره لبنان و غزه و يمن و تو امريکاى جنوبى براشون بيمارستان بسازن؟
گرگ آمد! گرگ آمد ! داستان آشنایی هست.!!
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش