شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳
۱۰:۵۱ - ۲۲ دي ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۱۰۱۴۰۷
اخبار فلزات، طلا و ارز

کنسانتره آهن و انواع آن و کاربردهای آن در صنعت

در این مطلب به صورت جامع به بررسی یکی از فرآورده های مهم در صنایع وابسته به آهن مثل فولادسازی می پردازیم: کنسانتره آهن. اینکه این ماده چیست، چرا تولید می شود و چه انواعی دارد محل تمرکز ما خواهد بود. پس از آن نیم نگاهی هم به کاربردهای آن در صنعت، به خصوص تولید فولاد می پردازیم و بررسی می کنیم که چطور می توانید کنسانتره آهن باکیفیتی را در بازار ایران پیدا کنید.

کنسانتره آهن چیست؟

سنگ آهن پس از استخراج به شکل خرده سنگ هایی است که علاوه بر کانی های آهنی شامل انبوهی از فلزات کم ارزش، ناخالصی های آلی و معدنی و خاک می شوند. بسیاری از این مواد اضافی هنگامی که همراه با آهن به فرآیندهای تولید صنعتی وارد شوند باعث پایین آمدن کیفیت فرآورده ها و مشکل دار شدن آنها می شوند. برای مثال اغلب آلیاژهای آهنی نیاز دارند که حضور این ناخالصی ها به حداقل برسد.

با این حال حذف کردن آنها از سنگ آهن، وقتی سنگ همچنان به صورت یک توده صخره ای بزرگ باشد کار آسانی نیست. به همین دلیل کنسانتره تولید می شود: این ماده به شکل یک پودر سیاه تولید می شود که به راحتی می توان آن را از فرآیندهای مختلف برای افزایش عیار و کاهش سطح ناخالصی ها عبور داد. جداسازی مغناطیسی به کمک آهنرباهای الکتریکی، شناورسازی و جدا کردن ناخالصی های کنسانتره به وسیله مواد افزودنی همگی متدهای مدرن هستند که به کمک آنها شرایط برای تولید کنسانتره فراهم می شود.

این فرآورده میانی در صنایع وابسته به آهن، با عیار ۶۰ تا ۷۵ درصد تولید می شود، پس هم ذرات ریزی دارد و هم عیار آهن بالایی در اختیار مصرف کننده خود قرار می دهد. عبور از فرآیندهای متعدد برای خالص سازی منجر به حذف ناخالصی های رایج سنگ آهن در آن مانند سیلیس و گوگرد شده است، امری که در نهایت در کیفیت مواد بدست آمده از کنسانتره هم به شدت موثر خواهد بود.

کنسانتره آهن

انواع مختلف کنسانتره آهن

دسته بندی انواع مختلف کنسانتره آهن را به دو شکل می توان انجام داد: دسته بندی بر اساس ابعاد ذرات و دسته بندی بر اساس جنس. ابعاد ذرات با کاربرد این ماده رابطه مستقیم پیدا می کند، چون دانه های ریز حرارت را در بین خود به دام می اندازند و مانع پخش شدن آن در سطح کوره می شوند. در عین حال هر چقدر ذرات ریزتر باشند خالص سازی آنها دقیق تر خواهد بود، پس باید بسته به نیاز و امکانات خود تعادل میان این دو را مشخص کنید.

بر اساس ابعاد ذره سه دسته اصلی داریم:

۱.    کنسانتره سنگ آهن (دانه درشت)

۲.    کنسانتره پودر آهن (دانه ریز)

۳.    کنسانتره آهن کلوخه

دو نوع دانه درشت و دانه ریز همان طور که اسمشان نشان می دهد، در ابعاد ذرات با هم تفاوت دارند. اما این کنسانتره آهن کلوخه است که امروزه بیشترین کاربرد گسترده را در صنعت فولاد به خود اختصاص داده است. این محصولی از دانه‌های ریز کنسانتره آهن به دست می‌آید که به شکل گلوله‌ های بزرگ‌ تر یا کلوخه تبدیل شده اند. این فرآیند به کلوخه سازی معروف است. هدف از کلوخه سازی، بهبود خواص فیزیکی کنسانتره آهن مانند استحکام، مقاومت در برابر سایش و کاهش گرد و غبار است. کلوخه‌های آهن به دلیل داشتن این ویژگی‌ها، برای استفاده در کوره‌های بلند و سایر فرآیندهای تولید فولاد بسیار مناسب هستند.

از نظر جنس هم می توان به کانی اولیه آهن اشاره کرد، جایی که دو گروه اصلی داریم:

۱.    مگنتیتی

۲.    هماتیتی

نوع مگنتیتی آهنی بدست می آورد که خواص مغناطیسی دارد. این کانی اغلب تیره و سیاه رنگ بوده و بالاترین کیفیت فولاد از آن بدست می آید. کانی های هماتیتی در عوض رنگ قرمز شناخته شده برای ترکیبات آهنی را داشته و کاربردهای عمومی تری نسبت به مدل های مگنتیتی دارند. احیا و خالص سازی نوع هماتیتی سخت تر اما استخراج آن آسان تر است. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص کنسانتره آهن می توانید از این لینک بهره بگیرید.  

https://fkj-holding.com/products/iron-ore-concentrate

کاربردهای کنسانتره آهن در صنعت فولاد

کنستانتره آهن یک ماده اولیه با استفاده بسیار آسان به حساب می آید که می توان از آن در صنایع مختلف بهره برداری کرد. کاربردهایی مثل تولید مواد خام (اهن، فولاد و آلیاژهای دیگر) بخشی از این استفاده ها هستند، اما دسته دیگر به خاطر کاهش قابل توجهی که به کارگیری این محصول پودری در هزینه ها و انرژی مصرفی تولیدکنندگان دارد، از آن بهره می گیرند. بنابراین گروهی از مصرف کنندگان از کنستانتره به عنوان گزینه ایده آل خود یاد می کنند و گروهی دیر به عنوان یک جزء جدایی ناپذیر در فعالیت هایشان که بدون آن فرآیندهای عملکردی کارخانه یا شرکت تولیدی با مشکلات و چالش جدی روبرو می شود.

بر اساس آنچه که گفتیم، کاربردهای زیر را می توان برای این ماده در نظر گرفت:

•    تولید آلیاژهایی مثل فولاد

•    تولید آهن نرم

•    تولید انواع مگنت

•    تولید انواع قطعات اتومبیل، به خصوص کاتالیست

بر کسی پوشیده نیست که در این لیست، بیشترین حجم کاربرد را فولادسازی به خود اختصاص می دهد. این ماده به عنوان جزء اصلی سازنده فرآورده های میانی در فولادسازی محسوب می شود. ذرات ریز آن شکل پذیر هستند و در عین حال در مقایسه با خرده سنگ عادی حرارت را به راحتی از بین خود عبور می دهند، پس به کمک آنها می توان سرعت ذوب آهن در کوره را تا چندین برابر افزایش داد. این موضوع را می توان از مهمترین برگ برنده های کنسانتره آهن دانست که شرایط را برای بهره برداری گسترده از آن فراهم کرده است.

بر این اساس به صورت خلاصه، کنسانتره آهن را به خاطر مزایای آن استفاده می کنند، مزایایی مانند:

۱.    افزایش کیفیت فولاد

۲.    پایین آوردن هزینه های تولید

۳.    افزایش راندمان تولید

۴.    سهولت انبار کردن و نگهداری

عیار بالا، وجود ناخالصی های اندک و یکنواختی ترکیب شیمیایی در این ماده اولیه همگی کمک می کنند تا کیفیت فولاد بدست آمده افزایش پیدا کند. در کنار آن، ابعاد کوچک ذرات کنسانتره ذوب شدن آنها را تسهیل می کند، امری که مصرف انرژی در کوره ها را کاهش داده و راه را برای پایین آوردن هزینه ها باز می کند. پس هم محصول نهایی کیفیت بالاتری خواهد داشت و هم تولید آن برای تولیدکننده ارزان تر تمام می شود.

کنسانتره ها همچنین سرباره کمتری هم تولید می کنند، موضوعی که هم هزینه تولید را پایین تر می آورد و هم کمک می کند تا راندمان فولادسازی بهینه سازی شود. در نهایت نیز بحث نگهداری و انبار کردن این ماده اولیه را داریم، موضوعی که ارتباط مستقیم با شکل پذیری آن داشته و کار را به نسبت نگهداری خرده سنگ های استخراج شده از معدن به مراتب راحت تر می کند.

کنسانتره آهن چیست

نکات مهم در خرید کنسانتره آهن

مثل بسیاری از بازارهای دیگر، تأمین کنندگان در زمینه بازار آهن هم متعدد هستند و بعید است هیچکدام از آنها معترف به نقص های عملکردی خود باشند. به عنوان خریدار، شما باید دست برتر را داشته باشید و با بررسی مشخصات این مجموعه ها، تأمین کننده کنسانتره آهن مناسب را از مجموعه های پرمدعا و توخالی غربال کنید. این موضوع البته به تجربه برای بسیاری از فعالان کهنه کار بازار اثبات شده است و گاهی حتی به صورت ناخودآگاه، این خریداران چنین ویژگی هایی را در تأمین کننده جستجو می کنند.

به صورت کلی، یک تأمین کننده کنسانتره آهن ایده آل باید این خصوصیات را داشته باشد:

۱.    تجربه: باید در این بازار سابقه قابل توجهی داشته باشد و مشتریان قبلی آن از کار با این تأمین کننده تجربیات مثبتی داشته باشند.

۲.    کیفیت محصول: باید محصولی که عرضه می کند باکیفیت، از نظر خصوصیات شیمیایی و فیزیکی یکنواخت و از نظر آنالیز فنی دارای خصوصیات فنی استاندارد باشد.

۳.    ظرفیت کافی: تأمین کننده باید بتواند نیاز خریدار را کاملا برطرف کند. این موضوع باید با در نظر داشتن رشد بالقوه خریدار پس از استفاده از محصول تأمین کننده بررسی شود.

۴.    قیمت رقابتی: حتی الامکان باید قیمت مطرح شده از طرف تأمین کننده نسبت به میانگین بازار منطقی و به صرفه باشد تا بتوان پیشنهاد آن را نسبت به رقبایش بررسی کرد.

جمع بندی

در این مطلب به بررسی چیستی کنسانتره سنگ آهن ، انواع آن و اینکه چرا در صنایعی مانند فولادسازی به کرات مورد استفاده قرار می گیرد صحبت کردیم. همچنین گریزی هم به نکات مهم در خرید کنسانتره آهن و اهمیت استفاده از نمونه باکیفیت آن زدیم. اگر قصد دارید چنین محصولی را برای اهداف صنعتی تهیه کنید و نمی دانید که باید در گام بعد به سراغ چه تأمین کننده ای بروید، با افتخار خدمات مجموعه فولادکاران جانیار را در اختیار شما قرار می دهیم.

فولادکاران جانیار به عنوان یکی از مهره های کلیدی صنعت فولاد به عنوان حلقه ارتباطی میان صاحبان معادن و مصرف کنندگان فرآورده های معدنی مانند کنسانتره آهن عمل می کند. علاوه بر خدمات تأمین مواد اولیه برای صنعتگران، کارشناسان ما در زمینه طرح های اکتشافی و بهره برداری از معادن سنگ آهن، مطالعات زمین شناسی، آزمایشات مکانیک، کاووش های زیرزمینی و راه اندازی و نگهداری کارخانه های استحصال فلزات هم می توانند به علاقمندان کمک کنند.

انواع مختلف کنسانتره آهن

پرسش های متداول

۱. کنسانتره آهن چه تفاوتی با سنگ‌آهن دارد؟

کنسانتره آهن ماده‌ای است که از سنگ‌آهن استخراج می‌شود و در فرآیندهای صنعتی مانند فولادسازی استفاده می‌شود. این ماده دارای غلظت بالاتر آهن نسبت به سنگ‌آهن خام است.

۲. چه عواملی بر کیفیت کنسانتره آهن تأثیر می‌گذارد؟

عوامل مختلفی مانند میزان ناخالصی‌ها، روش استخراج و فرآوری سنگ‌آهن می‌توانند بر کیفیت کنسانتره آهن تأثیر بگذارند.

  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش