به گزارش فارس ،به نقل از میدل ایست، کارشناسان اقتصادی معتقدند تحقیقات اخیر از سوی تهران برای کنار گذاشتن دلار به نظر میرسد برای رسیدن به اهداف آنها بی تأثیر بوده و به اقتصاد آنها آسیب وارد خواهد کرد.
این اقدام اوایل سال جاری و با هدف تلافی اقدام آمریکا در اعمال محدودیت ورود اتباع ایرانی به آمریکا صورت گرفت. در آن زمان بانک مرکزی ایران اعلام کرد از این پس در محاسبات مالی و گزارشهای عملکرد اقتصادی از دلار به عنوان یک واحد پولی استفاده نخواهد شد و به جای آن بانک مرکزی از یک واحد پولی دیگر و یا یک سبد ارزی که در سطح بالایی از ثبات برخوردار باشد.
اصلیترین تهدیدی که در این زمینه وجود دارد این است که ایران دیگر در قبال صادرات نفت خود به کشورها دلار را نخواهد پذیرفت.
در این بین ۲ مشکل بر سر راه ایران قرار خواهد گرفت. کارشناسان معتقدند اولین مسئله این است که هرگونه تلاش برای شکست سلطه دلار در جهان با شکست مواجه خواهد شد.
دیوید رنسون مدیر بخش تحقیقات مؤسسه مشاوره مالی HCWE& CO معتقد است به نظر من این مسئله خیلی تهدید کننده نخواهد بود.
وی تأکید کرد: در حقیقت هیچ کشوری توان کنار گذاشتن دلار و مقابله با آن را ندارد و دلیل آن این است که آمریکا و واحد ارزی آن به شکل خیره کنندهای بازار جهانی را تحت سلطه خود دارد و کار زیادی از دست ایران برای تغییر این ساختار بر نمیآید چرا که در قدم اول سهم ایران از کل بازار جهانی خیلی چشمگیر نیست و براساس اعلام آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا، تولید ناخالص داخلی این کشور ۴۱۲ میلیارد دلار است. به عبارت دیگر اقتصاد ایران تنها ۲ درصد از کل اقتصاد ۱۸ هزار میلیارد دلاری آمریکاست.
نکته دیگر اینکه اقتصاد ایران به شدت میزبان دخالتهای دولتی است. از سوی دیگر معادل همین مقدار دلار سالانه از سوی دیگر کشورها استقراض میشود و به همین دلیل کنار گذاشتن دلار از سوی بسیاری از کشورها بیمعنی خواهد بود.
استیو هنک استاد اقتصاد دانشگاه جانهاوکینز معتقد است در طول تاریخ تنها یک ارز در جهان مورد استفاده قرار میگرفته است.
وی تأکید کرد: این ساختار از هزاران سال پیش تاکنون در جریان است درحال حاضر دلار تنها ارز بین المللی است و به نظر نمیرسد ارز دیگری باشد که بتواند با آن مقابله کند.
هماکنون تلاشهایی وجود دارد که یوآن چین را به یک ارز بین المللی در مقابل دلار تبدیل کند اما با توجه به کنترل جریان سرمایه که در چین وجود دارد به نظر میرسد امیدواری نسبت به این قضیه بسیار زود است. ارزهای مرجع در بازار جهانی به ندرت آن گونه که دولت چین محدودیتهایی را علیه ورود و خروج ارز به داخل و خارج از کشور اعمال میکند سیاستهای مشابهی را اتخاذ میکند.
به اعتقاد استیو هنک، حتی یورو که یک ارز منطقهای مهم محسوب میشود در برابر دلار شانسی ندارد. مشکل دیگر این است که کالاهای اساسی همیشه بر اساس دلار قیمتگذاری میشود. به طور کلی از حاملهای انرژی گرفته تا محصولات غذایی به دلار قیمتگذاری میشوند که این مسأله برای ایران در صورت کنار گذاشتن دلار به یک مشکل تبدیل خواهد شد.
به گزارش آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا در صورتی که ایران دلار را کنار گذاشته و از دیگر ارزها در این زمینه استفاده کند این مسأله برای اقتصاد این کشور بسیار مضر خواهد بود چرا که هم اکنون اقتصاد این کشور از نرخ بالای بیکاری و بالا بودن تورم رنج میبرد. مزایای فراوانی در استفاده از دلار توسط کشورهای صادرکننده نفت و محصولات پتروشیمی وجود دارد و این کشورها میتوانند ارزش ارز خود را بر اساس نسبتی از دلار تعیین کنند و به عبارت دیگر ارز آنها بر اساس قیمت دلار ارزشگذاری میشود. بسیاری از کشورهای حوزه خلیجفارس نظیر عربستان سعودی و امارات سیاست مشابهی را در پیش گرفتهاند و طریق پگینگ یا وابسته کردن ارز خود به نسبتی از دلار بخشی از تأثیرات منفی ناشی از نوسانات ارزش ارز خود را خنثی میکنند.
از سوی دیگر تغییرات ارزش دلار در بازار قیمت نفت را تغییر میدهد به گونهای که افزایش ارزش دلار به کاهش قیمت نفت و کاهش ارزش دلار به افزایش قیمت نفت میانجامد که این مسأله در طول زمان به یک نسبیت تبدیل شده است. در صورتی که کشورهای صادرکننده نفت از دلار استفاده کنند میتوانند تأثیرات منفی کاهش قیمت در زمان افزایش ارزش دلار را خنثی کنند چرا که علیرغم کاهش کمیت صادرات نفت آنها به دلار، ارزش دلارها افزایش یافته میتوانند به همان میزان قدرت خرید خود را افزایش دهند. از سوی دیگر این امکان وجود دارد که کنار گذاشتن دلار از سوی ایران به افزایش تورم در این کشور خواهد انجامید چرا که وقتی دلار بالا میرود ارزش آن در برابر همه ارزها افزایش مییابد اما در صورتی که ایران به جای دلار به عنوان مثال از یورو استفاده کند، ارزش یورو با افزایش قیمت نفت بالا رفته و با کاهش آن کاهش مییابد و همین امر قدرت خرید کشورهای صادرکننده نفت را در صورت استفاده از دلار در زمان پایین بودن قیمت نفت تشدید خواهد کرد.
- 16
- 3