چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۸:۲۳ - ۱۱ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۲۸۱۳
اخبار فلزات، طلا و ارز

علائم هشدار برای پیش فروش سکه

سکه,اخبار طلا و ارز,خبرهای طلا و ارز,طلا و ارز

به گزارش دنیای اقتصاد، کاهش حباب سکه و خلوت شدن سالن حراج بانک کارگشایی خبر از عادی شدن فضای بازار این فلز گرانبها می‌دهند. در چنین شرایطی، پیش‌فروش سکه با قیمت‌های پایین‌تر ممکن است منجر به ورود تقاضای کاذب زیادی به بازار شود. ارزش ذاتی سکه در حال حاضر بالای یک میلیون و ۴۵۰ هزار تومان است و تعیین قیمت‌های پایین‌تر به معنای کاهش مصنوعی قیمت‌هاست؛ موضوعی که زمینه‌های آربیتراژ را در این بازار فراهم می‌کند. تعیین قیمت‌های بالاتر نیز با استقبال چندانی مواجه نخواهد شد یا بازار نقدی و آتی را هیجانی خواهد کرد.

 

روز سه‌شنبه، پس از ۲ روز افزایش متوالی، دلار کاهش قیمت را تجربه کرد؛ ولی سکه تمام بهار آزادی توانست به آرامی همسو با اونس جهانی افزایش قیمت را به ثبت برساند. در چهارمین روز هفته، دلار ۲۲ تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۴ هزار و ۵۷۰ تومان رسید. علت اصلی افت دلار، ناتوانی خریداران برای عبور این ارز از مرز ۴ هزار و ۶۰۰ تومان بود؛ عاملی که تعداد فروشنده‌ها را از بعدازظهر روز دوشنبه بالا برد.

 

در کنار این، عرضه بازیگران بازارساز دیگر عامل مهمی بود که خریداران را یک گام عقب‌تر برد.  برخلاف افت قیمت دلار، در چهارمین روز هفته، سکه تمام بهار آزادی با هزار تومان افزایش به قیمت یک میلیون و ۴۸۳ هزار تومان رسید.افزایش جزئی سکه در شرایطی به ثبت رسید که میزان تقاضا در این بازار به میزان زیادی کاهش پیدا کرده است و معامله‌گران با احتیاط بیشتری اقدام به خرید می‌کنند. وضعیت فعلی بازار سکه علامت‌هایی را به سیاست‌گذار می‌دهد که ضرورت پیش‌فروش این فلز گرانبها را مورد پرسش قرار می‌دهد.

 

روز جمعه ششم بهمن‌ماه، مسعود رحیمی، مدیرکل ریالی و نشر بانک مرکزی خبر از پیش‌فروش سکه از پانزدهم بهمن‌ماه داد؛ وی یکی از هدف‌های پیش‌فروش سکه را تعادل‌بخشی به بازار عنوان کرد؛ با این حال، بررسی بازار سکه در ۱۰ روز گذشته نشان می‌دهد که این فلز گرانبها با کاهش حباب رو به رو شده و میزان نوسانات آن بسیار کاهش یافته است. به گفته فعالان، در شرایط فعلی و با وجود روند صعودی اونس در بازارهای جهانی و حتی صعود مقطعی به بالای مرز هزار و ۳۵۰ دلار، سکه با تقاضای زیادی مواجه نشد.

 

فعالان، برای کاهش تقاضا در بازار سکه و تعدیل هیجانات این بازار، نشانه‌های متفاوتی را عنوان کردند. خلوت شدن حراج‌های سکه بانک کارگشایی، کاهش دامنه تغییرات قیمت، واکنش محدود نسبت به نوسانات اونس جهانی وکاهش حباب سکه از جمله مواردی هستند که خبر از عادی شدن شرایط بازار سکه در بهمن‌ماه داشته‌اند.

 

خلوت شدن سالن بانک کارگشایی: روز دوشنبه نهم بهمن‌ماه، در اظهار نظری رسمی، رئیس بانک کارگشایی از اشباع بازار سکه خبر داد و گفت: میزان استقبال از معاملات در سالن حراجی سکه با توجه به اشباع بازار بسیار کاهش یافته است. مسعود سلیمانی افزود: اشباع بازار موجب شده است که در دو حراجی اخیر استقبال خریداران از حراج سرد شود. به گفته یکی از فعالان بازار، حتی روز دوشنبه برخی از برندگان حراج سکه برای پرداخت ریالی سکه‌های خریداری شده اقدام نکردند و سالن حراج را به آرامی ترک کردند.

 

در واقع، به گفته این بازیگر مطلع بازار، روز دوشنبه، برندگان حراج زمانی که متوجه شدند قیمت اونس کمی پایین آمده است، ترجیح دادند فرار کنند و سکه‌هایی را که از بانک خریده بودند، با پرداخت هزینه ریالی تعهد داده شده تحویل نگیرند.  این در حالی بود که هنگام حراج آنها بالاترین قیمت خرید را پیشنهاد کرده بودند. مسوولان حراج نیز اعلام کردند که این عده دیگر نمی‌توانند از این بانک خرید کنند. خلوت شدن سالن کارگشایی و وقوع چنین اتفاقاتی یکی از نشانه‌های کاهش تقاضا در بازار سکه بوده است.  این در حالی بود که با شروع حراج سکه از اوایل آذرماه، تقاضای زیادی به محل بانک کارگشایی میدان مولوی هجوم برد و خریدهای بسیاری را صورت داد. با این حال، به نظر می‌رسد حراج سکه در دو ماه گذشته تا حدی بازار را اشباع کرده است.

 

کاهش حباب سکه: پیش از شروع حراج سکه در اوایل آذرماه، حباب سکه در مقاطعی به بالای ۲۰۰ هزار تومان رسید. با شروع حراج سکه، میزان حباب به‌تدریج کاهش یافت و تا اواخر دی‌ماه به حدود ۱۰۰ هزار تومان رسید. با شروع ماه یازدهم، حباب این فلز گرانبها افت بیشتری را تجربه کرد و تا ظهر روز سه‌شنبه به حدود ۳۰ هزار تومان رسید. در این میان، بانک کارگشایی هنگام فروش سکه مالیات ارزش افزوده ۹ درصدی را نیز محاسبه می‌کند.

 

اگر این ۹ درصد را در فرمول حباب سکه لحاظ کنیم مشاهده می‌شود که فلز گرانبهای داخلی هم اکنون حتی دارای حباب منفی ۱۰۰ هزار تومانی است! کاهش حباب سکه یکی از دلایلی است که نشان می‌دهد میزان تقاضای فیزیکی در این بازار پایین آمده است. یکی دیگر از نشانه‌های کاهش تقاضا، واکنش محدود سکه نسبت به تغییرات افزایشی اونس جهانی بوده است. در واقع، نوسانات اونس در کانال هزار و ۳۵۰ دلار نیز  اثر چندانی بر سکه نگذاشت. در کنار این، نوسانات شدید دلار در اوایل بهمن‌ماه نیز با همان شدت از سوی سکه‌بازان دنبال نشد و آنها بیشتر ترجیح دادند خریدهای خود را با چاشنی احتیاط جلو ببرند.

 

بن‌بست پیش‌فروش سکه

در شرایطی که بازار سکه در وضعیت آرامی قرار گرفته و میزان حباب نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است، ضرورت پیش‌فروش سکه محل پرسش قرار می‌گیرد. به گفته برخی کارشناسان، اگر سیاست‌گذار قصد داشته باشد، بخشی از نقدینگی موجود در بازار را جمع کند، نیاز است که قیمت سکه را به گونه‌ای تنظیم کند که برای ورودکنندگان به این بازار جذابیت داشته باشد. این در حالی است که قیمت فعلی بازار سکه حباب چندانی ندارد و در صورتی که بانک مرکزی بخواهد سکه‌های پیش‌فروش را با قیمت‌های پایین‌تر یا قیمت‌های روز به پیش‌فروش بگذارد، با تقاضای کاذب زیادی مواجه خواهد شد؛ از سوی دیگر، رئیس کل بانک مرکزی، چندی پیش عنوان کرده بود، هدف بانک مرکزی پایین آوردن مصنوعی قیمت سکه نیست. ارزش ذاتی سکه بدون محاسبه مالیات ارزش افزوده حدود یک میلیون و ۴۵۲ هزار تومان است که اختلاف زیادی با قیمت بازار ندارد. جدا از این با لحاظ مالیات ارزش افزوده، ارزش سکه به بالای یک میلیون و ۵۸۰ هزار تومان می‌رسد. در این شرایط، سیاست‌گذار اگر بخواهد متغیرهای اثرگذار بر بازار سکه را به رسمیت بشناسد، نمی‌تواند قیمت‌هایی پایین‌تر را برای پیش‌فروش در نظر بگیرد. چراکه حداقل زمان تحویل سکه‌های پیش‌فروش شده برای سه ماه بعد است. در بازار آتی اردیبهشت قیمت سکه بالای یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است؛ در واقع بازارساز برای قیمت‌گذاری سکه‌های پیش‌فروش باید وضعیت بازار آتی این فلز گرانبها را نیز در نظر بگیرد.  از آنجاکه یکی از عوامل اثرگذار بر قیمت سکه، اونس جهانی است، نمی‌توان بدون توجه به این متغیر برای سکه قیمتی را تعیین کرد. در این شرایط، سیاست‌گذار از لحاظ قیمت‌گذاری سکه تمام در یک دو راهی قرار دارد؛ از یکسو اگر قیمت سکه با فاصله زیادی از قیمت بازار قرار داشته باشد، به احتمال زیاد نقدینگی زیادی را جذب نخواهد کرد. از سوی دیگر، با توجه به این که قیمت سکه در شرایط فعلی حباب چندانی ندارد، در صورت افزایش سطح عرضه و ورود سکه به بازار، قیمت‌ها ممکن است به صورت مصنوعی پایین آمده و حتی این فلز گرانبها دچار حباب منفی شود. حباب منفی یا به ‌عبارتی بالاتر بودن ارزش بازاری سکه نسبت به ارزش ذاتی آن موجب می‌شود که دارایی‌هایی مانند دلار از بازار داخلی خارج شوند و به جای آن سکه وارد شود. از طرف دیگر، اگر پیش‌فروش سکه در سطوح پایینی یا مشابه بازار قیمت‌گذاری شود، تقاضای کاذب زیادی وارد بازار می‌شود که ممکن است زمینه آربیتراژ با دیگر بازارها مانند بازار آتی را ایجاد کند. به گفته کارشناسان، با توجه به اینکه قیمت سکه بازار در حالت تعادل است، هر سناریویی در پیش‌فروش سکه چالش‌های خود را به همراه خواهدداشت.

 

نزول دلار در کانال ۴۵۰۰

روز گذشته، دلار به نوسانات خود در کانال ۴هزار و ۵۰۰ تومان ادامه داد. کف قیمت دلار در این روز ۴ هزار و ۵۵۰ و سقف آن ۴ هزار و ۵۸۵ تومان بود؛ به گفته فعالان، انتظارات بازار کمی تغییر کرده و بازارساز نیز با عرضه مساعد مانع از نوسان گیری دلالان شده است. یکی از خبرهایی که انتظارات معامله‌گران را تحت تاثیر قرار داد، گشایش‌های بانکی رخ داده در روابط با یکی از شرکای اصلی تجاری ایران یعنی چین بود.

 

سکه,اخبار طلا و ارز,خبرهای طلا و ارز,طلا و ارز

 

 

  • 9
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش