چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۶:۵۷ - ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۷۸۶۹
اخبار فلزات، طلا و ارز

بمب خبری عید امسال چه خواهد بود؟

حذف دلار دولتی,اخبار طلا و ارز,خبرهای طلا و ارز,طلا و ارز
معمولاً هرساله عید نوروز به دلیل تعطیلات طولانی و فضای جامعه، خبر مهم و برجسته‌ای در حوزه امور داخلی کشور وجود ندارد. با این حال، عید امسال ممکن است وضعیت فرق کند و یک بمب خبری در راه باشد.

به گزارش سرپوش، بحث‌های مربوط به حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی، جنجالی‌ترین بخش مربوط به بررسی بودجه ۹۸ در مجلس بود. برخی از نمایندگان بر این نظر بودند که دولت باید اختصاص ارز ترجیهی ۴۲۰۰ تومانی به واردکنندگان کالاهای اساسی را متوقف کند و به‌جای آن، یارانه کالاهای اساسی را به‌صورت مستقیم به مصرف‌کنندگان، یعنی مردم، پرداخت کند. مجلس در نهایت تصمیم‌گیری درباره این موضوع برعهده دولت گذاشت.

پروژه حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی ممکن است از فرودین ۹۸ کلید بخورد و شاید در تعطیلات نوروز، جزئیات بیشتری از برنامه دولت در این‌باره بشنویم.

 

حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی پیوند تنگاتنگی با راه‌اندازی بازار متشکل ارزی دارد. هدف از ایجاد بازار متشکل ارزی این است که با ایجاد یک بازار یکپارچه، معاملات ارزی در یک پلتفرم واحد و یکپارچه صورت گیرد و با برچیده شدن بساط خرید و فروش خیابانی ارز، یک قیمت واحد در بازار شکل گیرد. در واقع، ایجاد بازار متشکل ارزی هم تلاشی برای پایان دادن به دلالی‌ها در بازار ارز و هم حرکت به سمت ارز تک‌نرخی است.

 

عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، پیشتر گفته بود که بازار متشکل ارزی در فروردین ۹۸ راه‌اندازی می‌شود. وی در ۱۲ اسفند گفته بود: «بازار متشکل ارزی تقریباً آماده است و تمام کارهای زیرساختی آن انجام شده است. می‌توانیم در این دو هفته باقی‌مانده [این بازار] را اجرایی کنیم و مصوبات را از شورای پول و اعتبار گرفته‌ایم. ولی صلاح است از نیمه دوم فروردین کلید اجرای رسمی را بزنیم».

 

اگر قرار است بازار متشکل ارزی، نیمه دوم فروردین راه‌اندازی شود، جزئیات آن و قیمتی که قرار است ارز در آن مبادله شود، بمبِ خبریِ زودهنگامِ سال ۹۸ خواهد بود.

 

راه‌اندازی بازار متشکل ارزی، مقدمه حذف دلار ۴۲۰۰ تومانیِ کالاهای اساسی خواهد بود و احتمالاً در نیمه نخست فروردین ۹۸، جزئیاتی از برنامه دولت برای ارز ترجیهی کالاهای اساسی، تشریح خواهد شد. سخنان اخیر رئیس کل بانک مرکزی، رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزیر اقتصاد، به صورت تلویحی حاکی از این است که نظر دولتی‌ها بر حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی است. استدلال دولتی‌ها برای حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی این است که تخصیص این ارز نه تنها سبب کنترل قیمت کالاهای اساسی نشده، بلکه با ایجاد رانت باعث شده تا یارانه ارزی به جیب واسطه‌ها برود و تنها افزایش قیمت‌ها نصیب مصرف‌کنندگان شود.

 

طبق بودجه سال ۹۸، دولت متعهد شده که ۱۴ میلیارد دلار برای تأمین کالاهای اساسی تخصیص دهد. نحوه تخصیص این ۱۴ میلیارد دلار برعهده دولت است و بعید است با استدلال‌هایی که اخیراً از مقامات دولتی شنیده می‌شود، چیز زیادی به عمر دلار ۴۲۰۰ تومانی باقی مانده باشد. دولت ممکن است ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی را با قیمتی در حدود سامانه نیما و حتی سامانه سنا تخصیص دهد و یارانه‌ای را که پیشتر به واردکنندگان می‌داد، این‌بار به مردم دهد. جزئیات طرح دولت در این‌باره و قیمتی که برای ارز کالاهای اساسی تعیین خواهد شد، احتمالاً بمب خبری عید امسال باشد.

 

 

سامانه نیما و بازار متشکل ارزی

مسأله اما شاید بزرگ‌تر از ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی باشد. راه‌اندازی بازار متشکل ارزی احتمالاً مقدمه خداحافظی با قیمت‌های پیشین سامانه نیما نیز خواهد بود. معضلی که نظام ارزی کشور در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم می‌کند این است که بخش بسیار بزرگی از درآمدهای ارزی حاصل از صادرات غیرنفتی به کشور بازنگشته است.

 

وزیر اقتصاد اخیراً گفته است که از صادرات ٤٠ میلیارد دلاری کشور در ١١ ماهه امسال تنها ٨ میلیارد دلار به کشور بازگشته که ٦.٥ میلیارد دلار آن را نیز پتروشیمی‌ها و فولادی‌ها بازگردانده‌اند!

 

بازار متشکل ارزی احتمالاً شرایط خداحافظی با قیمت‌های پیشین سامانه نیما (دلار حدوداً ۸۷۰۰ تومانی) را فراهم خواهد کرد. علت این تصمیم آن است که مقامات دولتی می‌خواهند شرایطی را فراهم کنند که صادرکنندگان غیرنفتی ارز بیشتری را در بازار متشکل ارزی ارائه دهند. تجربه سامانه نیما نشان داده که با این میزان از کنترل و سخت‌گیری، بخش قابل توجهی از صادرکنندگان غیرنفتی، رغبتی برای عرضه ارزهای خود به نرخ نیما ندارند.

 

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، گفته است که «بازار متشکل ارزی از ابتدای سال ۹۸ راه‌اندازی می‌شود و مبنای تسویه در این بازار نرخ‌های سامانه سنا خواهد بود». ممکن است در تعطیلات نوروز امسال خبری که توسط این نماینده مجلس در اواسط اسفند داده شده، رسماً توسط مقامات دولتی تأیید شود تا بمب خبری روزهای آغازین سال ۹۸، بیشتر صدا کند!    

 

 

mardomsalari.ir
  • 28
  • 20
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
خدا به فریادمون برسه الان که دلار ۴۲۰۰ هست اینه اوضاع وای به موقعی که حذف بشه
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش