دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۵۷ - ۰۳ مهر ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۷۰۱۸۱
حوزه بهداشت و رفاه

شیوع ناباروری در کشور افزایش یافته

کرونا باعث افزایش ابتلا به آلزایمرو کاهش زایمان شده است

آلزایمر و کرونا,بارداری و کرونا
"اکرم سهرابی" روانشناس، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: به سبب رعایت پروتکل‌های بهداشتی، قرنطینه‌ های طولانی و کم شدن معاشرت‌ ها، میزان ابتلا افراد سالمند به بیماری آلزایمر بیشتر و در مواردی تشدید شده است.

روز ۲۱ سپتامبر (۳۱ شهریور)؛ روز جهانی آلزایمر نامگذاری شده است. بیماری که بیشتر مختص سالمندان بوده و عوامل مختلفی می‌تواند در بروز آن نقش داشته باشد. هر چند این بیماری به تعبیر متخصصان و پزشکان درمان ناپذیر است، اما با اقداماتی می‌توان پیشگیری و از شدت آن کاست. برای مثال معاشرت با دوستان، آشنایان و اقوام، تعریف خاطره و حل جدول می‌تواند در این زمینه موثر باشد. متخصصان معتقد هستند در دوران کرونا به دلیل رعایت پروتکل‌های بهداشتی، حفظ فاصله‌گذاری اجتماعی و قرنطینه‌ های طولانی، این بیماری در افراد سالمند تشدید شده است، امری که می‌توانست از طرق مختلفی مانند تماس‌ های تلفنی و برنامه‌ های تلویزیونی خاص کنترل شود. نظر به اهمیت این موضوع، پژوهشگر ایرنا با "اکرم سهرابی" روانشناس به گفت و گو نشست که مشروح آن  را در ذیل می‌خوانید:

ویژگی‌های افرادی که دچار آلزایمر شده‌اند

سهرابی با اشاره به  ویژگی‌های افرادی که دچار آلزایمر شده‌اند، گفت: آلزایمریا فراموشی یا دمانس پیری عمدتا در افراد بالای ۶۵ سال اتفاق می‌افتد و مختص سالمندان است. با این حال در مواردی استثنا در جوانان هم دیده می‌شود که به آن آلزایمر زودرس گفته می‌شود. آلزایمر یک بیماری علاج ناپذیر، پیشرونده و نا امید کننده است. متخصصان و روانشناسان معتقد هستند علت اصلی زوال مغز، افزایش مقدار پروتئین آمیلوئیدوز در مغز است که بر افکار و کارکرد مغز افراد تاثیر می‌گذارد. این روانشناس گفت: مغز انسان که کارکرد ذخیره، یادآوری  پرورش را بر عهده دارد، در اثر آلزایمر دچار نوعی افت در عملکردها و فعالیت‌ ها می‌شود. برای مثال توانایی تفکر، ادراک، یادگیری و یادآوری می‌تواند دچار صدمه شود. علاوه بر این آلزایمر بر روابط فردی و اجتماعی هم تاثیر می‌گذارد و سبب می‌شود افراد در تکلم و توانایی‌های حرکتی دچار مشکل شوند.

تفاوت پیامدهای آلزایمر با توجه به نوع دسته بندی آن 

سهرابی درخصوص سطوح مختلف آلزایمر و پیامدهای آن توضیح داد: در ایجاد و تشدید افراد مختلفی مثل مقدار فشار خون، انسولین، چاقی، افسردگی، ژن و ضربات مغزی اهمیت دارد.  افرادی که به آلزایمر مبتلا می‌شوند در دسته‌ های مختلف کم، متوسط و شدید قرار می‌گیرند  که بر اساس این دسته بندی‌ ها، درمان‌ ها هم تغییر می‌کند. برای مثال در مرحله خفیف، از دست دادن حافظه و جهت یابی رخ می‌دهد. در مرحله متوسط، افراد دچار علایمی مثل تشخیص سخت دوستان، آشنایان و خانواده، اختلال در خواب، خشم و عصبانیت  می‌شوند و در مرحله شدید، افراد با کاهش قدرت تکلم، اشتها و وزن و از دست دادن اختیار مثانه و روده‌ها رو به رو می‌شوند.

آلزایمر زودرس و دلایل آن

سهرابی با بیان این که افراد بین ۴۰ تا ۵۰ سال هم  ممکن است به آن مبتلا شوند و این امر می‌تواند ناشی از استرس باشد، توضیح داد:  هر چند در خصوص دلالیل قطعی این امر هنوز مطالعات ادامه دارد، اما می‌توان از علایمی که نشان دهنده آلزایمر زودرس است به مواردی مثل فراموشی، کاهش قدرت تصمیم گیری، نوسانات خلقی مثل گیجی، افسردگی، استرس و ترس همینطور ژن اشاره کرد.

این روانشناس ادامه داد: متاسفانه آلزایمر نوعی بیماری پیشرونده و تحلیل کننده است که درمان قطعی برای آن وجود ندارد و به همین خاطر باید تلاش کرد به جای درمان، پیشگیری از وقوع آن صورت بگیرد. در جوانی توجه به حافظه بسیار مهم است. هر چه فعالیت‌ های فکری و حافظه در جوانی بیشتر باشد، در پیری موثر خواهد بود.

وی تاکید کرد: افراد باید به علایم هشدار دهنده حساس باشند و اقدامات لازم را از همان هنگام متوجه شدن، اعمال نمایند. غذا های سالم و ورزش های منظم استفاده از برخی از داروهای خاص که متخصصان مغز و اعصاب تجویر می‌نمایند در جوانی می‌تواند موثر باشد و برای سالمندان استفاده از سبزیجات، حل جدول، مطالعه، گوش دادن به موسیقی و معاشرت با دوستان وآشنایان می‌تواند مهم وتاثیرگذار باشد.

آلزایمر و کرونا,بارداری و کرونا

تاثیر کرونا بر روند آلزایمر 

سهرابی به تاثیرات کرونا بر افرادی که دچار آلزایمر هستند، اشاره کرد و گفت: در زمان اپیدمی کرونا که فاصله گذاری‌های اجتماعی بیشتر و قرنطینه‌ های خانگی طولانی‌ ترو استرس و نگرانی‌ های روزمره هم بیشتر شده، خطر ابتلا به آلزایمر و شدت آن هم بیشتر شده است. این در حالی است که یکی از عوامل کمک کننده به بیماران آلزایمر معاشرت با دوستان، آشنایان و اقوام است. بنابراین در این زمان نه تنها اقوام بلکه دولت‌ ها هم مسوولیت سنگین‌ تری برعهده دارند.

وی افزود: مراقبت از سالمندان برای کسی که مبتلا به آلزایمر هستند، بسیار طاقت‌فرسا است و ظرافت خاصی می‌طلبد.  افراد نزدیک یا پرستار ضمن حفظ احترام به شخص آن سالمند، باید بتوانند از او مراقبت مناسبی هم به عمل آورند. مثلا افراد سالمند یا افرادی که مبتلا به آلزایمر هستند، وقتی مرور خاطرات می‌کنند و یا از گذشته صحبت می کنند، می‌توانند بسیار خوشحال و راضی باشند. بنابراین این فرصت‌ها را باید بتوان تا حد امکان برای آنها فراهم کرد.

وی در نهایت گفت: در این ایام تماس‌های تلفنی تصویری، دعوت کردن از فرد سالمند، گوش کردن به موسیقی، مطالعه  و انجام برخی فعالیت‌ها مثل یوگا می‌تواند بسیار کمک کننده باشد.

رئیس انجمن متخصصان زنان و زایمان ایران:کرونا زایمان را در کشور کاهش داد

رئیس انجمن متخصصان زنان و زایمان ایران گفت: از سال ۹۸ تا ۹۹ بارداری در کشور به علت شیوع بیماری کرونا بسیار کاهش یافته و در ۶ ماه نخست سال جاری این کاهش بسیار چشمگیر بوده است.

آلزایمر و کرونا,بارداری و کرونا

به گزارش خبرنگار بهداشت و سلامت ایرنا، اعظم السادات موسوی روز شنبه در نشست خبری که در محل انجمن برگزار شد، افزود: بسیاری از زنان در دوران کرونایی به علت ترس از ابتلا به این بیماری و مسایل دیگر کمتر اقدام به بارداری کردند در حالیکه حفظ باروری یک چالش مهم است و سرطان های دستگاه تناسلی و افزایش سن باروری را دچار مشکل می کند.

وی تصریح کرد: ایران جزو کشورهای دارای درصد بالای زوج های نابارور است و افزایش سن، تعداد محدود فرزندان و اینکه دیرتر زنان باردار می شوند و مسایل دیگر از مهمترین عوامل این موضوع بوده در حالیکه باید برنامه ریزی اساسی در این زمینه شود.

رئیس انجمن متخصصان زنان و زایمان ایران به افزایش آمار سزارین در کشور نیز اشاره کرد و این مسئله را ناشی از ترس از زایمان طبیعی، آموزش ناکافی به تیم پزشکی شامل متخصص زنان، ماما، پرستارو غیره و مسایل فرهنگی دانست.

به گفته موسوی، در دو سال اخیر علم پزشکی تحت الشعاع سیاست قرار گرفته و افراد سیاسی در حیطه پزشکی نباید دخالت مستقیم کنند، مسئله غربالگری مسئله طبی است و تاثیری در افزایش جمعیت ندارد، اما در لایحه افزایش جمعیت که به مجلس کشیده شده باید با خردجمعی و همکاری کارشناسان مسئله غربالگری از افزایش جمعیت خارج شود و در حیطه پزشکی قرار گیرد.

سرطان دهانه رحم شایعترین بیماری زنان 

وی افزود: با توجه به اینکه سرطان دهان رحم از شایع ترین بیماریها در زنان بوده لازم است واکسن «اچ پی وی» برای دختران ۹ تا ۲۶ سال قبل از ازدواج تزریق شود.

رئیس انجمن متخصصان زنان و زایمان ایران ادامه داد: سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۰ تصمیم گرفت با واکسیناسیون در سال ۲۰۳۰ سرطان دهانه رحم در کشورها حذف شود، چون این بیماری کشنده است در حالیکه با تزریق واکسن قابل پیشگیری و با غربالگری متناسب قابل درمان است.

موسوی اظهار امیدواری کرد با سیاست های درست و با قرار گرفتن واکسن «اچ پی وی» در چرخه واکسیناسیون کشور، زنان جامعه از بیماری سرطان دهانه رحم خلاص شوند و بیشترین بروز این بیماری در کشورهای در حال توسعه است.

وی به نقش سونوگرافی در مامایی اشاره کرد و اظهار داشت: با کمک انجمن متخصصان زنان و زایمان بحث سونوگرافی در مامایی در اقدامات درمانی کشور قرار گرفت زیرا این مسئله باعث تشخیص زودرس بیماریها می شود.

موسوی، بیماری تیروئید در دوران بارداری را نیز بسیار شایع دانست و تصریح کرد: برای حاملگی نرمال تشخیص کم کاری تیروئید از عوامل مهم است.

شیوع ناباروری در کشور افزایش یافته

این متخصص زنان و زایمان با بیان اینکه شیوع ناباروری در کشور افزایش یافته، ادامه داد: سندرم تخمدان پلی کیستیک بیماری چند جانبه است که سلامت زندگی زنان را مختل می کند و مسئله فلج مغزی نوزادان نیز به عوامل متعدد زنتیک و متابولیک در دوران بارداری بستگی دارد و با توجه به اینکه همه خانواده ها انتظار تولد فرزند سالم دارند وقتی با این پدیده مواجه می شوند آن را ناشی از کم کاری پزشک دانسته و آمار شکایات از متخصصان زنان در این زمینه بالاست.

موسوی به برگزاری همایش بین المللی متخصصان زنان و زایمان که ۶ تا ۹ مهر برگزار می شود، اشاره کرد و گفت: این همایش بصورت مجازی با ۱۱۱ سخنرانی داخلی و ۲۸ سخنران داخلی و ۱۲ امتیاز بازآموزی برای متخصصان زنان برگزار می شود و فرزندآوری جمعی، کووید، پیشگیری از سرطان ها، حفظ باروری، شناخت حاملگی های پرخطر از محورهای این همایش بوده که بصورت سخنرانی، پنل، سمپوزیوم اجرایی می شود و اعمال جراحی نیز بصورت زنده برای شرکت کنندگان پخش خواهد شد.

مادران باردار واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند

دبیر همایش بین المللی زنان و زایمان نیز گفت: مادران بدودن دغدغه و نگرانی می تواند واکسن های کرونا و آنفلوآنزا را تزریق کنند و نگرانی در این زمینه نداشته باشند.

نسیم سنجری اظهار داشت: با توجه به اینکه سن باروری در کشور افزایش یافته، زنان باید بدانند هر چقدر سن باروری کمتر باشد نازایی نیز کمتر اتفاق می افتد زیرا عوارض مادر و جنین ارتباط مستقیم با سن بالا دارد در حالیکه بسیاری از افراد در این زمینه بی اطلاع هستند.

وی به این همایش بین المللی اشاره کرد و ادامه داد: پزشکان برجسته ای از انگلیس، استرالیا، هلند، آمریکا و مصر در این همایش بصورت مجازی حضور دارند و بسیاری از مسایل زنان و زایمان را مورد بحث و بررسی قرار می دهند.

  • 19
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش