به گزارش ایسنا، بیماری« ریفلاکس معده» یا بازگشت اسید معده به مری؛ یک اختلال شایع گوارشی است که منجر به علائم دردناک معمولی مانند سوزش سر معده و یا برگشت اسید به دهان می شود. همچنين امکان دارد با علائم غیر معمول مانند سرفه، آسم، درد قفسه سینه و خستگی هم ظاهر شود. ریفلاکس دائمی اسید میتواند عوارض شدیدتری نیز ایجاد کند.
ریفلاکس با عوامل خطر متعددی مانند مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، بعضی غذاها و نوشیدنی ها، سیگار کشیدن ، سابقه خانوادگی، شاخص توده بدنی بالا، فعالیت بدنی، نمک، یا مصرف ترشیجات همراه با غذا و فست فود؛ مرتبط هستند. این عوامل خطر بیشتر با سبک زندگی بیمار مرتبط است.
بررسی ها حاکی از آن است که سن، جنسیت، بارداری و تنوع جغرافیایی نیز با رفلاکس معده، مرتبط است. بعلاوه در بعضی بررسی ها عنوان شده که شکستگی های مهره و یا مشکلات ستون فقرات امکان دارد در بروز ریفلاکس تأثیر بگذارند. در مطالعات ایرانی، مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و مصرف ترشی و سیگار؛ بعنوان عوامل زیان آورتر مطرح شده اند.
بررسی سیستماتیک مطالعات نشان داده که که بروز رفلاکس در دهه های اخیر افزایش یافته و درصورتی که این روند ادامه پیدا کند، ممکن است به سرعت عوارض جدی رفلاکس معده را افزایش داده، کیفیت زندگی بیمار را تحتتأثیر قرار دهد و هزینه سیستم های مراقبت های بهداشتی را هم افزایش دهد.
مطالعات متعددی به بررسی شیوع ریفلاکس در جمعیت ایرانی پرداخته اند؛ ولی شواهد آنها متناقض بوده است. به همین علت بررسی سیستماتیک تمامی مستندات و مطالعات و ترکیب نتایج آنها میتواند تصویر کامل تری از ابعاد این بیماری در جامعه ایرانی ارائه دهد. یکی از اهداف اصلی مطالعات متاآنالیز یا فراتحلیل که ترکیبی از مطالعات گوناگون هستند، کاهش اختلاف بین پارامترها به علت افزایش تعداد مطالعات درگیر در فرآیند تحلیل است. همچنين یکی ديگر از اهداف مهم این مطالعات پرداختن به تناقضات در نتایج و علل آنها است. بر همین اساس محققان با انجام یک متاآنالیز سیستماتیک، اپیدمیولوژی و شیوع ریفلاکس معده در ایران را مورد بررسی قرار دادند.
برای انجام این مطالعه، محققان تمامی مقاله ها و منابع منتشر شده تا خردادماه ۱۳۹۸ را در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی مورد بررسی قرار دادند و یافته های آنها را ارزیابی کردند.
بررسی های این مطالعه نشان داد که شیوع روزانه، هفتگی، ماهانه و شیوع کلی ریفلاکس، در جمعیت ایرانی به ترتیب ۵.۶۴ درصد، ۱۲.۵ درصد، ۱۸.۶۲ درصد و ۴۳.۰۷ درصد بود. در یک بررسی سیستماتیک در سال ۲۰۱۴، شیوع هفتگی ریفلاکس؛ در آمریکای شمالی ۱۸.۱ تا ۲۷.۸ درصد، در آمریکای جنوبی ۲۳.۰ درصد، در اروپا ۸.۸ تا ۲۵.۹ درصد، در شرق آسیا ۲.۵ تا ۷.۸ درصد، در خاورمیانه ۸.۷ تا ۳۳.۱ درصد و در استرالیا ۱۱.۶ درصد بود.
در این مطالعه؛ شیوع روزانه، هفتگی، ماهانه و کلی سوزش سر دل در جمعیت ایران به ترتیب ۲.۴۶ درصد، ۹.۵۲ درصد، ۸.۱۹ درصد و ۲۳.۲۰ درصد بود. همچنين شیوع روزانه، هفتگی، ماهانه و کلی بازگشت اسیدبه دهان در جمعیت ایرانی به ترتیب ۴ درصد، ۹.۷۹ درصد، ۱۳.۷۶ درصد و ۳۶.۵۳ درصد بود.
بر اساس این بررسی ها؛ شیوع ریفلاکس معده به مری، برگشت غذا و سوزش سر دل در ایران بالا است و از امار دیگر کشورها بیشتر برآورد می شود.
به گفته محققان این مطالعه؛ در این تحقیق چندین محدودیت وجود داشته است، به همین علت تفسیر نتایج باید با احتیاط انجام شود. چراکه پرسش نامه ها فقط شامل علائم اصلی و شایع ریفلاکس معده مانند سوزش سر دل و بازگشت اسید به دهان می شد، ولی سایر علائم بررسی نمی شدند.
به گفته محققان این تحقیق؛ نتایج به دست آمده اطلاعات جامع و مفیدی در مورد اپیدمیولوژی ریفلاکس در ایران در اختیار سیاست گذاران و ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی قرار می دهد.
نتایج این تحقیق؛ شیوع بالای ریفلاکس در ایران را نشان می دهد، به همین دلیل اقدامات مؤثر در عوامل مرتبط با ریفلاکس، مانند سبک زندگی؛ میتواند از جمله سیاست های سلامت در ایران باشد.
در انجام این تحقیق؛ محمد کریمیان، حسن نورمحمدی، مجید سلامتی، محمدرضا حافظی احمدی و میلاد اعظمی؛ محققان دانشگاه علوم پزشکی ایلام، بهمراه فاطمه کاظمی از دانشگاه علوم پزشکی قزوین با یکدیگر مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی با عنوان« اپیدمیولوژی بیماری ریفلاکس معده به مری در ایران:یک مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز» در نشریه« BMC Gastroenterology» منتشر شده است.
- 11
- 6