در سالهای اخیر، مساله کمبود پزشک و نیاز کشور به افزایش تعداد پزشکان و بهبود توزیع آنها، جزء مسائل اصلی نظام سلامت بوده است.
* سال ۱۴۰۰ بود که سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی پس از برگزاری ۸۵۲مین جلسه این شورا، از تصویب مصوبهای برای افزایش جذب دانشجویان پزشکی خبر داد و گفت: «نسبت پزشک به ۱۰ هزار نفر جمعیت در سال مبدا که سال جاری است، عدد ۱۳ است و در سال ۱۴۱۰ بهعنوان سال رشد، این نسبت باید به عدد ۲۰ برسد. در اینباره توافق شد افزایش سالیانه ۲۰ درصدی جذب دانشجوی جدید پزشکی طی چهار سال متوالی را داشته باشیم.»
*نماینده مردم اراک در مجلس در تشریح کمبود پزشک در شهر اراک گفته بود: «ساعات بسیاری از شبانهروز، درمانگاهها به دلیل نبود پزشک تعطیل است. بیماران اورژانسی برای ویزیت اولیه باید با معطلی به شهرهای دیگر اعزام شوند. پزشک عمومی هم یک روز در درمانگاه مستقر است، روز دیگر باید برای سرکشی به مناطق بدون پزشک سفر کند. درخصوص دسترسی به پزشک متخصص باید گفت که پزشک متخصص نیست.»
*موید علویان، رئیس هیاتمدیره نظام پزشکی تهران در رابطه با مساله کمبود پزشک گفته بود: «اگر وضعیت همینگونه ادامه پیدا کند تا پنج سال آینده با فقر شدید پزشک در کشور مواجه میشویم. مردم در سالهای آینده باید برای گرفتن خدمات درمانی به کشورهای دیگر بروند. ۳۰ درصد از پزشکان در دو سال گذشته مطبهای خود را در تهران تعطیل کردهاند. مراجعه بیماران به مراکز درمانی و جراحیها به دلیل هزینههای بالا کاهش یافته است.»
* دانشگاههای علوم پزشکی شرط افزایش ظرفیت را بیشتر شدن بودجهشان دانستند.
غلامرضا حسنزاده، دبیر شورای عالی برنامهریزی علومپزشکی در رابطه با این افزایش بودجه گفته است: «طی ۱۷ ماه اجرای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنیبر افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی در هر سال، تا امروز هیچ بودجهای برای تامین زیرساختها تخصیص داده نشده و هم دولت سیزدهم و هم مجلس که مدافعان تصویب افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی بودهاند، از ضرورت تامین زیرساختها و امکانات لازم برای دانشگاههای علومپزشکی آگاهند.
* ابوالفضل باقریفرد، معاون آموزشی وزارت بهداشت در رابطه با هزینههای پذیرش هر دانشجوی جدید در رشته پزشکی تصریح کرده بود: «پذیرش هر دانشجو یک میلیارد تومان هزینه دارد. درحالیکه طی سال ۱۴۰۱ و به دنبال الزام دانشگاههای علوم پزشکی کشور برای جذب ۲۵۰۰ دانشجوی جدید علاوهبر تعداد عادی پذیرفتهشدگان در آزمون سراسری، هیچ رقمی به دانشگاهها پرداخت نشده است.
*علیرضا زالی، رئیس فعلی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در روزهای اخیر در یک موضعگیری آشکار علیه سیاستهای دولت، در مصاحبه خبری ادعا کرده است: «افزایش ظرفیت رشته پزشکی فرمول مناسب مشکلات درمان نیست.»
*زالی در حالی کمبود خوابگاه دانشجویی را بهانهای برای اهمال در اجرای این برنامه کلیدی دولت قرار داده است که بررسیها نشان از ظرفیت پذیرش بالاتر این دانشگاه در رشته پزشکی طی سالهای گذشته دارد.
* درآمد دانشگاههای علوم پزشکی از محل بیمارستانهایی است که توسط همین دانشجویان پزشکی با حقوق بسیار پایین بهعنوان نیروی کار ارزانقیمت، بهدست میآید و دانشجویان پزشکی یکی از اجزای توسعه بیمارستانهای دولتی هستند.
- 14
- 3