۲۲ تا ۲۹ آوریل مصادف با ۲ تا ۹ اردیبهشت ماه به عنوان هفته جهانی نقص ایمنی نامگذاری شده و شعار امسال این هفته ' آزمایش و تشخیص بدهید و درمان کنید' است.
نقص ایمنی، نوعی بیماری است که در آن، سیستم دفاعی بدن ضعیف و بدن مستعد ابتلا به انواع عفونت ها می شود. علت بروز اغلب بیماری های نقص ایمنی، ژنتیکی است و بیشتر در دوران شیرخوارگی بروز می کند.
نقص ایمنی به دو دسته نقص ایمنی اولیه و ثانویه تقسیم می شود؛ نقص ایمنی اولیه، ارثی است و از دوران کودکی علایم آن ظاهر می شود اما نقص ایمنی ثانویه در صورت ابتلا به بیماری هایی مانند ایدز، به وجود می آید.
موارد شدید نقص ایمنی اولیه به شکل 'نقص ایمنی توام' در ماه های نخست زندگی نمایان می شود که اگر تشخیص یا درمان اصولی انجام نگیرد، کودک در سال اول زندگی، جان خود را از دست می دهد.
عفونت های مکرر و یا پاسخ ندادن بدن به داروها و سوءتغذیه همراه با عفونت، از جمله علائمی است که می تواند نشانه بیماری نقص سیستم ایمنی باشد.
دکتر نیما رضایی روز شنبه در گفتگو با ایرنا به مناسبت هفته جهانی نقص ایمنی، به افزایش رتبه تحقیقاتی ایران در این زمینه در یک دهه اخیر اشاره کرد و گفت: کشورمان توانسته است در این زمینه رشد خوبی کند و در یک دهه اخیر از رتبه ۲۲ به رتبه ۱۸ دنیا رسیده است.
وی بر لزوم داشتن آمار دقیق بیماری های نقص ایمنی در کشور تاکید کرد و گفت: آمار دقیقی از مبتلایان به بیماری در ایران وجود ندارد و متولیان باید اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهند.
معاون مرکز تحقیقات نقص ایمنی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: براساس پیش بینی ها، حدود ۷۰ تا ۹۰ درصد بیماران سیستم نقص ایمنی در کل دنیا شناخته نمی شوند و باید اقدامات لازم در زمینه شناسایی کامل بیماران انجام گیرد.
وی اظهار کرد: ضرورت دارد که آگاهی عموم مردم در خصوص بیماری های سیستم نقص ایمنی افزایش پیدا کند و به همین منظور هرساله در این هفته برنامه های متعددی در تهران و برخی از شهرها برگزار می شود.
** لزوم غربالگری بیماران نقص ایمنی در کشور
وی با اشاره به اینکه غربالگری بیماران سیستم نقص ایمنی در کشور ما انجام نمی شود، گفت: درحال حاضر غربالگری این بیماری در آمریکا انجام می شود و برخی از کشورهای دیگر هم، این کار را آغاز کرده اند.
رضایی بیان کرد: براساس غربالگری های انجام شده، برآورد می شود که به ازای هر دو هزار نفر یک نفر به این بیماری مبتلا باشد که آمار بسیار نگران کننده ای است.
وی گفت: تا یک دهه قبل بیماری های سیستم نقص ایمنی به عنوان بیماری نادر در نظر گرفته می شد اما الان با توجه به شیوع آن، دیگر این گونه نیست.
رضایی اظهار کرد: ایران در زمینه شناسایی بیمار بیشترین فعالیت را در بین کشورهای منطقه دارد اما در بین کشورهای آسیایی بعد از ژاپن رتبه دوم را دارد.
** بیماری های نقص ایمنی قابل درمان هستند
وی، بیماری های سیستم نقص ایمنی را جزء بیماری های علاج پذیر ذکر کرد و گفت: علم در حوزه های مختلف پزشکی پیشرفت کرده و بسیاری از بیماری های نقص ایمنی با تشخیص به موقع، قابل درمان هستند.
رضایی با اشاره به این که مبتلایان می توانند زندگی خوبی داشته باشند به شرط اینکه بیماری در زمان مناسب تشخیص داده تا درمان شوند، افزود: تشخیص بموقع و درمان مناسب راهکار رهایی از بیماری های سیستم نقص ایمنی است.
وی به راه اندازی بانک اطلاعاتی بیماران نقص ایمنی در برخی از کشورها از جمله ایران اشاره کرد و گفت: این اقدام به ثبت اطلاعات و شناسایی برخی از بیماران نقص ایمنی انجامیده است تا خدمات مناسب در اختیار آنان قرار گیرد.
رضایی ادامه داد که ایران به همراه کشورهای اروپا جزء پیشگامانی است که از ۲۰ سال پیش اقدام به راه اندازی بانک اطلاعات سیستم نقص ایمنی کرده و تاکنون اطلاعات ۲ هزار و ۲۰۰ بیمار ثبت شده است.
- 14
- 6