«وضعيت اورژانس تهران اورژانسي است»! اين را پير حسين كوليوند، سرپرست سازمان اورژانس كشور ميگويد.بنا به تأكيد وي در حالي كه بر اساس استاندارد جهاني بايد به ازاي هر ١٦ هزار نفر يك پايگاه در سطح شهر مستقر باشد، در شهر تهران با برآورد جمعيتي ۱۲ ميليون نفر هم اكنون ١٥٨ پايگاه اورژانس وجود دارد كه تنها ١١ پايگاه در ايستگاههاي آتشنشاني مستقر هستند و اين يعني چيزي حدود يك پنجم پايگاههاي اورژانس مورد نياز براي خدمترساني به پايتخت را در اختيارداريم.
وضعيت اورژانسي اورژانس تهران، اما به تعداد پايگاهها ختم نميشود و شامل تجهيزات و نيروي انساني هم هست. موضوعي كه موجب شده زمان رساندن مجروح به بيمارستان و بازگشت آمبولانس به پايگاه بالغ بر ۲/۵ تا ٣ ساعت شود و تنها ٢٠ درصد از عملياتهاي اورژانس استاندارد است. در كنار همه اين مشكلات چالش تماسهاي كاذب با اورژانس هم همچنان مطرح است تا جايي كه به گفته رئيس سازمان اورژانس كشور در بسياري از تماسهايي كه با اورژانس كشور گرفته ميشود، افراد سالمند نيازهاي ديگري همچون خريد ميوه و نان از امدادگران را دارند!
شايد تصورش سخت باشد كه قلب كشور كه به ظاهر محل تجمع امكانات و منابع كشور هم محسوب ميشود، يكي از فقيرترين مناطق به لحاظ امكاناتي نظير بيمارستان و مراكز درماني و پايگاههاي اورژانس باشد، اما واقعيت اين است كه در قلب ايران هم مانند ساير مناطق كشور با توزيع نامتوازن امكانات مواجهيم به گونهاي كه در برخي مناطق با تجمع مراكز درماني و در برخي ديگر شاهد فقر ابتداييترين امكانات هستيم.
همين مسئله هم موجب شده تا به زندگي مردم در برخي مناطق حاشيهاي شهر و حتي برخي مناطق مركزي و جنوبي تهران به محرومترين نقاط كشور طعنه بزند. سخنان رئيس سرپرست اورژانس كشور در شوراي شهر تهران هم نشان داد پايتخت به لحاظ امكانات اورژانسي نيز خود در شرايط اورژانسي به سر ميبرد.
تنها ٢٠ درصد از مأموريتها در حالت استاندارد استروز گذشته پير حسين كوليوند، سرپرست اورژانس كشور مهمان سيصد و پنجاه و چهارمين جلسه علني شوراي شهر تهران بود تا درباره شرايط اورژانسي سازمان متبوعش گزارش بدهد.
به گفته سرپرست اورژانس كشور، برآورد جمعيت تهران حدود ١٢ ميليون نفر است كه بر اساس استاندارد جهاني بايد به ازاي هر ١٦ هزار نفر يك پايگاه در سطح شهر مستقر باشد كه اين موضوع در تهران محقق نشده است. كوليوند با تأكيد بر ضرورت مشخص شدن جايگاه پايگاههاي اورژانس در مبلمان شهري تصريح كرد: متأسفانه اين موضوع در تهران مغفول مانده كه نياز است توجهي جدي در اين خصوص شود.
وي با بيان اينكه در حال حاضر تنها ٢٠ درصد از مأموريتها در حالت استاندارد است، گفت: هم اكنون ١٥٨ پايگاه اورژانس وجود دارد كه تنها ١١ پايگاه در ايستگاههاي آتشنشاني مستقر هستند. كوليوند به هماهنگي اورژانس با مترو تهران براي استقرار پايگاه در ايستگاههاي مترو خبر داد و افزود: در حال حاضر پايگاههاي اورژانس تنها در دو ايستگاه عابران مستقر هستند.
سرپرست اورژانس با بيان اينكه زمان رساندن مجروح به بيمارستان و بازگشت آمبولانس به پايگاه بالغ بر ۲/۵ تا ٣ ساعت ميشود، تأكيد كرد: با برنامهريزيهاي لازم تلاش كرديم اقدامات كافي در اين حوزه انجام شود تا سرعت خدمترساني به مردم كاهش يابد. محمد جواد جمالي نوبندگاني، نماينده مجلس دهم هم وضعيت اورژانس پايتخت را اورژانسي توصيف ميكند و معتقد است پايگاههاي اورژانس كفاف جمعيت تهران را نميدهد.
وي در اين باره ميگويد: با توجه به اينكه ۱۰ تا ۱۲ درصد جمعيت كشور در تهران زندگي ميكنند، ضمن اينكه مبادي تردد در پايتخت در هميشه ايام با ترافيكي پرحجم روبهرو است، به نسبت جمعيت ميزان پايگاههاي اورژانس مناسب نبوده و به لحاظ امكانات و تجهيزات نيز مشكلاتي وجود دارد. همچنين بارها مشاهده شده كه در تصادفات به دليل حجم ترافيك بالا آمبولانس اورژانس به موقع به محل حادثه نميرسد.
۲ بالگرد همه دارايي اورژانس تهران كوليوند با بيان اينكه موضوع اورژانس هوايي در تهران بحث مهمي است كه با ترافيك موجود تهران بسيار مورد تأكيد است، تصريح كرد: در حال حاضر ٣٢ بالگرد در كشور وجود دارد كه سهم پايتخت از اين تعداد دو بالگرد است؛ از آنجايي كه در تهران پد بالگرد نداريم، نميتوان به راحتي از آنها استفاده كرد.
وي با تأكيد بر نياز ضروري پايتخت به پد بالگرد در بيمارستانها و نقاط مختلف شهر اظهار داشت: ايجاد پد بالگرد در بيمارستانها، اتوبانهاي داخلي و خارجي، ميادين اصلي شهر، برجهاي بلندمرتبه و ورزشگاهها امري ضروري است تا رسيدگي به مجروحان با سرعت بيشتري انجام شود. وي به ضرورت نصب دستگاههاي الكتروشوك در ترمينالها، ورزشگاهها و سينماها اشاره و مطرح كرد: كار كردن با اين دستگاهها براي همگان بسيار ساده است و هزينهاي بيشتر از ٥ تا ٦ ميليون تومان به همراه نخواهد داشت.
سرپرست اورژانس كشور در ادامه با اشاره به موضوع موتور آمبولانسها در كشور افزود: در بسياري از موارد بِه دليل ترافيكدر تهران بايد از موتور آمبولانسها براي امدادرساني استفاده كنيم، به همين جهت تاكنون ٢٠٠ دستگاه موتور آمبولانس خريداري شده كه مدت زماني است در گمرگ ماندهاند و اميدواريم طي هفتههاي آتي وارد سيستم امدادرساني شوند و زمان رسيدن به محل حادثه را به پنج تا شش دقيقه برسانيم.
كوليوند با اشاره به امدادرساني اورژانس به مجروحان در حادثه پلاسكو افزود: همان بازه زماني دو دستگاه هم براي تشخيص گاز دي اكسيد كربن از يكي از كشورهاي خارجي وارد كشور كرديم كه در حادثه معدن يورت هم بسيار كارآمد بود. وجود دستگاهها موجب شد مصدومهاي بعدي ديگر دچار حادثه نشوند، اما متأسفانه اگر مجدداً حادثهاي اينچنيني رخ بدهد، امكانات لازم را براي امدادرساني نداريم.
زهرا چیذری
- 19
- 3