به گزارش ایرنا، دکتر محمدجواد فاطمی روز یکشنبه در نشستی با خبرنگاران اظهار کرد: سالانه ۳۰ هزار نفر در ایران به دلیل سوختگی های شدید در بیمارستان بستری می شوند که از این تعداد سه هزار نفر جان خود را از دست می دهند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: علاوه بر این تعداد، سالانه ۲۰۰ هزار نفر که دچار سوختگی شده اند، در بیمارستان ها و مراکز درمانی بستری نمی شوند.
فاطمی درخصوص میزان هزینه های درمانی این بیماران گفت: هزینه درمان هر بیمار تنها در مرحله حاد سوختگی ۲۰ میلیون تومان است و به طور کلی هزینه درمان این بیماران از پنج تا ۲۰۰ میلیون تومان متغیر است.
وی ادامه داد: سالانه ۶۰۰ میلیارد تومان فقط در مرحله حاد سوختگی صرف درمان بیماران می شود و در درازمدت این بیماران برای پیگیری درمان خود، به سه هزار میلیارد تومان نیاز دارند.
فاطمی با بیان این که این ها هزینه های آشکار سوختگی است و سوختگی هزینه های پنهانی نیز دارد، توضیح داد: از دست دادن شغل و موقعیت اجتماعی، معلولیت های مادام العمر، مشکلات خانوادگی و تنزل وضعیت اقتصادی خانواده ها به دلیل هزینه های درمانی از جمله هزینه های پنهان سوختگی به شمار می رود.
فاطمی گفت: هر بیمار سوخته به طور متوسط هفت بار جراحی می شود و به طور متوسط ۱۰۰ میلیون تومان هزینه ترمیمی هر بیمار دچار سوختگی می شود و این درحالی است که بسیاری از پزشکان نیز مایل به انجام اینگونه جراحی ها نیستند زیرا هم هزینه های سنگینی دارد و بیماران معمولا توانایی پرداخت آن را ندارند و همچنین اینکه این جراحی ها بسیار سخت و درازمدت است که بیمار و پزشک را خسته می کند.
وی افزود: هر بیمار سوخته دچار چهار مشکل شامل معلولیت های جسمی و مشکلات روانی، اجتماعی و اقتصادی می شود و همه این موارد نشان دهنده اهمیت پیشگیری از سوختگی است.
** لزوم پیشگیری از سوختگی و نام گذاری روزی به همین نام در تقویم رسمی کشور
عضو هیات مدیره انجمن بیماران سوخته اظهار کرد: سوختگی سیزدهمین عامل بار بیماری ها و شانزدهمین عامل معلولیت مادام العمر در کشور ما است و این درحالی است که روزی به نام روز ملی پیشگیری از سوختگی در تقویم رسمی کشور نداریم.
فاطمی با تاکید بر اهمیت پیشگیری از سوختگی گفت: پیشگیری از سوختگی نیاز به یک روز ملی دارد تا نسبت به این امر مهم توجه بیشتری در سطح ملی صورت گیرد.
وی افزود: در حال حاضر بیمارستان استاندارد سوختگی در کشور نداریم و تخت های سوختگی استاندارد و به میزان کافی نیستند و به همین دلیل میزان مرگ و میر ناشی از سوختگی بسیار بالا است.
فاطمی گفت: در زمینه نتایج درمان سوختگی حدود ۴۰ سال از کشورهای پیشرفته دنیا عقب هستیم؛ در کشور ما بیمارانی هستند که با ۶۰ درجه سوختگی جان خود را از دست می دهند اما در کشورهای پیشرفته بیماران سوخته حتی با ۹۰ درجه سوختگی درمان می شوند.
عضو هیات مدیره انجمن بیماران سوخته اظهار کرد: طبق برآورد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تا پایان سال ۱۳۹۴ باید ۲ هزار و ۴۰۰ تخت سوختگی و ۴۵۰ تخت بخش ویژه سوختگی در کشور دایر می شد اما درحال حاضر هزار و ۵۰ تخت سوختگی و ۱۵۰ تخت ویژه در مراکز درمانی است و تعداد تخت های استاندارد به تعداد انگشتان دست هم نمی رسد.
** راه حل سوختگی ساختن بیمارستان نیست
وی با تاکید بر اینکه راه حل کاهش آمار سوختگی ساختن بیمارستان و اضافه کردن تخت های سوختگی نیست، افزود: این مساله نیاز به توجه به امر پیشگیری دارد و برای این منظور باید آموزش های لازم در سطح عموم و مدارس انجام شود و یک فرهنگ سازی گسترده در راستای تغییر رفتار عمومی صورت گیرد.
فاطمی با بیان اینکه روز اول دی ماه از سوی این انجمن به عنوان روز ملی پیشگیری از سوختگی درنظرگرفته و اقدامات اولیه برای ثبت آن در تقویم ملی انجام شده است؛ توضیح داد: به دلیل اینکه بیشتر سوختگی ها در فصل زمستان رخ می دهد مانند قضیه پلاسکو، شین آباد و سوختگی های مربوط به چهارشنبه سوری، روز اول زمستان به این منظور انتخاب شده است.
وی افزود: طبق اعلام وزارت آموزش و پرورش ۳۵ هزار کلاس درس غیراستاندارد در کشور وجود دارد یعنی ۳۵ هزار شین آباد بالقوه و این درحالی است که حتی یک جمله دوخطی در مورد پیشگیری از سوختگی در کتاب های درسی گنجانده نشده و تنها در کتاب های فنی حرفه ای مطالبی در خصوص اطفای حریق آمده است.
فاطمی در خصوص سوختگی با اسید نیز گفت: سالانه به طور متوسط ۵۰ نفر دچار سوختگی با اسید می شوند که بیشتر اسید و مواد صنعتی است.
وی توضیح داد: سوختگی با اسید از شدیدترین نوع سوختگی ها است که فرد سوخته هیچ گاه درمان نمی شود چراکه در مواردی حتی تا استخوان بیمار دچار سوختگی می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با تاکید بر لزوم وضع قوانین سخت گیرانه درخصوص موارد مصرف اسید در سطح جامعه گفت: در کشور بنگلادش با وضع قوانین جدید توانسته اند طی مدت پنج سال میزان موارد اسیدپاشی را به میزان قابل توجهی کاهش دهند؛ به طور مثال توزیع اسید به افرادی که مجوز ندارند، جرم است اما در ایران چنین قانونی وجود ندارد و اسید به راحتی در دسترس همگان است.
فاطمی به تاسیس کمیته ملی پیشگیری از سوختگی اشاره کرد و افزود: این کمیته از دوسال گذشته شکل گرفته اما عملکرد قابل توجهی نداشته است اما امیدواریم با پیگیری های جدی این کمیته در آینده بتوانیم شاهد پیشرفت هایی در این زمینه باشیم.
** کارگران بیشترین افراد سوخته و سوختگی با جریان الکتریسیته بدترین نوع سوختگی
مدیرعامل انجمن بیماران سوخته گفت: برای پیشگیری از سوختگی باید آموزش ها از سطح عمومی جامعه و مدارس ابتدایی و دروس کتاب های درسی آغاز شود و پس از آن ایجاد و فراهم کردن تجهیزات لازم برای جلوگیری از سوختگی در منازل و اماکن عمومی ضروری است چراکه بخش زیادی از سوختگی ها در مدارس، ساختمان های عمومی و محیط های کاری رخ می دهد.
محمدمهدی راسخ افزود: طبق مطالعات صورت گرفته سیستم های هشداردهنده در اماکن عمومی، کاهش درجه حرارت وسایل گرمایش آب برای جلوگیری از سوختگی ها با آب، پوشیدن لباس های مناسب در هنگام کار با وسایل گازی و گرمایشی، استفاده از لوازم گرمایشی مناسب (گفته می شود چندهزار مدرسه در کشور با بخاری قطره ای نفتی کار می کنند) و عدم نگهداری مواد آتش زا در منازل مانند الکل، تینر و بنزین می تواند در این زمینه موثر باشد.
وی ادامه داد: ۱۰ تا ۴۵ درصد سوختگی ها در دنیا در محیط های کاری رخ می دهد و بدترین نوع سوختگی با جریان الکتریسته است که در بسیاری از موارد باعث قطع عضو و یا مرگ می شود.
راسخ به آمار سوختگی در بیمارستان مطهری اشاره کرد و گفت: طبق مطالعه ای که بین سال های ۸۹ تا ۹۱ در بیمارستان مطهری تهران صورت گرفته است، از ۵۱۵ فرد سوخته در محیط کار، ۴۰۹ نفر کارگر بوده اند که از این تعداد در ۲۱۲ مورد آنها جریان الکتریسیته عامل سوختگی بوده است و ۴۱ نفر از آنان جان خود را از دست داده اند.
وی با بیان اینکه اینها فقط آمار یک بیمارستان است و این مساله نشان دهنده وخامت وضعیت سوختگی در کشور ما است، بر ضرورت پیشگیری از سوختگی با فرهنگ سازی، آموزش از دبستان و آموزش های عمومی تاکید کرد.
ناهید شفیعی
- 9
- 3