چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
۱۳:۲۱ - ۲۷ فروردین ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۱۰۴۳۸۷
حوزه بهداشت و رفاه

کبد، کلیه و دستگاه گوارش، قربانی مکمل‌های ورزشی

قاچاق مکمل‌های ورزشی,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

با وجود اینکه سال‌هاست درباره مکمل‌های ورزشی که عمدتا در باشگاه‌های بدنسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد هشدار داده می‌شود، همچنان بازار خرید و فروش این مکمل‌ها داغ است. هشدار‌دهنده اینکه‌درصد بالایی از این مکمل‌ها به‌صورت قاچاقی وارد کشور می‌شود، حال آنکه به‌دلیل حساسیت موضوع باید نظارت‌های بهداشتی زیادی روی ورود این مکمل‌ها وجود داشته باشد. به‌تازگی سرپرست اداره کل فرآورده‌های سنتی، طبیعی و مکمل سازمان غذا و دارو گفته است: برآوردهای سازمان غذا و دارو نشان می‌دهد، حداقل بین ۱۰ تا ۱۲‌درصد از آمار فروش محصولات مکمل تغذیه‌ای و ورزشی در سال، احتمالا قاچاق است.

 

بیماری‌های در کمین بدنسازان را می‌توان به‌دلیل مصرف داروهای مکمل و نوع تغذیه دانست. مکمل‌های بدنسازی، مکمل‌های غذایی هستند که از سوی ورزشکاران و به‌ویژه افراد بدنساز یا به اصطلاح بادی‌بیلدینگ کار مصرف می‌شوند. این مکمل‌ها به دلایل مختلف همچون تسریع افزایش وزن، تسریع کاهش وزن و بهبود ظاهر ورزشکار مورد استفاده قرار می‌گیرند. این روزها استفاده از انواع هورمون‌های نیروزا میان جوانانی که تب داغ تناسب اندام و عضلانی شدن را در سر دارند رایج شده است. این در حالی است که نمی‌توان اصل یا تقلبی‌بودن داروهای موجود در بازار را با قطعیت تشخیص داد و همین باعث شده تا داروهای تقلبی به میزان قابل توجهی در بین ورزشکاران مصرف شود. این داروها به‌دلیل تقلبی بودن، ترکیبات مشخصی ندارند و مشخص نیست که چه تاثیرات مخربی بر بدن مصرف‌کنندگان دارند.

 

باید توجه داشت، کسانی که تمایل دارند از داروهای مکمل اصل استفاده کنند، تنها باید این داروها را از مراکز مجاز، یعنی داروخانه‌ها، تهیه کنند و توجه داشته باشند که مکمل خریداری شده‌شان، برچسب اصالت و سلامت و کد رهگیری داشته باشد. در آذر ۹۶، عضو هیات‌مدیره انجمن ترومای ایران با انتقاد از مصرف داروها و مکمل‌های بدنسازی توسط برخی جوانان گفت: « مصرف این گونه داروها سبب سیاه شدگی سر استخوان ران در ناحیه لگن و معلولیت‌های ناتوان‌کننده می‌شود.» ذبیح ا... حسن‌زاده اظهار کرد:

 

« این داروها معمولا در باشگاه‌های بدنسازی در اختیار جوانان گذاشته می‌شود یا در فضای مجازی و ماهواره تبلیغات زیادی روی آنها انجام می‌شود؛ در تبلیغات ماهواره‌ای به شدت روی افکار عمومی کار می‌شود تا ضرورت مصرف دارویی را القا کنند.» درضمن مصرف این داروها عوارض کلیوی و کبدی شدید ایجاد می‌کند، زیرا متابولیسم و سوخت و ساز این داروها در این اعضا انجام می‌شود. برای مثال این داروها نه‌تنها قد را بلند نمی‌کند، بلکه هزینه‌های سنگینی بر افراد تحمیل کرده و سلامتی آنها را نیز تهدید می‌کند.

 

قاچاق ۱۸۰۰میلیارد تومان مکمل‌ها

سرپرست اداره کل فرآورده‌های سنتی، طبیعی و مکمل سازمان غذا و دارو گفت: برآوردهای سازمان غذا و دارو نشان می‌دهد، حداقل بین ۱۰ تا ۱۲‌درصد از آمار فروش محصولات مکمل تغذیه‌ای و ورزشی در سال، احتمالا قاچاق است. مهناز خانوی افزود: فروش مکمل تولیدی و وارداتی بین ۱۰ تا ۱۵‌هزار‌میلیارد تومان است، اگر ۱۲‌درصد این رقم قاچاق باشد،‌هزار و ۸۰۰‌میلیارد تومان عدد قاچاق مکمل‌های ورزشی و غذایی در کشور است.

 

او ادامه داد: در حال حاضر ۶۰‌درصد مکمل‌های مصرفی از جمله قرص، کپسول و شربت‌های مکمل در داخل تولید می‌شوند، اما از نظر عددی فروش این محصولات تنها ۳۰‌درصد است، یعنی مصرف‌کننده به‌لحاظ فرهنگی اعتمادی به محصول ایرانی ندارد. خانوی با اشاره به اینکه در حال حاضر بهترین برندهای خارجی مکمل‌های ورزشی و خوراکی سطح دنیا مجوز واردات دارند، گفت: در بحث مکمل‌های ورزشی خطر خیلی جدی وجود دارد. کشفیات ما نشان می‌دهد، مکمل ورزشی در بسته بندی بدون برچسب خارجی عرضه می‌شوند که اغلبشان در زیر زمین و از پودر مهتابی سوخته تهیه می‌شوند.

 

تولید‌کنندگان به‌جای کراتین پودر مهتابی سوخته را وارد مکمل می‌کنند، شاید به همین دلیل آمار مرگ و میرهای عجیب و زودهنگام و ناگهانی و سکته‌های جوانان زیاد شده است. او افزود: ما به نوجوانان و جوانان هشدار می‌دهیم، اگر فرآورده‌ای برچسب سلامت و اصالت ندارد، مصرف نکنند. نبود برچسب سلامت و اصالت یعنی آن محصول از کانال نظارتی وزارت بهداشت نگذشته است. به گزارش فارس، خانوی ضمن اشاره به ساماندهی عرضه فرآورده‌های دارویی و مکمل‌ها در عطاری در ادامه از قانونی کردن فعالیت عطاری‌ها در آینده‌ای نزدیک خبر داد و گفت: سال گذشته بیش از سه‌میلیارد تومان محصولات قاچاق از سطح عطاری‌ها جمع آوری شد. همچنین قرار است، وزارت بهداشت به‌زودی کار نظارت بر عطاری‌ها را عهده‌دار شود.

 

کبد، کلیه و دستگاه گوارش، قربانی مکمل‌های ورزشی

رئیس انجمن متخصصان داخلی کشور درباره تاثیرات مکمل‌های غذایی و ورزشی بر سلامت جامعه به خبرنگار «آرمان» می‌گوید: آنچه در بین ورزشکاران تحت عنوان مکمل مصرف می‌شود، اغلب مکمل غذایی نیستند، بلکه دارو هستند، چون برخی شرکت‌های مجوزهای ورود دارو را ندارند، با عنوان مکمل، آن را در بازار توزیع می‌کنند. ایرج خسرونیا می‌افزاید:‌ بخش قابل توجهی از این مکمل‌ها از طریق عطاری‌ها و داروخانه‌ها بدون نسخه به فروش می‌رسد. جالب است بدانید که این محصولات حتی در باشگاه‌های بدنسازی و زیبایی اندام هم به فروش می‌رسد.

 

به‌گفته او بسیاری از جوانان مصرف‌کننده این محصولات به نارسایی‌های کلیوی، کبد، پوکی استخوان و اختلال تفکر دچار می‌شوند. این پزشک می‌افزاید: وقتی افراد چند ماه از این داروها استفاده می‌کنند، به‌دلیل هورمون، عصاره گیاهی و کورتن مقداری آب در بدنشان جمع می‌شود؛ در این روند فرد فکر می‌کند که عضلاتش رشد کرده است، اما غافل از اینکه این داروها روی کلیه و کبد تاثیر گذاشته و اجازه فعالیت مناسب به این اندام‌ها را می‌دهد. خسرونیا تاکید می‌کند:‌ از عوارض شایع مصرف این داروها می‌توان به ورم اندام‌ها اشاره کرد. البته باید دانست وزارت بهداشت و درمان سعی کرده جلوی توزیع و فروش این داروها را در ورزشگاه‌ها بگیرد.

 

هرچند فروش دارو به شکل زیر زمینی بوده و حتی سودجودیان از طریق ماهواره نیز مبادرت به فروش این محصولات می‌کنند. به‌گفته او در جامعه ما بسیاری از زنان، مردان و جوانان به‌دلیل دسترسی به مکمل‌ها مبادرت به مصرف کرده و مبتلا به بیماری‌های ناشی از آن شده‌اند. رئیس انجمن متخصصان داخلی کشور درباره اقدامات وزارت بهداشت و درمان برای مدیریت در توزیع مکمل‌ها غذایی و ورزشی می‌گوید: این مکمل‌ها بدون ضابطه به فروش می‌رسد.

 

برای مثال در عطاری‌ها شاهد فروش این مکمل‌ها هستیم و این قضیه هیچ‌ربطی به وزارت بهداشت ندارد، چون عطاری‌ها از نهاد دیگری مجوز فعالیت کسب می‌کنند. باید دانست که اگر به‌جای مکمل، دارو از طریق عطاری‌ها یا دیگر افراد خاطی به فروش می‌رسید، وزارت بهداشت توانایی شکایت و فعالیت قانونی را داشت. به‌گفته او عطاری‌ها باید مبادرت به فروش داروهای گیاهی، دمنوش و ... کنند، اما به داروخانه‌ای با انواع مکمل و دارو تبدیل شده‌اند.

 

خسرونیا از دیگر تاثیرات مخرب مصرف مکمل‌ها بر بدن می‌گوید: دارو بعد از مصرف وارد سیستم گوارش شده و بعد از طریق کبد و کلیه مورد تجزیه قرار می‌گیرد. سموم موجود در مکمل‌ها از هورمون و کورتن تشکیل شده و تاثیرات مخرب فراوان روی کبد، کلیه، مغز و دستگاه گوارش دارد. به‌گفته او این مکمل‌ها نارسایی‌های کبدی را به‌دنبال دارد. برای مثال فردی که سال‌ها از این مکمل‌ها استفاده کند، شاید کلیه یا کبد خود را از دست بدهد. به‌گفته او توصیه می‌شود، بدون تجویز پزشک هیچ‌دارویی به رژیم غذایی اضافه نشود.

 

 

armandaily.ir
  • 23
  • 9
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش