دکتر جمشید کرمانچی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه بیماران دچار نارسایی کلیوی در مراحل پیشرفته، برای ادامه حیاتشان نیازمند یک روش جایگزین درمان هستند، گفت: در این زمینه سه روش مشخص وجود دارد که شامل پیوند کلیه، دیالیز خونی به صورت دورهای و منظم و دیالیز صفاقی است که در دیالیز صفاقی محلولی در داخل حفره شکمی تزریق میشود و سموم بدن در این محلول جذب و بعد از مدتی این محلول از حفره شکمی خارج میشود. خوشبختانه در کشورمان هر سه روش در دسترس بیماران قرار دارد.
وجود ۳۰ هزار بیمار دیالیز خونی در کشور
وی افزود: دیالیز خونی در کشور ما قدمتی بالای ۴۰ سال و دیالیز صفاقی قدمتی ۲۰ ساله دارد. طبق آمار سال ۹۷ حدود ۳۱ هزار و ۶۵۱ بیمار دیالیز خونی در کشور وجود دارد که این بیماران در ۵۶۵ بخش دیالیز خدمات دیالیز خونی را دریافت میکنند. باید توجه کرد که ۷۲ درصد مراکز دیالیز خونی در کشور در فضای دانشگاهی و بیمارستانهای دانشگاهی قرار دارند، ۲۰ درصدشان در بخش خصوصی و هشت درصد آنها هم خیریه هستند. این خدمت، خدمتی مستمر است و تعطیلبردار نیست. از طرفی بیمار باید علاوه بر دریافت خدمت با استفاده از یکسری داروها و مکملها سعی کند که شرایط طبیعی بدن را تا حد امکان حفظ کند.
یکبار دیالیز در بخش دولتی و خصوصی چقدر آب میخورد؟
معاون مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت با اشاره به سهم کم دیالیز صفاقی در برابر دیالیز خونی، اظهار کرد: بسیاری از پزشکان ما عمدتا با دیالیز خونی کار کردند و توسعه این نوع از دیالیز در دانشگاههای علوم پزشکی بیشتر بوده است. در عین حال با اینکه دیالیز صفاقی در منزل انجام میشود، اما از آنجایی که بیمار خودش باید مسوولیت درمانش را برعهده گیرد، با دیالیز خونی متفاوت است. گاهی میبینیم که بیمار وقت میگذارد و هفتهای سه نوبت به بخش دیالیز مراجعه میکند، اما خودش دیالیز صفاقی را در منزل انجام نمیدهد. معتقدیم این نسبت نباید اینقدر کم باشد و باید سهم دیالیز صفاقی از کل بیماران دیالیزیمان بیشتر شود که این موضوع مستلزم آموزش، فراهم کردن امکانات روشهای نوین دیالیز صفاقی و... است. باید توجه کرد که برخی کشورها ۸۰ درصد دیالیزشان را به صورت صفاقی انجام میدهند.
علت بروز چالش در دسترسی به محلول دیالیز
کرمانچی درباره وضعیت دسترسی بیماران دیالیز صفاقی به محلول این دیالیز که گفته میشد دچار کمبود شده است، گفت: چالشهایی که در زمینه دیالیز صفاقی به وجود آمد از چند جهت بود؛ یکی وقفه در تولید محلول و تأمین ملزومات دیالیز صفاقی مانند مینیکپ که به دلیل عدم ترخیص مواد اولیه از گمرک اتفاق افتاده بود که در این زمینه مکاتبات مستمری با سازمان غذا دارو و بیمه سلامت برای رفع بدهیهای مالی و در نهایت صدور اجازه ترخیص مواد اولیه از سازمان گمرک جهت راهاندازی مجدد خط تولید محلول و تأمین متناسب و منظم محلول دیالیز صفاقی انجام شده است و در حال حاضر مینیکپ مورد نیاز تامین شده است.
وی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات در این زمینه نبود محلولهای با کیفیت بالا و مناسب در یک برهه زمانی محدود بود که در این زمینه هم با شرکت تولیدکننده درباره ضرورت ارتقای کیفیت تولیدات محلول دیالیز صفاقی شرکت، معرفی انواع محلولهای جدید و فیزیولوژیک و تلاش برای ورود محلولهای جدید مذاکراتی کردهایم تا این مشکل نیز برطرف شود. در عین حال ناکافی بودن تعداد محلول توزیع شده برای بیماران به دلیل عدم ترخیص مواد اولیه از گمرک و در نتیجه توقف یا کاهش تولید محصول در خط تولید کارخانه نیز ایجاد شده بود که با رایزنی و برگزاری جلساتی با سازمان غذا دارو و سایر مراجع ذیربط درخواست کردیم که تعداد شرکتهای تولیدکننده محلول افزایش یابد که این اتفاق افتاد و مشکل کمبود محلول دیالیز صفاقی نیز رفع شد.
چشمانداز ۴ ساله دیالیز
وی همچنین اظهار کرد: در یک چشمانداز چهار ساله تا سال ۱۴۰۰، نیتمان این است که هر ساله سه تا پنج درصد به میزان دیالیز صفاقی در کشور اضافه کنیم. بر این اساس بازآموزی همکارانمان و پشتیبانی از تامین محلولها و تجهیزات دیالیز صفاقی در دستور کار این حوزه قرار گرفته است.
- 19
- 1