جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۳:۳۸ - ۲۵ مهر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۷۰۶۷۱۰
حوزه بهداشت و رفاه

قرص برنج از عطاری‌ها جمع‌آوری شود

قرص برنج,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت
مصرف قرص برنج و مشروبات الکلی دست ساز و تقلبی این روزها بلای جان جامعه به ویژه نسل جوان شده است. در این شرایط از دستگاه‌های مربوطه انتظار می‌رود تا میزان خسارت‌های ناشی از این مسائل در جامعه بیش از پیش نشده وارد عمل شوند.

به گزارش آرمان، آنها می‌توانند با اتخاذ تصمیمات عملی و کارشناسی شده از بروز صدمات گسترده‌تر ناشی از عدم نظارت‌ها جلوگیری کنند. این در حالی است که با بررسی اخبار روز به روز بر میزان فوتی‌ها و خودکشی‌ها به وسیله قرص برنج در جامعه افزوده می‌شود. از سوی دیگر با گشتی در خیابان به سهولت می‌توان به این ماده دسترسی پیدا کرد.

 

در روزهای اخیر هم سخنگوی وزارت بهداشت گفت: در پنج -شش ماه نخست سال‌جاری هر روز دو نفر کشته بر اثر مسمومیت قرص برنج داشتیم که این جمعیت بیشتر شامل جوانان است. ایرج حریرچی درباره مسمومیت بر اثر قرص برنج افزود: امسال در پنج ماهه نخست سال‌جاری ۳۰۸ نفر فوتی ناشی از مصرف قرص برنج داشته‌ایم که به نسبت سال گذشته شاهد ۳۰ درصد افزایش این آمار بوده‌ایم و سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ مسمومیت با قرص برنج هفت درصد افزایش داشته است و از سال ۹۰ تاکنون چهار هزار و ۱۰۹ نفر کشته شده ناشی از مصرف قرص برنج داشته‌ایم.

 

سخنگوی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: قرص برنج هیچ پادزهر اختصاصی ندارد و اقدامات درمانی هم معمولا حمایتی و بدون نتیجه است. این قرص به دلیل عواملی مانند سمیت بالا و میزان کشندگی زیاد این ماده و سهولت دسترسی در سالیان اخیر آمار نسبتا بالای مسمومیت‌های ناشی از این عوامل در کشور به ویژه در برخی استان‌ها مانند تهران، گیلان، مازندران و گلستان رواج یافته است.

 

تهران، گیلان و مازندران در صدر

یک متخصص سم شناسی و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی با بیان اینکه اقداماتی برای ممنوعیت واردات و محدودیت در فروش «قرص برنج» توسط سازمان‌ها و نهادهای مسئول در کشور انجام شده، یادآور شد: از سال ۱۳۸۴ به‌دنبال گزارش سازمان پزشکی قانونی کشور به هیات نظارت بر سموم(به عنوان عالی‌ترین مرجع سیاست‌گذاری در زمینه واردات، صادرات، تولید و توزیع سموم آفت‌کش‌های کشاورزی در کشور) و با تصویب این هیات، فسفید آلومینیوم به شکل قرص از فهرست سموم کشاورزی مجاز کشور حذف و هرگونه واردات، توزیع و فروش آن ممنوع اعلام شد و هرگونه کاربرد کشاورزی این سم تنها به صورت محدود و تحت نظارت کارشناسان ذی‌صلاح و تنها بعد از اخذ مجوزهای لازم صورت می‌گیرد.

 

کامبیز سلطانی‌نژاد با اشاره به قاچاق قرص برنج به کشور تصریح کرد: به علت تمایل کشاورزان به مصرف این سم برای نگهداری محصولات به ویژه در مصارف خانگی یا نیمه صنعتی به دلایل ذکر شده قبلی، قاچاق این فرآورده از کشورهای همسایه و ایجاد بازار سیاه این سم در کشور وجود دارد و بسیاری از موارد، افرادی که از این سم برای خودکشی استفاده می‌کنند این قرص‌ها را از بازار سیاه و غیرقانونی تهیه می‌کنند که در این زمینه نیازمند لزوم برخورد جدی‌تر با این معضل هستیم. او با بیان اینکه مسمومیت با مرگ و میر بر اثر مصرف قرص برنج بالاست، تاکید کرد: از نظر شیوع مسمومیت با فسفیدهای فلزی، مواردی از مسمومیت با میزان مرگ و میر بالا در اثر مصرف فسفید آلومینیوم در برخی از کشورها مانند ایران، هند، مراکش، سریلانکا، آلبانی، عراق، اردن، پاکستان و عربستان گزارش شده است که به جز موارد نادری از آنها که به صورت تصادفی بوده، عمده آنها به علت مصرف عمدی و خودکشی بوده است.

 

۲۰تا ۴۰ ساله‌ها بیشترین مصرف‌کنندگان

متخصص سم‌شناسی و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی ادامه داد: بروز این نوع مسمومیت در سایر کشورها به ویژه کشورهای اروپایی و آمریکایی کمتر است که این امر خود می‌تواند ناشی از کنترل‌های دقیق و عدم دسترسی این سم در سطح جامعه باشد. سلطانی‌نژاد بیان کرد: در سالیان اخیر مسمومیت ناشی از فسفید آلومینیوم به عنوان یکی از مهمترین علل مسمومیت‌های حاد منجر به فوت ناشی از مواد شیمیایی در برخی از استان‌های کشور است. این مسمومیت‌ها بیشتر در رده سنی ۴۰-۲۰ سال بوده و بیشتر آنها به قصد خودکشی بوده است.

 

او با تاکید بر اینکه قرص برنج هیچ پادزهری ندارد، اعلام کرد: با توجه به اینکه تاکنون مکانیسم دقیق برای بروز اثرات سمی فسفید آلومینیوم در انسان شناخته نشده است، هیچ پادزهر اختصاصی در درمان مسمومیت حاد با آن وجود ندارد و اقدامات درمانی شامل اقدامات حمایتی - علامتی است. متخصص سم شناسی و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی ادامه داد: از لحاظ زمان بروز علائم و نشانه‌های بالینی مسمومیت، بعد از مصرف خوراکی قرص فسفید آلومینیوم، علائم و نشانه‌های مسمومیت، طی ۱۵-۱۰ دقیقه اول بعد از بلع ظاهر می‌شوند و مرگ بیمار ممکن است در مدت کمتر از شش ساعت رخ دهد. اگر در عرض شش ساعت پس از مسمومیت علایمی ظاهر نشود، بیمار بدون علامت خواهد ماند.

 

به گزارش خبرآنلاین، سلطانی‌نژاد با اشاره به علائم مسمومیت پس از استفاده این قرص به صورت خوراکی گفت: در صورت مسمومیت خوراکی، علائم تحریکی دستگاه گوارش شامل تهوع، استفراغ و دردهای شکمی است. بیشتر مرگ و میرها در خلال ۱۲-۲۴ ساعت اولیه مسمومیت اتفاق افتاده و معمولا ناشی از ایست قلبی است. مرگ و میر بعد از ۲۴ ساعت اغلب ناشی از نارسایی کبدی است. علائم مسمومیت ناشی از درگیری سیستم‌های قلبی- عروقی، گوارشی، عصبی و ریوی است.

 

مرگ‌ومیرها بیش‌ از آمارهای اعلام شده

رئیس انجمن متخصصان داخلی درباره خطرات قرص برنج به خبرنگار «آرمان» می‌گوید: تعداد مرگ و میرهای ناشی از مصرف قرص برنج بیش از آمار مطرح شده در رسانه‌هاست. برای مثال در روستاها وقتی افراد فوت می‌کنند، دیگر کنکاشی درباره چرایی فوت فرد انجام نمی‌شود و علت آن نامعلوم باقی می‌ماند. ایرج خسرونیا می‌افزاید:‌ باید قرص برنج را از دسترسی عطاری‌ها خارج کرد، هم اکنون این ماده همچون نقل و نبات در عطاری‌ها در اختیار همگان است. به گفته او اغلب عطاری‌ها این قرص را همچون دیگر داروهای خطرساز به فروش می‌رسانند. قرص برنج از طریق عطاری‌ها و فعالان در حوزه دارو به فروش می‌رسد. برای مثال هم اکنون برنج فروش‌ها نیز به فروش این قرص می‌پردازند.

 

بنابراین باید سعی کرد تا این ماده را از دسترس عمومی خارج کرد. خسرونیا با بیان اینکه فروش این ماده چندان به صلاح نیست، می‌افزاید: برای مثال در گذشته افراد برای اینکه از فاسد شدن برنج جلوگیری کنند، از این ماده استفاده می‌کردند، اما هم اکنون دیگر نیازی به تولید و توزیع آن نیست. در ضمن برای جلوگیری از فساد برنج می‌توان به آن نمک اضافه کرد. به گفته او قرص برنج در داروخانه‌ها و فقط با نسخه پزشک در دسترس قرار گیرد.

 

در واقع وجود این ماده در بازار ضروری نیست. خسرونیا درباره اقدامات سازمان‌های مربوطه برای جلوگیری از وجود این قرص در جامعه می‌افزاید: ساماندهی این قضیه صرفا در اختیار سازمان بهداشت و درمان نیست، بلکه عطاری‌ها زیر نیز یک صنف به فعالیت می‌پردازند. به باور بنده نیروی انتظامی و دیگر سازمان‌ها باید در این‌باره وارد عمل شوند. افرادی که به شکل قاچاق این قرص را به فروش می‌رسانند، هم مدرکی ندارند تا وزارت بهداشت و درمان بتواند پیگیر فعالیت آنها شود. به گفته او نیروی انتظامی باید بعد از یافتن منشأ وجود این قرص در جامعه اقدامات در زمینه جمع آوری آن را انجام دهد.

 

 

  • 13
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش