جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۹:۵۳ - ۰۹ بهمن ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۱۱۰۰۶۱۵
حوزه بهداشت و رفاه

واکسیناسیون جهانی کرونا به جز ایران و آفریقا/ انحصار واکسن کرونا در کشورهای ثروتمند شکسته می‌شود؟

رنامه واکسیناسیون جهانی,واکسن کرونا برای گروه‌های حساس و کادر درمان
جهان برنامه واکسیناسیون خود دست کم برای گروه‌های حساس و کادر درمان را اعلام کرده، اما برخی کشور‌ها از جمله ایران هنوز هیچ چشم اندازی از دریافت اولین دوز واکسن کرونا ندارند. همزمان برخی همسایگان ایران در منطقه رکورد‌های جهانی در واکسیناسیون عمومی را جابه جا کرده‌اند.

رویداد۲۴ علی رغم طرح وعده‌هایی مبنی بر خرید واکسن کرونای خارجی و واردات آن به کشور، هنوز از آغاز روند واکسیناسیون کرونا در کشور خبری نیست و همه چیز به آینده موکول شده است. محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور در این باره روز گذشته گفته:  ۱۶/۸ میلیون دوز واکسن کواکس خریداری شده و پول آن را نیز پرداخت کرده‌ایم و منتظر نوبت هستیم تا حمل شود. این در حالی است که روند واکسیناسیون کرونا در جهان از مدتها پیش آغاز شده است.

تا امروز ۶۰ میلیون دوز واکسن کرونا در سراسر جهان تزریق شده و این خبر خوبی است. اما خبر بد؟ هنوز حتی یک ایرانی هم واکسن کرونا نزده و تعداد افرادی که در قاره آفریقا واکسن زده‌اند را می‌توان در یک اتوبوس جا داد. بر اساس گزارش‌های سازمان بهداشت جهانی تنها ۲۵ نفر از قاره ۱.۳ میلیارد نفری آفریقا واکسن دریافت کرده اند. همه این ۲۵ نفر نیز ساکن کشور گینه هستند.

تقریبا همه کشور‌های ثروتمند جهان موفق به پیش خرید واکسن کرونا و آغاز دور اول واکسیناسیون برای گروه‌های سنی و شغلی حساس شده‌اند. چین، اتحادیه اروپا، اسرائیل، روسیه، بریتانیا و آمریکا سرآمد برنامه واکسیناسیون کرونا در جهان هستند.

انحصار واکسن کرونا از دست کشورهای ثروتمند شکسته می‌شود؟

برخی کشور‌ها با درآمد‌های متوسط نظیر هند، برنامه واکسیناسیون عظیمی را اعلام کرده‌اند. ساز وکار کواکس (توزیع عادلانه واکسن) قرار است ۲ میلیارد دوز واکسن در اختیار کشور‌های کم درآمد قرار دهد و گفته شده تا امروز ۲۰۰ میلیون دوز از این واکسن را تهیه کرده، اما هنوز توزیع آن آغاز نشده است.

به گزارش رویداد۲۴ نشریه گاردین انگلیس نوشته بخشی از مشکل مربوط به احتکار واکسن توسط کشور‌های ثروتمند است. تا امروز ۴ میلیارد دوز واکسن پیش فروش شده که همه این مقدار به این کشورها تعلق دارد. با این اوصاف ۱۶ درصد جمعیت جهان بیش از ۶۰ درصد واکسن را خریداری کرده‌اند. کانادا به تنهایی ۵ برابر جمعیتش واکسن خریداری کرده است.

در میان کشور‌های منطقه خاورمیانه دو بخش در صدر اخبار جهان درباره واکسیناسیون کرونا قرار گرفته‌اند؛ امارات متحده عربی و اسرائیل.

اسرائیل تا امروز بیشترین تعداد واکسن را نسبت به جمعیتش تزریق کرده است. سوال اینجاست که چطور رژیمی که حداکثر ۹ میلیون جمعیت دارد توانسته در بازاری با صد‌ها میلیون مشتری بالقوه رقابت کرده و گوی سبقت را در پیش خرید واکسن از دیگران برباید؟

به گزارش فایننشیال تایمز، پاسخ این سوال در ۱۷ دور مذاکره میان البرت بورلا رییس فایزر، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و یولی ادل اشتین وزیر بهداشت اسرائیل نهفته است.

دو سیاست مدار اسرائیلی قول داده‌اند که رکورد سریعترین واکسیناسیون جهان را بزنند و داده‌هایشان درباره تاثیر واکسن بر پندمی کرونا را در اختیار فایزر قرار دهند. فایزر نیز به این شرط قبول کرده از اواسط ماه دسامبر تعداد زیادی واکسن در اختیار اسرائیل قرار دهد.

 لازم به ذکر است که رسیدن به توافق دریافت واکسن مازاد در ازای در اختیار قرار دادن مطالعات مربوط به واکسیناسیون چیزی نیست که بدون یک اتحاد استراتژیک با واشنگتن قابل حصول باشد. اسرائیل موفق شد در دوره ریاست جمهوری ترامپ و از بهترین شرایط رابطه‌اش با آمریکا برای این منظور بهره برداری کند.

رنامه واکسیناسیون جهانی,واکسن کرونا برای گروه‌های حساس و کادر درمان

این رسانه بریتانیایی نوشته با این رویکرد، اسرائیل تا ماه مارس از همه تولید کنندگان واکسن جهان تعداد زیادی واکسن دریافت می‌کند که همین مساله منجر به ایجاد مازاد واکسن کرونا در اراضی اشغالی خواهد شد.

بلومبرگ نوشته از زمان آغاز واکسیناسیون و تزریق دوز دوم واکسن به متقاضیان، تعداد بستری‌های ناشی از کرونا در بیمارستان‌های اسرائیل به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

مطالعات موسسات بهداشتی ماکابی اسرائیل نشان می‌دهد دو روز بعد از آغاز واکسیناسیون دوز دوم تعداد مبتلایان و بستری‌ها تا ۶۰ درصد نسبت به پیک ابتلا کاهش داشته است.

اسرائیل و امارات در صدر بیشترین واکسیناسیون کرونا در منطقه 

تا امروز ۲.۵ میلیون اسرائیلی دوز اول واکسن کرونا را دریافت کرده‌اند که این رقم به معنای واکسیناسیون ۳۰ درصد جمعیت ۹.۳ میلیون نفری این رژیم است.

علاوه بر اسرائیل، همسایه جنوبی ایران، امارات متحده عربی نیز برنامه واکسیناسیون عمومی خود را آغاز کرده و تقریبا همه افراد ساکن در این کشور می‌توانند با مراجعه به مراکز بهداشتی واکسن چینی سینوفارم را دریافت کنند. این کشور برنامه ویژه دیگری برای واکسیناسیون با واکسن فایزر اعلام کرده که بر اساس آن کادر درمان، افراد دارای شهروندی امارات و گروه‌های سنی حساس می‌توانند با ثبت نام در سامانه وزارت بهداشت این کشور به نوبت واکسن فایزر را دریافت کنند.

دیگر کشور‌های خاورمیانه از جمله عربستان قطر، کویت و عمان بر روی واکسن فایزر حساب باز کرده‌اند. عراق، اردن، امارات و بحرین هم به فایزر و هم به سینوفارم سفارش واکسن داده‌اند. وضعیت واکسیناسیون کرونا در ایران همچنان در هاله‌ای از ابهام است.

حسن روحانی رییس جمهور ایران بدون اشاره به جزئیات از آغاز واکسیناسیون در ماه بهمن خبر داده؛ در حالیکه هنوز گزارشی از ارسال محموله‌های واکسن به مقصد ایران منتشر نشده.

در حالی که چندی پیش رهبر ایران آیت الله خامنه‌ای واردات واکسن انگلیسی و آمریکایی را رسما ممنوع کرده بود، اما سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران، گفته است که "رهبر ایران هرگز در اینکه ما واکسیناسیون را با واکسن وارداتی پیش از رسیدن واکسن تولید داخل انجام دهیم، منعی قائل نشده است". او همچنین خبر داد که اولین محموله واکسن‌های خارجی کرونا به زودی وارد ایران می‌شود.

گزارش‌ها حاکی از آن است که ساز و کار کوواکس توزیع واکسن‌هایش را در فوریه (نیمه بهمن تا نیمه اسفند) آغاز می‌کند.

پیش از این‌ها سعید نمکی از همکاری ایران با یک شرکت هندی که مالکیت آن را یک ایرانی تبار زرتشتی برعهده دارد خبر داده بود. او گفته بود ایران قرار است از این شرکت هندی واکسن خریداری کند. این شرکت هندی که در واقع موسسه سرم هندوستان است، یکی از بزرگ‌ترین واکسن‌ساز‌های جهان است که قرار است در واقع تولیدکننده انبوه واکسن مشترک استرازنکا/ آکسفورد و نواواکس آمریکا باشد.

همزمان با این تحولات ایران خود در حال ساخت و توسعه واکسن کرونای ایرانی است. بر اساس گفته‌های ستاد اجرایی فرمان امام واکسن ایرانی این نهاد در بهار ۱۴۰۰ به تولید انبوه خواهد رسید.

  • 19
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش