درحالی میان توصیههای ارشادی و دستورالعمل اجرایی به ایام نوروز و سفرهای احتمالی آن نزدیک میشویم، که برخی از کارشناسان معتقدند برعکسِ مناطق با وضعیت قرمز باید نگران مناطق با وضعیت زرد و آبی بود.
یکی از راهکارهای مقابله با ویروس کرونا کاهش ترددهای بینشهری است، اما مسافرت رفتن از همان روز اول شیوع ویروس در ایران تبدیل بهمسئلهای شد که بالاخره کسی نتوانست برای آن راهحل نهایی پیدا کند. حالا سفرهای نوروزی میان توصیه و دستورالعمل تبدیل بهچالش جدی ستاد ملی مبارزه با کرونا شده است. دیروز سعید نمکی، وزیر بهداشت، درحاشیه همایش تبیین برنامه نوروزی در بخشی از صحبتهایش گفت: «گرچه ممنوعیت سفر بهبرخی مناطق غیرقرمز و غیرنارنجی اعلام نشده، اما خواهشم آن است که پیرو تقاضاهای مکرر ما مردم از سفر پرهیز کنند. حتی اگر همه دروازهها باز شد، حضرت عباسی سفر نروید. اگر بلیت و هتل مجانی هم برایتان فرستادند، این را بدانید که دارند برایتان ویزای بیماری و مرگ میفرستند.»
اما برخلاف تمام قسم دادنهای وزیر بهداشت، آنطور که مشخص است امکان سفر فراهم شده و پروتکلهای قانونی آن هم نوشته شده است. طوریکه اگر کسی قصد سفر رفتن دارد باید تا روز ۲۵اسفند منتظر بماند و با مشخص شدن رنگبندی شهرها مقصد احتمالی خودش را انتخاب کند. دراینباره، حسین ذالفقاری، رئیس کمیته امنیتی و انتظامی این ستاد بهرسانهها گفت: «اصل بر نرفتن سفر و پرهیز از هرگونه جابهجایی بین شهری است. اما سفر بهشهرهای قرمز و نارنجی، همچنین از شهرها با این وضعیت رنگبندی(قرمز و نارنجی) ممنوع است، از ۲۵اسفند ماه که رنگبندی شهرها اعلام میشود، تا ۱۵فروردین ماه بههمان منوال خواهد بود.» این یعنی شهرهایی که دارای وضعیت آبی یا زرد هستند، همچنان امکان سفر برای آنها مهیا است.
این درحالی است که برخی کارشناسان معتقدند با این روش شهرهای با وضعیت زرد و آبی بهخطر میافتند. دراینباره مسعود یونسیان، اپیدمیولوژیست و عضو گروه واکنش سریع کووید۱۹ در وزارت بهداشت به ایسنا گفت: «من فکر میکنم اتفافا شهرهایی که آلودگی کمتری دارند مانند شهرهای زرد و آبی بیشتر در معرض خطر هستند. اگر فردی بیمار باشد و بهیک شهر قرمز سفر کند، چیزی از نگرانی بهآنجا اضافه نمیکند؛ زیرا آن شهر خودش قرمز است، اما سفر بهشهرهایی با بار کمتر بیماری نگران کننده است.»
این درحالیست که احتمالاً با مشخص شدن رنگبندی شهرها هجوم مسافران بهمناطق آبی و زرد بیشتر خواهد بود و همین مسئله سبب شیوع بیشتر کرونا در آن مناطق میشود.، یونسیان در ادامه گفتوگوی خودش تاکید کرد: «هنوز سیستمی وجود ندارد که همه افراد از نظر بیماری تست شوند و از طرفی عدهای هم ناقل بیعلامت هستند. اگر اعلام میشد مجوز سفر بهشهرهایی با بیماری کمتر نیاز به تست منفی pcr دارد، آنوقت خیالمان راحتتر است.»
البته بهنظر میرسد همه این دستورالعملها برای مسافرت با خودروی شخصی است، درحالیکه خیلیها از وسایل حملونقل عمومی برای مسافرت استفاده میکنند. به گفته یونسیان «یکی از نکات مهم انجام سفر با وسایل نقلیه عمومی است که آزاد است و هر فردی میتواند با اتوبوس به هرجایی برود، اما سفر با وسیله نقلیه شخصی که احتمال انتقال بیماری در آن کمتر است، بهبرخی شهرها غیرمجاز است. در وسایل حملونقل عمومی افراد مختلف با میزان رعایت متفاوت پروتکلهای بهداشتی کنار هم مینشینند و احتمال انتفال بیماری افزایش مییابد، من تصور میکنم بهتر است مسئولین انجام سفرهای محدود با وسیله نقلیه شخصی را مجاز کنند.»
البته یکی از مقدمات مسافرت با وسیله نقلیه عمومی انجام تست کرونا و نتیجه منفی آن است، اما بهنظر میرسد تستهایی که برای این منظور انجام میشود چندان دقیق نیستند. طوریکه حمید سوری، رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی مبارزه با کرونا به ایرنا گفته: «عمده تستهای کرونا که اکنون در کشور انجام میشود از نوع تستهای سریع است که البته دقت کافی را ندارند و ممکن است تعداد زیادی منفی کاذب داشته باشند. متاسفانه همین تستها برای مسافران هواپیماها، قطارها و سایر وسایل حملونقل عمومی انجام میشود و ممکن است افراد ناقل با در دست داشتن تستهای منفی کاذب در حالی که ناقل و حامل ویروس هستند، بهمسافرت بروند و بیماری را بهافراد دیگر منتقل کنند.»
بنابراین بهنظر میرسد شیوههای اجرایی برای انجام سفرهای نوروزی با اما و اگرهای جدی مواجه هستند که درصورت عدم موفقیت میتواند ماهِ اولِ سال ۱۴۰۰ را باتوجه بهشیوع کرونای جهش یافته در کشور با افزایش موارد ابتلای مردم به کرونا و متاسفانه با افزایش موارد مرگ ناشی از آن روبهرو کند.
سخنگوی وزارت بهداشت: مردم برای رفتن به سفر چند ماه صبر کنند
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مردم تا چند ماه دیگر و تا زمانیکه به درصد قابل قبولی از واکسیناسیون علیه کرونا برسیم، صبر کنند و به سفر نروند.
سیما سادات لاری روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا در اصفهان افزود: عقل حکم می کند تا زمانیکه به درصد قابل قبولی از واکسیناسیون علیه کرونا برسیم مردم به سفر نروند و دورهمی نداشته باشند تا بیماری کووید ۱۹ بیشتر از این در بین ما مرگ بهمراه نداشته باشد.
وی با بیان اینکه واکسن کرونا در حال تولید شدن در کشور و همچنین وارد شده است، اظهار داشت: مردم کشورمان تا کنون تاب آوری خوبی داشتند و با ما همکاری کردند اما از آنها می خواهیم که باز هم صبر داشته باشند.
لاری با تاکید بر اینکه تجربه یک سال اخیر نشان داد هرجا تجمعی اتفاق می افتد و پروتکل های بهداشتی رعایت نمی شود بیماری کووید ۱۹ شیوع می یابد، تصریح کرد: بهمین دلیل همیشه توصیه وزارت بهداشت این است که مردم سفر و تجمع نکنند و دورهمی نداشته باشند.
وی با اشاره به اینکه ویروس کرونا از ما خسته نشده بلکه به شکل جهش یافته و با قدرت سرایت بیشتر مانند آنچه در خوزستان اتفاق افتاده در حال گرفتن بیماران از ما است، تاکید کرد: ما نباید از رعایت کردن پروتکل های بهداشتی خسته شویم.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: در نهایت ستاد ملی مقابله با کرونا درباره چگونگی سفرها تصمیم می گیرد و محدودیت ها بر اساس رنگ بندی ها تعیین خواهد شد بطوریکه اگر در جایی شدت بیماری زیاد شود قطعا محدودیت های بیشتری خواهیم داشت.
لاری با بیان اینکه ویروس کرونای جهش یافته انگلیسی در بسیاری از استان ها شناسایی شده است، اضافه کرد: بسیاری از افرادی که درگیر این نوع ویروس شدند سابقه سفر ندارند که نشان می دهد این ویروس در چرخش است و هرچه ترددها بیشتر شود، چرخش ویروس جهش یافته هم بیشتر و از طرفی امکان جهش در ویروس خودمان نیز ایجاد می شود.
وی با اشاره به اینکه میزان رعایت شیوه نامه های بهداشتی در کشور پایین آمده و به ۷۶ درصد رسیده است، خاطرنشان کرد: ما در هفته های اخیر تا ۸۸ درصد را در رعایت شیوه نامه های بهداشتی داشتیم اما کاهش آن، نگران کننده است.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه وضعیت اصفهان در زمینه کرونا خیلی بد نیست، افزود: بستری ها در این استان نسبت به هفته قبل ثبات داشته و خیلی افزایش نداشته است.
مسافران در عید اجازه ورود به خوزستان را ندارند
استاندار خوزستان: چنانچه شرایط استان از قرمز و نارنجی خارج نشود برنامههای عید نوروز را تعطیل و برنامهای برای ایام نوروز نخواهیم داشت.
در هیچ جای استان اجازه سفر حتی بین شهرهای استان را به شهروندان نمیدهیم.
- 21
- 6