دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۶:۴۶ - ۰۹ شهریور ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۶۰۷۳۸
مشاوره پزشکی

ابتلای بیماران دیابتی به قارچ سیاه/بروز علائم قارچ سیاه چگونه آغاز می شود؟

قارچ سیاه,درمان قارچ سیاه

طغیان دلتا کرونا، کشور را با بحرانی بی سابقه و شرایطی دشوار و ترسناک روبرو کرده است. رکورد زنی های پی در پی در تعداد مبتلایان و همینطور آمار مرگ و میر ناشی از این بیماری سبب شده مردم جامعه و البته کادر درمان روزهای سختی را سپری کنند. حالا در این کارزار سخت و مشقت بار خبر شیوع بیماری قارچ سیاه موج تازه از نگرانی را در کشور به راه انداخته است. گروهی آنرا سوغات و عارضه جدید دلتاکرونا می پندارند که آمده تا داغ بیشتری بر دل ما بنشاند و شبیه اسمش روزگارمان را سیاه کند بعضی ديگر ولی آنرا بی ارتباط با کرونا و البته بسیار آسیب رسان می دانند. در این میان جمعی هم قارچ سیاه را همانند شیوع گونه جهش یافته کرونا جدی نمی دانند و هم چنان بر رعایت نکردن پروتکل ها پافشاری دارند.

دکتر پیام طبرسی متخصص بیماری های عفونی و فلوشیپ عفونت در نقص ایمنی در گفت و گو با« ایران» بیماری موکورمایکوزیس یا همان قارچ سیاه را چنین توضیح می دهد:بیماری موکورمایکوزیس که به قارچ سیاه معروف شده ناشی از نوعی قارچ است که بیشتر در بیماران دیابتی و افرادی که به نقص سیستم ایمنی مبتلا هستند دیده می شود. به عبارت دیگر قبل از شیوع بیماری کرونا مبتلایان به دیابت که قند خون کنترل نشده داشتند یا افرادی که از داروهای کورتن و سرکوبگر سیستم ایمنی استفاده می کردند مانند بیماران پیوند عضو، بیشتر به بیماری قارچ سیاه مبتلا می شدند.

وی در مورد شیوع این بیماری در دوران اپیدمی کرونا (corona) می گوید:در دوران پاندمی برای درمان مبتلایان به کرونا به ویژه در بیمارانی که دچار افت اکسیژن میشوند مجبور به استفاده از کورتن هستیم حالا در صورتیکه این افراد به دیابت یا بیماری نقص ایمنی هم مبتلا باشند احتمال بروز قارچ سیاه در آنها افزایش می یابد. در واقع به همین علت است که هم اکنون با نمونه هایی از ابتلا به قارچ سیاه در کشور مواجه شده ایم.

دکتر طبرسی با اشاره به مراحل ابتلا به موکورمایکوزیس عنوان می کند:قارچ عامل این بیماری با آلوده کردن سینوس ها، عفونت را آغاز می کند و سپس به بخش های دیگر بدن بخصوص کاسه چشم حمله می کند. تهاجم این عفونت به کاسه چشم بسیار خطرناک است و میتواند به نابینایی فرد مبتلا منجر شود.

وی با بیان اینکه درمان اصلی قارچ سیاه جراحی است، می گوید:دارودرمانی به تنهایی برای شکست این بیماری کافی نیست و جراحی درمان اصلی محسوب می شود. البته حذف عوامل تضعیف کننده سیستم ایمنی، کنترل نوسانات قند خون در افراد دیابتی و کم کردن داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی در درمان بیماری بسیار مؤثر هستند. داروی اصلی که در درمان این بیماری مورد استفاده قرار می گیرد بسیار گران است و متأسفانه در داخل کشور تولید نمی شود اما داروی جایگزینی برای آن وجود دارد که خوشبختانه در داخل کشور تولید می شود. این متخصص بیماری های عفونی، تشخیص قارچ سیاه را بالینی عنوان می کند و می افزاید:برای بیماری که با تورم چشم، ترشح سیاه مخاط یا ضایعات زخمی در کف کام مراجعه می کند به سرعت درمان شروع می شود و ضمن انجام مراحل درمان نمونه برای پاتوبیولوژی ارسال می شود. در واقع به هیچ وجه درمان را برای کسب نتیجه آزمایشگاه معطل نمی کنیم.

قارچ سیاه,درمان قارچ سیاه

دکتر طبرسی برای پیشگیری از افزایش ابتلا به این بیماری توصیه می کند:افراد دیابتی در اولین گام باید پروتکل های بهداشتی را به درستی رعایت کنند یعنی ماسک بزنند و در مکان های بسته و شلوغ حضور نیابند تا در مواجهه با بیماری کرونا قرار نگیرند. در گام بعدی در اسرع وقت واکسن تزریق کنند چون واکسیناسیون علیه بیماری کرونا، عوارض خطرناک ابتلا به آنرا بشدت کاهش می دهد. خوشبختانه هم اکنون واکسیناسیون برای افراد دیابتی انجام می شود.در نهایت افراد دیابتی یا افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی در صورت ابتلا به کرونا از خوددرمانی پرهیز کنند و در صورتیکه با افت اکسیژن مواجه شدند حتماً به مراکز درمانی مراجعه کنند. عدم بستری در بیمارستان و خوددرمانی باعث بروز عوارض غیرقابل کنترل در این افراد می شود.

به گفته این متخصص بیماری های عفونی، در پیک پنجم اپیدمی دلتا بیشترین ابتلا در میان زنان باردار دیده شده که این بسیار نگران کننده است. این افراد باید از خود محافظت کنند و ضمن رعایت پروتکل های بهداشتی بعد از ماه سوم بارداری حتماً واکسن تزریق کنند. وی در خصوص واکسن هراسی یا تأخیر در واکسیناسیون به علت استفاده از برند خاصی از واکسن می گوید:در حال حاضر هدف ما کاهش مرگ و میر است. واکسن کرونا از هر برندی که باشد مانع مرگ و میر خواهد شد. اندکی تأمل نشان می دهد هیچ یک از واکسن هایی که تاکنون تولید شده اند در کاهش ابتلا به دلتا کرونا به صورت جدی مؤثر نبوده اند ولی خوشبختانه مرگ و میر را در استفاده کنندگان از واکسن کاهش داده اند.

بروز علائم قارچ سیاه چگونه آغاز می‌شود؟ 

 یک متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری با بیان اینکه بروز علائم ابتلا به بیماری قارچ سیاه می‌تواند شبیه سینوزیت معمولی آغاز شود، گفت: درد چشم و صورت، سردرد، احساس پر شدگی و ترشحات بینی را باید جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید.

قارچ سیاه,درمان قارچ سیاه

دکتر فرید یوسفی در خصوص بیماری قارچ سیاه اظهار کرد: قارچ سیاه فاجعه‌ای است که این روزها سر زبان‌ جمعیت عمومی افتاده است. بیماری‌های قارچی، جدید نیستند و از دیرباز شناخته شده‌اند اما شیوع قارچ سیاه کم است و جزو بیماری‌های نادر محسوب می‌شود.

به گزارش ایسنا، وی افزود: از ابتدای شیوع پاندمی کووید – ۱۹ مواردی از این بیماری در بیماران مبتلا مشاهده است اما از ابتدای سال ۲۰۲۱ میلادی بروز این موارد به ویژه در هند افزایش پیدا کرده است. در جاهای دیگر دنیا نیز همزمانی این دو بیماری گزارش شد و در پی آن، توجه‌ها به این بیماری افزایش یافت. در کل دنیا محققان در حال بررسی علل همزمانی این دو بیماری هستند.

این متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری گفت: این قارچ همه جا به ویژه در محیط روی خاک، گیاهان و میوه‌های در حال فساد دیده می‌شود و می‌تواند به راحتی وارد بدن شود اما زمانی که سیستم ایمنی بدن سالم باشد مشکلی پیش نمی‌آید. بروز این بیماری در پی ضعف سیستم ایمنی بدن رخ می‌دهد.

وی تصریح کرد: راه انتقال این بیماری نیز از طریق هوا، تنفس و استنشاق رخ می‌دهد. البته فرم‌های دیگر بیماری مانند گوارشی و پوستی که از طریق خوردن یا جراحات پوستی منتقل می‌شوند وجود دارند اما فرمی که می‌تواند سینوس‌ها، بینی، چشم و مغز را درگیر کند و از طریق استنشاق موجب ابتلا می‌شود، فرم شایع بیماری است.

یوسفی افزود: افراد دارای ضعف سیستم ایمنی به ویژه بیماران دارای دیابت کنترل‌نشده، بیماران مبتلا به سرطان و یا کسانی که از داروهایی استفاده می‌کنند که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌کنند، در صورت مواجهه با این قارچ مستعد ابتلا هستند اما این بیماری از فردی به فرد دیگر به صورت مستقیم منتقل نمی‌شود.

وی در خصوص ارتباط قارچ سیاه با بیماری کووید - ۱۹، بیان کرد: در خصوص همزمانی افزایش این بیماری با پاندمی کرونا، تحقیقات زیادی در حال انجام است و تئوری‌ها و سناریوهای محتمل زیادی در این زمینه ارائه شده است. یکی از این سناریوها این است که کووید - ۱۹ موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود. ایجاد قندخون بالا یا دیابت کنترل نشده در پی ابتلا به کووید - ۱۹ یا مصرف داروهایی مانند کورتون در این خصوص مطرح شده است که به احتمال زیاد این عوامل در این زمینه دخیل هستند.

این متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری با اشاره به راه‌های پیشگیری از ابتلا به بیماری قارچ سیاه، گفت: این قارچ همه جا وجود دارد بنابراین افراد دارای نقص سیستم ایمنی بدن به ویژه افراد مبتلا به دیابت به دلیل اینکه یکی از ریزفاکتورهای مؤثر در تشدید و همچنین ابتلا به کرونا است، باید مواجهه با شرایط انتقال بیمار قارچ سیاه را کاهش دهند. به طور مثال مواجهه مستقیم با خاک و جاهایی که ساخت و ساز می‌شود و یا طغیان رودخانه‌ها به صفر برسد.

وی افزود: از مصرف خودسرانه کورتون که یکی از داروهای تیغ دولبه محسوب می‌شود نیز باید خودداری شود زیرا این دارو ممکن است در برخی موارد موجب تشدید بیماری کووید - ۱۹ و عوارض آن شود هر چند برخی مواقع در درمان بیماری موثر است. از استفاده خودسرانه آنتی بیوتیک‌ها نیز باید خودداری شود. کنترل قندخون نیز بسیار مهم است.

یوسفی گفت: این افراد، بروز علائم ابتلا به بیماری قارچ سیاه که می‌تواند شبیه یک سینوزیت معمولی آغاز شود را جدی بگیرند. درد چشم و صورت، سردرد، احساس پر شدگی و ترشحات بینی را باید جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید.

  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش