دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۱:۵۵ - ۱۵ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۳۷۵۸
مشاوره پزشکی

کدام تبخال ها مسری هستند؟

تبخال ها,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی
هیچ کس از بروز تبخال روی صورت یا نقاط دیگر بدن استقبال نمی کند زیرا علاوه بر آنکه دردناک بوده و توام با خارش است، می تواند زیبایی فرد را هم تحت تاثیر قرار دهد.

به گزارش میزان، اگر ازجمله افرادی هستید که هرازگاهی با این مشکل دست و پنجه نرم می کنید، باید بگوییم که اقدامات پیشگیرانه ای برای کاهش شیوع، شدت و طول مدت این مشکل وجود دارد.

علاوه بر پمادها و داروهایی که برای بهبود تبخالها وجود دارد، درمان های خانگی هم در بسیاری از موارد جوابگو خواهند بود. همچنین برخی روش های درمانی باعث کمرنگ شدن علائم تبخال می شوند، البته اگر به محض بروز نخستین نشانه ها بتوانید آنها را اعمال کنید. برای شناسایی، پیشگیری و درمان تبخال ها بهتر است از راهنمایی های ما استفاده کنید. در ادامه توصیه دکتر عباسیان درباره راهکارهای طب سنتی را از دست ندهید.

پای ویروس در میان است

تبخالها به خاطر سرماخوردگی بروز پیدا نمی کنند. تبخال به خاطر ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ایجاد می شود که ناشی از تماس با پوست عفونی یا مایعات بدن است. دو نوع HSV وجود دارد که اغلب تبخال ها به واسطه نوع یک ایجاد می شوند. نوع یک از طریق بازتولید خود باعث آسیب به پوست می شود و تبخالی که ایجاد می شود تا یک هفته روی پوست می ماند. بین فواصل عود کردن تبخال، ویروس نوع یک در لا به لای سلول های عصبی پنهان می شود، بنابراین هیچ وقت به طور کامل درمان نمی شود.

چه کسانی مستعد هستند؟

بیش از نیمی از ما حتما دچار ویروس نوع یک تبخال شده ایم که اغلب به خاطر روبوسی با آشنایان انتقال پیدا می کند. پس چرا این وسط تنها عده ای از افراد بدشانس دچار تبخال می شوند؟ جواب این سوال تا حد زیادی به ژن شما مربوط می شود. در تحقیقی مشخص شده افرادی که مجبورند تبخالشان را تحمل کنند، ژن مشترک دارند. سه تا از این ژن ها مشخص می کند که ویروس نوع یک تبخال چگونه باعث فعالیت مجدد و در نتیجه عود کردن این مشکل می شود.

استرس بلای جان

ویروس نوع یک تبخال بیشتر زمان خود را در حالت غیرفعال به سر برده و در لا به لای عصب ها پنهان می شود. بسیاری از مردم عوامل محرک مشابهی دارند که باعث می شود این ویروس از حالت مخفی بودن بیرون آمده و منجر به تبخال شود. نور خورشید، تب، استرس و قاعدگی عوامل محرک شایع آن هستند. برخی افراد دو بار در سال دچار تبخال می شوند اما برخی دیگر با تجربه هر بار استرس تبخال می زنند.

تفاوت آفت دهان با تبخال

تبخالها بیشتر روی لب شکل می گیرند درحالی که آفت های دهانی اغلب داخل دهان را دچار مشکل می کنند. در واقع آفت ها به خاطر ویروس هرپس رخ نمی دهند و مسری نیستند. هیچ کسی نمی داند که علت بروز آفت دهان چیست. اغلب تبخالها با قرمز شدن و التهاب پوستی آغاز می شوند؛ پیش از التیام پیدا کردن، حالت تاول مانند پیدا کرده، سرشان باز شده و روی شان پوسته می بندد، درحالی که آفت دهان یک توده سفیدرنگ داخل دهان است که بسیار دردناک بوده و پس از چند روز کوچک و محو می شود.

چه زمانی مسری می شود؟

تبخال به خاطر آسیب پوستی رخ می دهد که طی آن ویروس هرپس داخل سلول های عفونی بازتولید می شود. از زمانی که پوست قرمز می شود و خارش پیدا می کند، ویروس نوع یک تبخال ظاهر شده و می تواند منتشر شود. این مشکل زمانی بسیار مسری می شوند که تاول ها شکل گرفته و سرشان باز می شود تا زمانی که پوست به طور کامل التیام پیدا کرده و دوباره به شکل طبیعی خود بازگردد، اما برخی افراد می توانند در هر زمانی ویروس آن را از طریق بزاق دهان انتقال دهند، حتی اگر هرگز دچار تبخال نشده باشند.

چگونه منتشر می شود؟

ویروس تبخال از طریق مایعات بدن منتشر می شود. در حقیقت این ویروس اغلب روی لب های فردی که دچار عفونت شده، وجود دارد، حتی اگر هیچ جراحت آشکاری نداشته باشد.

بنابراین یکی دیگر از راه های اصلی انتقال و انتشار آن از راه بوسیدن است. از آنجایی که ویروس نوع یک این ویروس در بزاق هم می تواند زندگی کند، استفاده مشترک از ابزارها و وسایل آشپزخانه یا داشتن لیوان های مشترک برای نوشیدن هم می تواند باعث انتشار ویروس آن شود.

پیشگیری

زمانی که دچار تبخال می شوید، سعی کنید مسائل بهداشتی را بیش از پیش رعایت کنید؛ از روبوسی با دیگران یا استفاده مشترک از وسایلی مثل قاشق و چنگال یا لیوان پرهیز کنید. رعایت این نکات تا حد زیادی از انتشار بیشتر ویروس پیشگیری می کند.

کاهش درد تبخال

در حالی که اولین سطح بروز تبخالها می تواند تا دو هفته ادامه داشته باشد، عود کردن مجدد آن معمولا یک هفته طول خواهد کشید. هیچ درمانی برای این مشکل وجود ندارد، اما برخی کرم ها و ژل ها می توانند باعث بهبود سوزش آنها شوند.

۶ روش تقویت ناخن های شکننده

اگر تبخالی روی لب ایجاد نشده باشد، جزء دسته تبخالها قرار می گیرد؟ این مسئله چندان شایع نیست، اما می توانند در هر جایی روی صورت تان پیدا شوند، از جمله روی گونه ها، چانه یا بینی. در اکثر افراد،تبخالها روی یک ناحیه ثابت ایجاد می شود.

آیا ممکن است تبخال در بدن پخش شود؟

این کار شدنی است، البته در موارد نادر که بتوان ویروس تبخال را از یک نقطه از بدن به نقطه ای دیگر پخش کرد. این کار از طریق لمس تبخال و بعد لمس تکه ای از پوست بریده شده یا غشای مخاطی آن (یعنی لایه محافظتی نمناک پوست که در نقاطی مانند چشم ها یا واژن وجود دارد) رخ می دهد. این کار به عفونت پوستی ویروس هرپس می انجامد. شما می توانید از طریق شستن دست ها و لمس نکردن تبخال، از انتشار آن یا خود تلقیحی جلوگیری کنید.

چه زمانی ویروس هرپس، چشم را عفونی می کند؟

سایر نقاطی که ویروس تبخال می تواند آن را عفونی کند انگشت و چشم است.تبخال چشم اغلب روی قرنیه رخ می دهد. این یکی از شایع ترین عفونت هایی است که منجر به نابینایی قرنیه می شود. برای پیشگیری از آسیب چشمی باید سریعا آن را درمان کنید.تبخال انگشت هم بسیار دردناک است. در اکثر موارد علت اصلی بروز تبخال انگشت در کودکان آن است که ویروس آن را از طریق مکیدن انگشتان منتشر می کنند.

درمان تبخال؛ پمادهای ضدویروس

پمادهای ضدویروس می توانند باعث کاهش زمان بهبود تبخال ها شوند، البته اگر آنها را در نخستین زمان بروزشان استفاده کنید. پماد دوکوسانول، پماد مناسبی برای این کار است. از طرفی پمادهایی مانند اسیکلویر (زوویراکس) و پنسیکلویر (دناویر) را هم می توانید به راحتی با نسخه و صلاحدید پزشک تهیه کنید.

نظر طب سنتی

دکتر علیرضا عباسیان، متخصص طب سنتی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، معتقد است عامل تبخال ویروسی است که با ورود به بدن در ریشه های عصبی ساکن شده و هر بار با بروز استرس و ضعف بدن به خصوص در ناحیه سر، فعال می شود، بنابراین افرادی که مزاج سرشان ضعیف، گرم و تر است و سابقه زکام و نزله دارند، بیشتر دچار عود تبخال می شوند. برای درمان تبخال باید برخی نکات را هم مدنظر داشته باشید:

با سیر و پیاز ضدعفونی کنید

خوراکی هایی که طعم تند و تیز دارند مثل سیر، پیازچه و پیاز معمولا اثرات ضد ویروسی داشته و استفاده از آنها به صورت موضعی بر بهبود تبخال موثر است. فقط باید توجه داشت که این مواد حالت خورندگی دارند و مصرف زیاد آنها ضایعه را زخمی و خشک می کند. سرکه نیز به صورت موضعی در خشک شدن تبخال موثر است.

کاکائو و قهوه نخورید

افرادی که به طور مکرر دچار تبخال می شوند باید استرس های شان را کاهش دهند. مصرف مواد غذایی تحریک کننده مثل کاکائو و قهوه را به حداقل برسانند و در مقابل مصرف خوراکی هایی همچون کاهو، تمرهندی و… را افزایش دهند. علاوه بر اینها بهتر است در زمان عود تبخال از مصرف چای سبز خودداری شود زیرا این چای خشکی و احتمال خونریزی ضایعات را افزایش می دهد.

سکنجبین و خاکشیر بنوشید

شربت سکنجبین و خاکشیر در بهبود و جلوگیری از عود تبخال موثر است. در میزان مصرف سکنجبین معمولا محدودیتی وجود ندارد مگر اینکه فرد مبتلا به دیابت باشد. مصرف خاکشیر نیز به صورت روزانه تا سه قاشق غذاخوری در یک لیوان آب هیچ مشکلی ایجاد نمی کند. پوره سیب رنده شده مخلوط با سکنجبین و گلاب هم می تواند در بهبود ضایعات کمک کننده باشد.

از داروهای موضعی کمک بگیرید

در حال حاضر محلولی به نام آب دالیبور (Eau d›Alibour) در داروخانه ها موجود است که این محلول در بیماری هایی مثل تبخال و زونا کاربرد دارد و باعث خشک شدن ضایعات می شود. علاوه براین، با کاهش ترشحات ضایعه، خطر انتقال ویروس را به دیگر نقاط بدن و اطرافیان کاهش می دهد.

تجویز دارو

تجویز داروهای ضدویروس خوراکی هم می تواند باعث کاهش زمان بهبود شود البته اگر آن را در نخستین مراحل بروز تبخال استفاده کنید، یعنی زمانی که پوست قرمز شده و خارش پیدا می کند. اسیکلویر را باید پیش از شدید شدن تبخال و پنج بار در روز استفاده کنید. داروی دیگر، قرص های اسیکلویر (سیتاویگ) است که باید آن را مستقیما روی لثه خود قرار داده و صبر کنید تا آب شود.

پیشگیری از عود کردن تبخال

شاید پیشگیری از تبخال بسیار دشوار باشد، اما کاهش عوامل محرک آن می تواند تاثیرگذار باشد. سعی کنید تا حد امکان از نور خورشید دور باشید یا از کرم ضدآفتاب یا نرم کننده های لب ضدپرتو فرابنفش استفاده کنید. سعی کنید استراتژی های مدیریت استرس را یاد بگیرید که برای تان مفید خواهد بود. از طرفی تلاش کنید سیستم ایمنی خود را با داشتن خواب کافی و ورزش روزانه سالم و قوی نگه دارید. اگر تبخالتان شدید بوده یا مدام رخ می دهد، بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید.

  • 13
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش