شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۱۳:۲۲ - ۲۲ فروردین ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۱۰۳۷۲۸
مشاوره پزشکی

به مناسبت ۲۲ فروردین / ۱۱ آوریل، روز جهانی پارکینسون

از لرزش دستانت نترس!

بیماری پارکینسون,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی

خیلی از ما لرزش دست یا هر نوع اختلال حركتی در میانسالی را ناشی از بالا رفتن سن تلقی می‌كنیم. در حالی‌كه علت بیشتر این اختلالات ابتلا به بیماری پاركینسون است كه شخص بیمار از آن آگاه نیست. به بیان دیگر، اختلالات حركتی افراد میانسال لزوما به معنای از كار افتادگی و كهولت سن نیست، بلكه گاهی ممكن است ناشی از ابتلا به بیماری پاركینسون باشد. ناگفته نماند پاركینسون بعد از آلزایمر دومین بیماری دگرگونی سیستم عصبی محسوب می‌شود كه شیوع آن نیز در حال افزایش است.

 

پاركینسون یك بیماری دستگاه عصبی مركزی است كه معمولا بعد از ۶۰ سالگی بروز می‌كند، ولی گاهی در سنین پایین‌تر هم دیده می‌شود كه حدود ۱۰ درصد موارد را تشكیل می‌دهد. در این بیماری دوپامین در مغز كاهش می‌یابد و باعث بروز علائمی همچون سفتی عضلانی، لرزش و كندی می‌شود.

 

اولین لرزش‌ها را جدی بگیرید

در مراحل اولیه بیماری، علائم خفیف است و معمولا لرزش یك طرفه دست بروز می‌كند كه باعث ناتوانی بیمار نمی‌شود، به‌تدریج با پیشرفت بیماری لرزش باعث اختلال در عملكرد روزانه فرد می‌شود؛ به طور مثال هنگام غذا خوردن یا بستن دكمه‌های لباس برای بیمار محدودیت ایجاد می‌كند. همچنین كندی حركات منجر به آن می‌شود كه بیمار زمان بیشتری صرف فعالیت‌های روزمره مانند برخاستن از حالت نشسته، استحمام و راه رفتن كند.

 

سفتی عضلانی ممكن است در مراحل اولیه با بیماری‌های اسكلتی اشتباه شود و بیمار درد شانه یا كاهش حركت در مفصل شانه را تجربه كند. همچنین این بیماری باعث آهسته شدن صدا و همچنین كندی در صحبت كردن می‌شود.

 

آلزایمر و پاركینسون با هم می‌آیند

بررسی‌ها نشان داده است كه پاركینسون به اختلال حافظه نیز منجر می‌شود؛ یعنی علاوه بر این‌كه سیستم حركتی را درگیر می‌كند، سیستم حافظه را نیز درگیر می‌كند. این بیماری در هر دو جنس مرد و زن یكسان است، اما در مردان كمی بیشتر است. گرچه این پاركینسون بیشتر در دهه ۵۰ و ۶۰ سالگی بروز می‌كند، اما ممكن است از نوع زودرس باشد و در سنین كمتر از ۵۰ سالگی، حتی ۴۰ سالگی نیز اتفاق بیفتد كه بیشتر جنبه ارثی خواهد داشت. با این حال مشخص شده كه محیط و وجود سموم كشاورزی و البته آلاینده نیز نقش اساسی در ابتلا به پاركینسون دارد.

 

پیشگیری با ورزش و تغذیه سالم

۹۰ درصد ابتلا به این بیماری بدون علت است و با مرگ سلول‌های عصبی آغاز شده و پیشرفت می‌كند. ۱۰ تا ۲۰ درصد علت این بیماری نیز خانوادگی و ژنتیكی است كه حتی ممكن است در سن پایین نیز فرد را درگیر كند. بهترین راه‌های پیشگیری از بیماری پاركینسون تغذیه و ورزش است. داشتن فعالیت فیزیكی مداوم در طول زندگی از جمله راهكارهای مفید در پیشگیری از این بیماری است. به بیان دیگر، انجام حركات ورزشی ساده به صورت مرتب و همچنین مصرف برخی از مواد غذایی به خصوص میوه و سبزیجات تازه احتمال ابتلا به این بیماری را كاهش می‌دهد. حتی تنها راه‌هایی كه از نظر علمی ثابت شده و كمك بسیاری به بهبود بیماران می‌كند، تعدیل رژیم غذایی، مصرف كمتر مواد پروتئینی و چرب و پر كالری و مصرف سبزیجات و میوه‌جات است. كاهش مصرف گوشت قرمز، افزایش مصرف سبزیجات به‌خصوص میوه‌های قرمز مثل توت فرنگی،  تمشك، شاه‌توت

 

قره قات، زغال اخته، چای سبز و ماست در بهبود علائم پاركینسون بسیار كمك‌كننده است .

 

فقط درمان كنترلی با دارو

متاسفانه در حال حاضر بیماری پاركینسون درمان قطعی ندارد، ولی خوشبختانه یكی از بیماری‌هایی است كه امكان كنترل علائم بیماری در آن وجود دارد. با توجه به این‌كه در این بیماری سطح دوپامین در مغز كاهش می‌یابد، درمان این بیماری داروهایی است كه سطح این ماده را در مغز بالا می‌برند. انتخاب دارو بر اساس شرایط كلینیكی بیمار و به عهده پزشك متخصص مغز و اعصاب است كه این داروها به صورت خوراكی و تزریقی در دسترس هستند.

 

یكی دیگر از درمان‌ها جراحی است كه در این روش با كارگذاری یك الكترود در مغز باعث كنترل علائم بیمار می‌شوند. ولی باید به این نكته توجه كرد كه جراحی برای هر بیماری مناسب نیست و تشخیص آن به عهده پزشك متخصص در این رشته است‌. البته جراحی باعث بهبود كامل بیماری نمی‌شود و فقط به بهبود علائم بیمار و كاهش دوز دارو كمك می‌كند. روش‌های دیگر همچون سلول‌های بنیادی در حال حاضر در دست تحقیق است و هنوز اثر مطلوب آن اثبات نشده است. استفاده از روش‌های بازتوانی مانند فیزیوتراپی، گفتاردرمانی و كاردرمانی نیز می‌تواند باعث بهبود كیفیت زندگی بیماران شود. روش‌هایی مثل زنبوردرمانی، طب سوزنی و ماساژدرمانی نیز از نظر علمی هنوز مورد تایید نیستند.

 

jamejamdaily.ir
  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش