زنانی که به سلامت خود اهمیت میدهند طبق یک برنامه مشخص، هرسال بعضی ازمایش ها را انجام میدهند و شرایط سلامتی خود را بررسی می کنند. انجام این ازمایش ها، شما را از هزینه های گزاف درمان، درد، ناتوانی و افسردگی حاصل از بیماری ها خلاص می کند. البته که این آزمایش ها همیشه باعث پیشگیری نمی شود اما اغلب، بیماری را در مراحل اولیه تشخیص و احتمال درمان را افزایش می دهد.
بدین ترتیب غیر از تغذیه و ورزش، یکی از مواردی که پزشکان به خانمها توصیه می کنند انجام چند ازمایش مهم پزشکی زنانه زیر نظر متخصص است که در این جا به برخی از مهم ترین آن ها اشاره خواهیم کرد.
ماموگرافی و معاینه پستان:آزمایشی برای پيشگيري از سرطان پستان
از چه زمان:۲۰ تا ۴۰ سالگی
سَرَطان سینه، رایج ترین سَرَطان در بین خانم هاست. با تشخیص زود هنگام آن، شانس بیشتری برای درمان خواهید داشت چراکه در مراحل اولیه، احتمال انتقال آن به غدد لنفاوی، شش ها، مغز و... کمتر است. تا پیش از ۴۰ سالگی هر یک تا سه سال و بعد از آن باید هرساله توسط متخصص زنان معاینه شوید. در این تست، پزشک توده یا هر برآمدگی غیرعادی را تشخیص می دهد. در ماموگرافی، سینه تحت فشار نسبی قرار می گیرد سپس با استفاده از اشعه ایکس از آن عکس برداری می شود. این روش میتواند توده را قبل از اینکه متوجه آن شوید، تشخیص دهد.
پاپ اسمیر:آزمایشی برای اطمینان از سلامت
از چه زمان:پس از ازدواج
با انجام مرتب این ازمایش به آسانی سلول های غیرعادی دهانه رحم شناسایی و با برداشتن آنها ، از ابتلا به سرطان دهانه رحم پیشگیری می شود.
دهانه رحم یا سرویکس یک معبر باریک بین رحم و واژن است. علت اصلی سرطان دهانه رحم، ویروس زگیل تناسلی یا پاپیلوم انسانی است. تست پاپ اسمیر، تا ۳۰ سالگی دست کم باید هر دو سال یک بار انجام شود و پس از آن در صورت طبیعی بودن نتایج قبلی، می توان هر سه سال یک بار آن را تکرار کرد.
سنجش تراکم استخوان:برای داشتن استخوانی قوی تر
از چه زمان:از ۶۵ سالگی
خانم ها در یائسگی با کاهش ترشح هورمون ها و خطر پوکی استخوان رو به رو می شوند. با کاهش تراکم استخوان، فرد با کوچک ترین ضربه، زمین خوردن یا حتی یک عطسه شدید دچار شکستگی استخوان می شود. فرد با نزدیک شدن به سن یائسگی باید دست کم یک بار این سنجش را انجام دهد. تکرار آزمایش در هر فرد بستگی به تراکم استخوان و عوامل خطرساز زندگی اش دارد. برای انجام تست DXA، فرد روی تخت دراز می کشد. سپس دستگاه اسکن با استفاده از دوز پایین اشعه ایکس از استخوان های خاصی عکس برداری می کند. این تست، قدرت استخوان را می سنجد و احتمال شکستگی را تخمین می زند.
کولونوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی:برای در امان ماندن از سَرَطان روده
از چه زمان:از ۵۰ سالگی
سَرَطان روده بزرگ پس از سرطان پستان ، یکی از رایج ترین سَرَطان ها در میان زنان است. این بیماری اکثراً از تجمع پولیپ یا توده های غیر طبیعی در لایه داخلی روده بزرگ ایجاد می شود بنابراین برای پیشگیری، پولیپ از روده خارج می شود. یکی از راه های تشخیص پولیپ، استفاده از کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی است. در کولونوسکوپی از داروهای خواب آور یا بیهوشی استفاده می شود سپس لوله ای انعطاف پذیر و مجهز به دوربین از طریق مقعد داخل روده بزرگ فرستاده می شود. سیگموئیدوسکوپی نیز مثل کولونوسکوپی است با این تفاوت که لوله آن کوتاه تر است و فقط قسمت پایینی روده بزرگ را بررسی می کند. در صورت طبیعی بودن نتیجه، سیگموئیدوسکوپی باید هر پنج تا ۱۰ سال و کولونوسکوپی باید هر ۱۰ سال یک بار تکرار شود.
یک نکته مهم:اگر سابقه این بیماری ها در خانواده تان وجود دارد ، باید زیر نظر پزشک از سنین پایین تر و در فاصله های کوتا ه تر مورد ازمایش و بررسی قرار گیرید.
- 17
- 2