شیوع کرونا فرصتی فراهم کرده تا در مورد کثیفی و تمیزی تمامی سطوحی که روزانه با آنها درگیر هستیم؛ بیشتر تامل و درنگ کنیم.
صندلی های وسایل حمل و نقل عمومی، دستگیره های اتومبیل و فرمان موتورسیکلت، سوییچ های برق و کلید های آسانسور، پیشخوان بانک ها و شرکت های دارای مراجعه کننده عمومی، نیمکت های پارک ها و کارت های عابربانک؛ همه و همه سطوحی هستند که میتوانند ناقل ویروس کرونا باشند.
یکی از این سطوح بسیار مستعد برای انتقال این ویروس، گوشی های تلفن همراه هستند. گزارش اخیر نشان می دهد کرونا میتواند تا ۹۶ ساعت روی صفحه نمایش اسمارت فون ها زنده بماند. مخاطی که حامل کرونا (corona) است می تواند روی تلفن همراه شما خشک شود و برای برهه زمانی طولانی ناقل بیماری باشد.
کافی است قطرات ریز یک عطسه و سرفه فرد مبتلا به کرونا روی بدنه و صفحه نمایش گوشی شما بنشیند. شما در طول روز چند مرتبه گوشی خود را لمس می کنید و آیا هر بار بعد از گرفتن گوشی، دست های خود را با آب و صابون تا ۲۰ ثانیه می شویید؟
تمیزی گوشی پس از دست ها
یک نظرسنجی در سال ۲۰۱۹ نشان می دهد افراد بطور میانگین روزانه ۲۶۱۷ بار گوشی خود را لمس می کنند و و متخصصان می گویند حدودا ۱۰ برابر باکتری بیشتری نسبت به صندلی های توالت روی آنها جمع می شود.
گزارش های سازمان بهداشت جهانی می گویند تمیز و ضدعفونی کردن گوشی های تلفن همراه اهمیت بیشتری نسبت به زدن ماسک دارند. سازمان WHO می گوید گوشی شما برترین ظرف برای انتقال ویروس کرونا است. یک سطح بسیار مستعد برای آلوده شدن به این ویروس و بعد انتقال آن به درون خانه و دیگر اعضای خانواده.
مایکل اشمیت، استاد میکروب شناسی و ایمونولوژی دانشگاه پزشکی کارولینای جنوبی می گوید:« قانون درست این است که زمانی که به منزل برمی گردید؛ پس از این که دست خود را شستید؛ سراغ تمیزکاری موبایل بروید. هر روز باید گوشی خود را ضدعفونی کنید.»
چگونه گوشی خود را تمیز کنیم؟
اپل به کاربران دستور داده است نخست همه کابل ها و اتصالات آیفون را قطع کنید و بعد بدنه و صفحه نمایش گوشی را با یک پارچه میکروفیبر و آب صابون گرم مالش دهید.
گوگل سفارش می کند تمامی قسمت های گوشی های پیکسل من جمله صفحه نمایش و بدنه پشتی را با دستمال مرطوب و صابون های خانگی تمیز کنید. میتوانید به پارچه نرم اندکی آب و صابون بپاشید و بعد روی سطح گوشی بکشید. همین طور، میتوانید درصد اندکی از مایع های لباسشویی متداول استفاده کنید.
یکی از پیشنهاد های خوب در این روز ها برای ضدعفونی کردن گوشی های تلفن همراه ، استفاده از دستگاه های ماوراء بنفش است. این دستگاه ها با تابش اشعه گوشی ها را استرلیزه می کند. نرخ این دستگاه ها حدود ۶۰ دلار است.
فراموش نکنید که نور های ماوراء بنفش فقط میتوانند سطوح اصلی گوشی را ضدعفونی کنند، ولی درون درگاه ها و شکاف ها هنوز خوب تمیز نشدند. با استفاده از يک پارچه تمیز و نرم و نازک یا گوش پاکن کن با رعایت احتیاط بسیار زیاد باید این شکاف ها را تمیز کنید.
اصلاً توصیه نمی شود گوشی های موبایل را زیر آب گرفته و بطور کامل حمام کنید. چه بسا استفاده از مواد شوینده (Detergent) قدرتمند، الکل و ماده های ضدعفونی کننده قوی که این روز ها مرسوم شدند برای گوشی های تلفن همراه توصیه نمی شود، زیرا میتوانند به بدنه و عملکرد دوربین، اسکنر اثر انگشت و صفحه نمایش آسیب وارد کنند.
احتمالا گوشی شما ضد آب باشد، ولی باز هم احتیاط کنید و اصلاً گوشی را داخل ظرف حاوی آب و مایع های شوینده نیندازید. استفاده از مواد ترکیبی آب و الکل با درصد پایین عیبی ندارد. میتوانید چند قطره از این ماده را روی گوشی اسپری کرده و بعد با دستمال مرطوب خوب تمام بدنه گوشی را پاک کنید.
گوشی های تلفن همراه مدرن از یک پوشش چربی گریز( oleophobic) بهره می برند که سبب می شود سطح بدنه گوشی و صفحه نمایش نرم تر و ضدچربی باشد. این پوشش به مرور و با استفاده کاربران از گوشی از بین می رود. اکنون، استفاده از الکل خالص یا مواد شوینده و ضد عفونی کننده (antiseptic) قوی میتواند به صورت کامل این پوشش را از بین ببرد.
نکات مهم استفاده از گوشی
فارغ از این که هرروز باید گوشی تلفن همراه خود را تمیز کنید؛ یک سری دستورات و اصول بهداشتی نیز در استفاده از گوشی باید رعایت شود:
۱- دست های خود را قبل از گرفتن گوشی با آب و صابون بشویید.
۲- گوشی موبایل را همه جا با خود نبرید. به خصوص از بردن آن در محیط های عمومی و کثیف و حتی حمام و دستشویی جلوگیری کنید. فراموش نکنید که ویروس کرونا (corona) از طریق دهان (Mouth) و مدفوع منتقل می شود.
۳- ابدا گوشی تلفن خویش را روی پوست صورت خود قرار ندهید. ترجیحا آنرا به گوش نچسبانید و از هندزفری یا بلندگو برای تماس ها استفاده کنید.
۴- تلفن همراه را به شخص دیگری ندهید، زیرا یک کار بسیار پرخطر است.
۵- بطور کلی، استفاده از گوشی تلفن همراه بالاخص در اماکن عمومی را تقلیل دهید تا این دوره شیوع ویروس کرونا خاتمه یابد.
- 19
- 5