به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از آی ای، محققان دانشگاه فنی مونیخ (TUM)، روش درمانی جدید با دستگاه های بسیار کوچک که از مواد ژنتیکی ساخته شده است، ابداع کرده اند، بگونه ای که سلول های ویروسی قبل از این که بتوانند سلول های انسانی را آلوده کنند به دام می اندازد و ویروس ها را بی خطر می کند.
محققان با استفاده از روش اوریگامی دی ان ای (DNA origami)، نانوکپسول های ساخته شده از مواد ژنتیکی ساخته اند که میتواند با در آغوش گرفتن ویروس ها، آنها را خنثی کند.
روش «اوریگامی دی ان ای » اساساً دی ان ای (DNA) را برای جمع شدن و تا خوردن به شکل صفحات سه بعدی و مثلثی برنامه ریزی می کند. تیم ابداع کننده این فناوری جدید سالها است که روی برنامه نویسی دی ان ای کار و آزمایش می کنند، آن ها برای جدیدترین کار خود «نانو اشیای توخالی» ساخته اند که اساساً ویروس ها را به دام می اندازد و از آلوده شدن سلول های دیگر به آنها جلوگیری می کند.
این تله های کوچک از ۲۰ سطح مثلثی تشکیل شده اند و داخل تله ها با مولکول هایی پوشیده شده است که به ویروس ها متصل می شوند.
هندریک دیتز نویسنده این مقاله گفت: حتی یک نیم پوسته ساده در اندازه مناسب، کاهش قابل توجهی در فعالیت ویروس نشان می دهد. اگر پنج محل اتصال برای ویروس داخل این تله ها قرار دهیم، به طورمثال آنتی بادی های مناسب، می توانیم ویروس را تا ۸۰ درصد خنثی کنیم و اگر بیشتر در نظر بگیریم، به انسداد و خنثی سازی کامل دست خواهیم یافت.
محققان می گویند این تله های ویروسی میتوانند برای درمانهای هدفمند استفاده شوند.
این تیم تله های خود را روی سلول های کشت شده موش آزمایشگاهی، سلول های انسانی و ویروس ها آزمایش کرد و مشاهده شد که این ساختار های کوچک به مدت ۲۴ ساعت پایدار مانده و دو نوع ویروس «هپاتیت B» و ویروس های مرتبط با آدنو (AAV) را گیر انداختند و از آلودگی سلول های انسانی به آنها جلوگیری کردند.
دیتز همچنین توضیح داد که می توان از این فناوری به عنوان وسیله حمل و نقل دارو در بدن نیز استفاده کرد.
محققان آلمانی قصد دارند تله های ویروسی خود را درون بدن موش ها آزمایش کنند. آن ها بر این باورند که ساختار های اوریگامی دی ان ای آنها در نهایت به انسان تزریق خواهد شد و به این ترتیب امکان درمانهای ویژه ای وجود خواهد داشت که سلول های ویروس را قبل از آلوده سازی سلول های انسانی به دام می اندازد.
- 18
- 1