به گزارش ایسنا به نقل از نوروساینس نیوز، پژوهش جدید "دانشگاه ملی ایرلند در گالوی" (NUI Galway) و "دانشگاه بوستون" (Boston University)، یک نشانگر زیستی خون را شناسایی کرده است که میتواند در تشخیص افرادی که دارای اولین نشانه های زوال عقل هستند، حتی پیش از آغاز نشانه ها کمک کند.
پژوهشگران در این پروژه، سطوح یک نشانگر تخریب عصبی موسوم به "P- tau181" را در خون ۵۲ بزرگسال که از نظر شناختی سالم بودند، اندازهگیری کردند و سپس، پت اسکن مغز را انجام دادند. نمونه خون از افرادی گرفته شد که هیچ علائم شناختی نداشتند و آزمایش شناختی آن ها در زمان آزمایش خون، طبیعی بود.
تجزیه و تحلیل ها نشان داد که سطوح بالای P- tau181 در خون، با تجمع بیشتر آمیلوئید بتا مرتبط است. اسکن ها بطور میانگین، هفت سال بعداز آزمایش خون کامل شدند. بررسی ها حاکی از این بود که نشانگر زیستی P- tau181، نسبت به دو نشانگر زیستی دیگر در پیش بینی نشانه های آمیلوئید بتا از روی اسکن های مغزی، بهتر عمل می کند.
پروفسور "امر مک گراث" (Emer McGrath)، پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: نتایج این پژوهش بسیار امیدوارکننده هستند. P- tau181 این قابلیت را دارد که به ما کمک کند تا افرادی را که بیشتر در معرض خطر زوال عقل قرار دارند، پیش از این که دچار مشکلات حافظه یا تغییر در رفتار شوند، شناسایی کنیم.
به گفته این گروه پژوهشی، شناسایی یک نشانگر زیستی، ظرفیت برنامه غربالگری جمعیت را نیز نشان می دهد. مک گراث افزود: این پژوهش در میان افرادی که در جامعه زندگی می کنند، انجام شد و نشان دهنده افرادی است که به مطب های عمومی مراجعه می کنند. یک آزمایش خون که سطح P- tau181 را اندازهگیری می کند، میتواند بعنوان یک روش غربالگری برای پیش بینی خطر زوال عقل در اواسط تا اواخر عمر یا حتی زودتر استفاده شود.
او ادامه داد: این پژوهش، پیامدهای مهمی در زمینه آزمایش های بالینی دارد. سطوح P- tau181 در خون میتواند برای شناسایی شرکت کنندگانی به کار برود که برای تحقیقات بیشتر مناسب هستند. همچنین، از این پژوهش میتوان در آزمایش بالینی درمانهای جدید زوال عقل استفاده کرد.
مک گراث اضافه کرد: ما می توانیم از این نشانگر زیستی برای شناسایی افرادی استفاده کنیم که بیشتر در معرض خطر ابتلا به زوال عقل هستند ولی هنوز در مراحل اولیه بیماری قرار دارند؛ یعنی زمانی که هنوز فرصتی برای جلوگیری از پیشروی بیماری وجود دارد.
این پژوهش، در "Journal of Alzheimer’s Disease" به چاپ رسید.
- 16
- 3