به گزارش سیناپرس، مطالعات جدید محققان نشان می دهد با کمک لیزر میتوان حافظه کوتاه مدت را بهبود بخشده و آلزایمر را کنترل کرد. این درمان که تعدیل نوری جمجمه ای یا tPBM نامیده می شود، روی قشر پیش پیشانی راست، ناحیه ای از مغز که برای حافظه کوتاه مدت مهم است، اعمال می شود. تیمی مشترک از دانشمندان دانشگاه بیرمنگام و دانشگاه نرمال پکن دریافتند که حافظه کاری شرکت کنندگان پس از چند دقیقه درمان با این روش، تا ۲۵ درصد بهبود یافته است.
این تیم همچنین قادر به ردیابی تغییرات در فعالیت مغز با استفاده از مانیتورینگ الکتروانسفالوگرام EEG در طول درمان و آزمایش بودند.
مطالعات قبلی نشان داد:تعدیل نوری جمجمه ای می تواند حافظه کاری را در موش ها بهبود بخشد و مطالعات انسانی نشان داده اند که این درمان می تواند دقت افراد را بیشتر، زمان واکنش را تسریع و عملکردهای درجه بالایی مانند توجه و احساسات را بهبود بخشد.
مطالعه فوق اولین موردی است که ارتباط بین تعدیل نوری جمجمه ای و حافظه فعال در انسان را تایید می کند.
دونگ وی لی (Dongwei Li) یکی از پژوهشگران این تیم مطالعاتی از دانشگاه بیرمنگام در رابطه با موضوع فوق می گوید: اشخاص مبتلا به بیماری هایی مانند ADHD یا اختلال کمبود توجه و بیش فعالی یا سایر بیماری های مرتبط با حافظه میتوانند از این نوع درمان سود ببرند. این روش که ایمن، ساده و غیرتهاجمی است، هیچ نوع عوارض جانبی ندارد.
طی این مطالعه، محققان دانشگاه پکن آزمایش هایی را با ۹۰ شرکت کننده مرد و زن انجام دادند. بخشی از شرکت کنندگان با تابش نور لیزر به قشر جلوی پیشانی سمت راست در طول موج ۱۰۶۴ نانومتر تحت درمان قرار گرفتند، در حالی که سایرین با طول موج کوتاه تر مواجه شده یا لیزر به قشر جلوی پیشانی چپ آنها تابانده شد. هر شرکت کننده همچنین تحت درمان با تعدیل نوری جمجمه ای ساختگی یا غیرفعال قرار گرفت تا اثر دارونما را رد کند.
پس از درمان با روش فوق به مدت بیش از ۱۲ دقیقه، از شرکت کنندگان خواسته شد جهت یا رنگ مجموعه ای از موارد نمایش داده شده روی صفحه را بخاطر بسپارند. شرکت کنندگانی که با نور لیزر به قشر جلوی پیشانی راست در طول ۱۰۶۴ نانومتر تحت درمان قرار گرفتند، نسبت به افرادی که سایر درمان ها را دریافت کرده بودند، بهبود واضحی در حافظه نشان دادند.
در حالی که شرکت کنندگانی که سایر تغییرات درمانی را دریافت می کردند، توانستند بین سه تا چهار مورد از شی های آزمایشی را به خاطر بسپارند، افرادی که درمان هدفمند را داشتند، توانستند بین چهار تا پنج شی را بخاطر بیاورند. داده های گرفته شده از مانیتورینگ الکتروانسفالوگرام تغییراتی را در فعالیت مغز نشان می دهد که بهبود عملکرد حافظه را پیش بینی می کند.
پروفسور اوله جنسن از دانشگاه بیرمنگام در این رابطه اعلام کرد :ما هنوز دقیقا نمی دانیم که چرا این درمان اثرات مثبتی بر حافظه فعال دارد و همچنین نمی دانند که اثرات آن تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. به همین دلیل نیاز به انجام تحقیقات بیشتر، الزامی است. ممکن است که نور لیزر، بخش آستروسیت ها را در سلول های عصبی در قشر جلوی پیشانی تحریک کند و این تحریک، تأثیر مثبتی بر سلول ها داشته باشد.
شرح کامل این مطالعات در آخرین شماره مجله تخصصی Science Advances منتشر شده است.
- 18
- 5