چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۰۸:۵۳ - ۱۷ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۱۵۲۹
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

تغییر ساختار مغز مردانی که پدر می‌شوند

تغییر ساختار مغز مردان پس از پدر شدن,اثر پدر شدن بر مغز مردان
اسکن‌های MRI نشان می‌دهند پدر شدن، مغز مردان را تغییر می‌دهد.

در آمريکا، هنگامی که پدران به مراقبت از فرزند خود اختصاص می دهند ، در ۵۰ سال گذشته سه برابر شده است. افزایش مشارکت پدران در پرورش فرزند در کشورهایی که مرخصی باحقوق یا انگیزه برای مرخصی را برای پدران افزایش داده اند- مانند آلمان، اسپانیا، سوئد و ایسلند- بیشتر نیز بوده است.

پژوهش هایی روزافزون درمی یابند که کودکانی که پدر فعال داشته اند در گستره ای از خروجی ها، ازجمله در سلامت فیزیکی و عملکرد شناختی، بهتر عمل می کنند.

علی رغم مشارکت روبه رشد پدران در مراقبت از فرزند و اهمیت آن ها در زندگی کودکان خود، پژوهش ها دربارهٔ تأثیر پدری روی مردان به طرز غافلگیرکننده ای اندک است. حتی پژوهش هایی بسیار اندک روی تغییرات مغزی و بیولوژیکی ناشی از پدر بودن متمرکز هستند.

دور از ذهن نیست که والد شدن میتواند برای هر فردی با یک کودک جدید دگرگون کننده باشد. برای زنانی که مادران بیولوژیکی هستند، تغییرات هورمونی مربوط به بارداری می تواند تغییرات احتمالی مغز مادران را توضیح دهد.

اما آیا پدر بودن مغز و بدن مردان را- که به طور مستقیم بارداری را تجربه نمی کنند- به گونه ای تحت تأثیر قرار می دهد که انگیزه ای برای والد بودن آن ها شود؟ پژوهشی جدید روی تازه پدران در دو کشور به بررسی این پرسش می پردازد.

آثار بارداری روی مغز یک تازه مادر

پژوهش های اخیر شواهدی قانع کننده یافته اند که حاملگی می تواند انعطاف پذیری عصبی، یا مدلسازی مجدد، را در مغز زنان بهبود دهد. پژوهشگران با استفاده از تصویربرداری پرتو مغناطیسی (MRI) تغییراتی با مقیاس بزرگ را در آناتومی مغز زنان در حین بارداری شناسایی کرده اند.

در یک پژوهش، پژوهشگران اسپانیایی مغز مادران فرزند اول را پیش از بارداری و بار دیگر دو ماه پس از تولد فرزند اسکن کردند. در مقایسه با زنان بدون فرزند، حجم مغز تازه مادران کوچکتر بود که نشان می دهد ساختارهای کلیدی مغز درواقع در طول بارداری و دوران اولیهٔ پس از زایمان جمع شده اند.

تغییرات مغز چنان آشکار بود که یک الگوریتم می توانست به راحتی مغز یک زن را که باردار بوده، از مغز یک زن بدون فرزند تمییز دهد.

در سرتاسر مغز، این تغییرات در مادهٔ خاکستری مشخص است؛ یک لایه بافت غنی از نورون در مغز.

به نظر می رسد بارداری ساختارهایی را در قشر- سطح بیرونی مغز و تازه ترین بخشی که تکامل یافته- تغییر دهد؛ ازجمله نواحی مرتبط با فرایند تفکر دربارهٔ دیگران که پژوهشگران آنرا «نظریهٔ ذهن» می نامند.

مادران همچنین تغییراتی را در زیرقشر نشان می‌دهند - ساختارهایی قدیمی تر و عمیق تر درون مغز که با عملکردهای نخستین ارتباط دارند، مانند احساسات و انگیزه.

چرا این تغییرات ساختاری پس از بارداری رخ می دهد؟

پژوهشگران باور دارند این تغییرات مغزی می تواند مراقبت احساسی مادران از نوزادارن را تسهیل کنند - زیرا آن ها نیاز به توجه مداوم دارند و نمی توانند نیازهای خود را به زبان آورند. در واقع ، وقتی مادران عکس ها یا فیلم های نوزادان خود را می بینند، آن بخش از مغزهایشان که در بارداری بیشتر از همه تغییر کرده بود، فعال می شود.منطقی به نظر می رسد که مغز تازه مادران به گونه ای تغییر کند که به آنها اجازه دهد به نوزادان خود واکنش دهند و از آنها مراقبت کنند.

اما پدران چه؟ آنها بارداری را مستقیماً تجربه نمی کنند، ولی شاید از کودکان مراقبت کنند.

مانند تمرین هر مهارت جدید، تجربهٔ مراقبت از یک نوزاد می تواند مهر خود را در مغز والدین به جا بگذارد. این چیزی است که دانشمندان علوم اعصاب انعطاف پذیری مغزی ناشی از تجربه می نامند- مانند تغییرات مغزی که پس از یاد گرفتن یک زبان جدید یا یک ساز موسیقی جدید رخ می دهند.

بدنه ای کوچک اما روبه رشد پژوهش ها در حال مشاهدهٔ این نوع انعطاف پذیری در پدرانی است که بدون حامله شدن نیازهای شناختی، فیزیکی و احساسی مراقبت از یک نوزاد را تجربه می کنند.

برای یادگیری بیشتر درمورد انعطاف پذیری مغز پدران، دو تیم پژوهشی از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی در لس آنجلس و موسسهٔ پژوهش های بهداشتی گرگوریو مارانیون در مادرید، عضوی از پروژهٔ مادرباش (BeMother)، در یک مطالعهٔ جدید با یکدیگر همکاري کردند.

آن ها ۴۰ مرد- ۲۰ نفر در اسپانیا و ۲۰ نفر در کالیفرنیا- را به کار گرفتند و از هرکدام دوبار اسکن MRI تهیه کردند: اول در هنگام بارداری شریک زندگی شان و بار دیگر هنگامی که کودک شش ماهه بود. آنها یک گروه کنترل ۱۷ نفره از مردان بدون فرزند را نیز در پژوهش گنجاندند.

آنها چندین تغییر قابل توجه در مغز پدران بین دو اسکن یافتند که در مردان بدون فرزند در همان دورهٔ زمانی ظاهر نشدند. در هردو نمونهٔ اسپانیایی و کالیفرنیایی، تغییرات مغز مردان در نواحی ای از قشر ظاهر شد که در پردازش دیداری، توجه و همدردی نسبت به کودک مشارکت دارند.

چه چیزی مغز تازه پدران را تغییرشکل می دهد؟

درجهٔ انعطاف پذیری مغز در پدران میتواند به زمان تعامل با کودک شان بستگی داشته باشد. با این که پدران در بسیاری از بخش های دنیا به طور روزافزون در مراقبت از کودک مشارکت می کنند، این مشارکت در مردان متفاوت تغییر زیادی دارد.

تغییر ساختار مغز مردان پس از پدر شدن,اثر پدر شدن بر مغز مردان

این گسترهٔ مشاکرت می تواند توضیح دهد که چرا تغییرات مغزی یافته شده در این پدران در مقایسه با تغییرات مشاهده شده در تازه مادران بسیار جزئی تر هستند. در حقیقت ، تغییرات مغزی در پدران تقریباً نصف میزان تغییرات مشاهده شده در مادران بود.

عوامل اجتماعی، فرهنگی و روان شناختی، که تعیین میکنند مشغولیت پدران با فرزندان خود چقدر باشد، میتوانند به نوبهٔ خود روی تغییرات مغز پدر تاثیر بگذارند.

در حقیقت، پدران اسپانیایی، که به طور میانگین مرخصی پدری دست ودلبازانه تری نسبت به پدران آمریکایی دارند، نسبت به پدران کالیفرنیایی تغییراتی واضح تر در نواحی ای از مغز نشان دادند که توجه هدف محور را پشتیبانی می کنند، که می تواند به پدران کمک کند با اشارت کودک خود هماهنگ شوند.

این یافته ها این پرسش را ایجاد می کند که آیا سیاست های خانواده که زمان سپری شدهٔ پدران را با نوزاد خود در دوران اولیهٔ پس از زایمان افزایش می‌دهند، می توانند توسعهٔ مغز پدری را پشتیبانی کنند یا خیر.

از طرف دیگر، شاید مردانی که مدلسازی مجدد مغز و هورمون ها در آنها قوی تر است، انگیزهٔ بیشتری برای مشارکت در پرورش فرزند خود دارند.

پژوهش های بیشتری برای پرداختن به این پرسش ها لازم است و یافتن این که چگونه میتوان به بهترین شکل به درمان پدرانی پرداخت که احتمالاً دچار ریسک مشکل سازگاری با نقش والدی خود هستند.

علی رغم اهمیت پدران در پرورش فرزند، سازمان ها تمایلی به اولویت گذاری تأمین مالی پژوهش روی مردانی که قرار است پدر شوند، نشان نداده آند؛ اما با انتشار یافته هایی از این دست، این مسأله میتواند تغییر کند. پژوهش های بیشتر با اندازه گیری های دقیق تر مراقبت پس از زایمان می توانند حقایق بیشتری را دربارهٔ انعطاف پذیری مغز والدی در مردان و زنان آشکار کنند.

  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش