در صورت عدم درمان، زخم های مزمن مانند زخم های پوستی دیابتی می توانند عفونی شده و در نهایت منجر به قطع عضو یا حتی مرگ شوند. بانداژ آزمایشی هوشمند جدید طراحی شده تا با مشاهده و درمان چنین صدماتی از وقوع آن جلوگیری کند.
به گزارش سیناپرس، این پانسمان به شکل یک چسب الکترونیکی چسبیده به پوست، در مؤسسه فناوری کالیفرنیا توسط تیمی به سرپرستی پروفسور وی گائو (Wei Gao) ساخته شده است.
این بانداژ هوشمند شامل یک بستر پلیمری انعطاف پذیر، قابل کشش و زیست سازگار است که در سطح زیرین آن مجموعه ای از الکترودهای حسی، یک جفت الکترودهای مدوله شده با ولتاژ و یک لایه هیدروژل بارگذاری شده با دارو قرار دارد. در بالای آن بستر، یک برد مدار چاپی کوچک و انعطاف پذیر نصب شده که حاوی وسایل الکترونیکی مانند باتری، تراشه بلوتوث (Bluetooth) و سنسور دما است.
پس از استفاده مستقیم روی محل زخم، بانداژ بطور مداوم از حسگرهای خود برای بررسی غلظت مواد شیمیایی مانند اسید اوریک، آمونیوم، گلوکز و لاکتات استفاده می کند. به علاوه تغییرات pH و دمای زخم را بررسي ميکند که همگی نشانه های عفونت یا التهاب هستند.
اگر چنین نشانه هایی شناسایی شود، بانداژ با ارسال یک هشدار به تلفن هوشمند شخص بیمار یا دستگاه دیگر پاسخ می دهد. همچنین از الکترودهای مدوله شده با ولتاژ خود برای تحریک آزادسازی دارو از هیدروژل و انتقال جریان الکتریکی با ولتاژ پایین به بستر زخم استفاده کرده و رشد مجدد بافت جدید را تحریک می کند.
در آزمایش های اولیه انجام شده روی موش ها، این فناوری در انتقال دقیق داده های وضعیت زخم، کشتن باکتری های مضر مانند E. coli و سرعت بخشیدن به بهبود زخم های مزمن مشابه زخم های پوستی دیابتی موفق بود. در ادامه محققان برنامه هایی برای آزمایش های انسانی انجام می دهند.
گائو در این باره گفت: ما این اثبات مفهومی را در مدل های حیوانی کوچک نشان داده ایم، ولی در ادامه راه، می خواهیم پایداری دستگاه را افزایش داده و آن را روی زخم های مزمن بزرگتر آزمایش کنیم، زیرا پارامترهای زخم و ریزمحیط ممکن است از بیماری به بیمار دیگر متفاوت باشد.
شرح کامل این مطالعه و نتایج حاصل از آن در آخرین شماره مجله تخصصی Science Advances منتشر شده است.
- 14
- 5