به گزارش ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، بیماری آلزایمر در اثر مجموعه ای از عوامل ریسک ژنتیکی ایجاد می شود که منجر به تغییرات وراژنتیکی می شوند. در مراحل پایانی آلزایمر و پس از اینکه سریع ترین آثار زوال توانایی شناختی بیماران مشاهده می شود، تغییرات وراژنتیکی رخ می دهند و مانع یادآوری آخرین اطلاعات آموخته شده می شوند.
این تحقیقات علاوه بر اینکه ارتباط بین آلزایمر و تغییرات وراژنتیکی را روشن کرد، نشان داد که می توان اختلال در عملکردهای شناختی را از طریق هدف گیری آنزیم های وراژنتیکی به منظور بازیابی گیرنده های گلوتامات درمان کرد. این گیرنده ها که در غشای سلول های عصبی و گلیال یافت می شوند، وظیفه دریافت پالس های عصبی تحریکی را برعهده دارند و وجود آنها برای شکل گیری حافظه، ارتباط نورون ها و یادگیری، ضروری است.
بیماری آلزایمر موجب شکل گیری یک فرآیند وراژنتیکی می شود که گیرنده های گلوتامات را دچار فرسایش می کند. محققان از دست رفتن گیرنده های گلوتامات را هم در مدل های حیوانی و هم در بافت مغز افراد مبتلا به آلزایمر پس از مرگ آنها، شناسایی کردند.
محققان مستنداتی به دست آوردند که نشان می دهد تنظیمات غیرعادی وراژنتیکی در توصیف و عملکرد گیرنده های گلوتامات با اختلالات عصبی ناشی از آلزایمر ارتباط دارد و در صورتی که تعداد زیادی از ژن های دارای تنظیمات نامناسب در آلزایمر، از طریق هدف گیری آنزیم های وراژنتیکی به وضعیت عادی بازگردند، امکان بازیابی عملکرد های شناختی مبتلایان به این بیماری فراهم می شود.
محققان با استفاده از این شیوه جدید توانستند حافظه موش ها را که در اثر آلزایمر از بین رفته بود به مدت یک هفته بازیابی کنند و اکنون در تلاش هستند تا ترکیباتی را با اثرگذاری بیشتر و طولانی تر تولید کنند.
بیماری پیشرونده آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است که باعث اختلال در حافظه، تفکر و رفتار فرد می شود. این بیماری از دیدگاه علمی بر اثر کاهش ماده شیمیایی سروتونین در مغز بروز می کند و به این ترتیب انتقال پیام های عصبی مختل می شود. دلیل این بیماری همیشه کهولت سن نیست و عوامل ژنتیکی، سکته مغزی و شوک عاطفی نیز می توانند منجر به این بیماری شوند.
بر اساس آمار مرکز بین المللی آلزایمر، در حال حاضر ۴۶.۸ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و این تعداد تا سال ۲۰۵۰ میلادی، به ۱۳۱.۵ میلیون نفر به ویژه در کشورهای در حال توسعه می رسد.
محققان دانشگاه کالیفرنیا در سان فرانسیسکو چاقی، باریک شدن شریان کاروتید، افسردگی، افسردگی، فشار خون بالا، عدم تحرک، استعمال دخانیات، سطح بالای اسید آمینه و دیابت نوع ۲ را به عنوان مهمترین عوامل خطر آلزایمر برشمرده اند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Brain: A Journal of Neurology منتشر شده است.
- 18
- 4