به گزارش مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سلولهای بنیادی، محققین دانشگاه کمبریج در مطالعه روی مدل جانوری (رت) دریافتند که قرار گرفتن جنین در معرض هیپوکسی مزمن (سطح اکسیژن کم) طی تکوین موجب میشود که آنها دچار پیری زودرس تخمدانها شوند و در نتیجه تخمک کمتری داشته باشند.
هیپوکسی درون رحم میتواند بوسیله شماری از فاکتورها از جمله سیگار، پره آکلامپسی، چاقی مادر و زندگی کردن در ارتفاعات ایجاد شود. پیش از این اثرات طولانی مدت این شرایط روی سلامت نوزادان مشخص شده است با این حال این مطالعه برای اولین بار نشان داد که هیپوکسی روی باروری نوزاد در آینده نیز اثر میگذارد.
در این مطالعه محققین رت های ماده باردار را از روز ۶ تا ۲۰ بارداری شأن در معرض اکسیژن ۱۳ درصد (هیپوکسی) قرار دادند و مجرای تولید مثلی نوزادان ماده را در ماه چهارم سن شأن مورد ارزیابی قرار دادند.
ارزیابیها نشان داد که دوره بارداری و طول عمر نوزاد رت هایی که در معرض هیپوکسی قرار گرفتند در مقایسه با رت های کنترل کوتاهتر بود. هم چنین تعداد فولیکولهای تخمدان آنها در مجرای تولید مثلی نیز کمتر بود. ارزیابی بیشتر بافت تخمدانی این نوزادان نشان داد که طول تلومر سلولهای بافت تخمدانی آنها کوتاهتر بود که بدین معنی است که بافت تخمدانی آنها سریعتر پیر میشود و در نتیجه آنها زودتر نابارور میشوند.
طبق توصیه این مطالعه زنان باید طی بارداری سیگار نکشند و از سایر مشکلاتی که به هیپوکسی منتهی میشوند مانند پره آکلامپسی و زندگی در ارتفاع نیز پرهیز کنند.
- 19
- 3