به گزارش ايسنا، تمامی کودکان در زمان زندگی خود ترس و اضطراب را بعنوان دو احساس طبيعي تجربه ميکنند و این استرس بیش تر هنگامی است که از مراقبان اصلی خود دور می شوند. ویژگی اصلی اخلال اضطراب متارکه، استرس غیرواقعی و مفرط در مورد جدایی یا پيش بيني متارکه از منزل یا کسانی است که فرد به آنها دلبستگی دارد. پژوهشگران در پژوهشی با عنوان اثربخشی درمان التیام روابط والد- کودک بر کاهش علایم اختلال اضطراب جدایی در کودکان طلاق این مسئله را بررسی نموده اند.
در این پژوهش که به وسیله یاسمن زواشکیانی، دانشجوی کارشناسي ارشد روان شناسی بالینی دانشگاه آزاد رودهن و مینا مجتبایی، دانشیار گروه روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن انجام شده، آمده است: « پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون – بنابراين آزمون همراه با گروه کنترل است. در این پژوهش جامعه مورد مطالعه عبارت بود از کلیه والدهای مطلقه که دارای کودک دو تا شش سال دارای علائم اضطراب جدایی بودند که در سال ۱۳۹۶ به مرکز مهر عاطفه ها، مهدکودک ها و بهزیستی شهرستان مشهد مراجعه کردند. نمونه پژوهشی حاضر با حجم ۴۰ نفر (۲۰ نفر گروه ازمایش و ۲۰ نفر گروه کنترل) است.»
وسیله این پژوهش، پرسش نامه SAAS- P، سنجش اضطراب جدایی در کودکان پیش دبستانی بوده است. مقیاس سنجش اضطراب جدایی فرم والد این مقیاس ۳۴ ماده و چهار زیرمقیاس ترس از تنها شدن ، ترس از رها شدن ، ترس از بیماري های جسمی و نگرانی در مورد رویدادهای پرخطر است. بعد از ارزیابی، اگر آزمودنی ها اختلال استرس جدایی داشتند، به جلسات درمانی وارد می شدند. در جلسات درمان با بهره گیری از مداخلات مبتنی بر درمان بهبود روابط والده و بچه این امکان موجود است که در ۱۰ جلسه هفته ای یک بار از طريق استفاده از زمان های بازي ۳۰ دقیقه ای روابط والده با کودکش را تقویت کرد.
در این پژوهش آمده است: «این روش ترکیبی از بازي درمانی و رویکردهای آموزش والدین است. با این اختلاف که بر روابط والد بچه تمرکز دارد و بیش از تکنیک های بازي درمانی کودک محور استفاده می کند. والدین تحت نظارت یکی از متخصصان بازي درمانی آموزش می بینند و بعد تکنیک های بازي درمانی بچه محور را در خانه با استفاده از مجموعه ای خاص از اسباببازي ها ایفا می کنند.»
نتیجه یافته های تشریحی بیانگر آن است که نمره اضطراب جدایی افراد گروه آزمایش نسبت به پیش آزمون کاهش داشته است. این نشانه اثربخشی درمان (child parent relationship therapy) است. در حالیکه نمره اضطراب جدایی اشخاص گروه کنترل تفاوتی نسبت به پیش آزمون نداشته است.
پژوهشگران ميگويند : «روش درمانی CPRT (مبتنی بر رابطه والد- بچه) باعث کاهش علایم اختلال استرس جدایی در آزمودنی های گروه آزمایش در قیاس با گروه کنترل شده است. این معناداری آماری بر تأثير مثبت جلسات درمان CPRT جمعی بر کاهش استرس جدایی در کودکان دو تا شش سال تأکید دارد.»
در این پژوهش آمده است:« بر اساس این مطالعه، رابطه والدین با فرزندانشان بیانگر این است که CPRT میتواند اثرات بادوامی را در زندگی کودکان داشته باشد. این جلسات توانسته به والدین براي رابطه بهتر با فرزندشان کمک کند و والدین تغييرات مثبتی را در خصوص فرزندانشان گزارش کردند.»
این پژوهش در نخستین شماره نهمین دوره نشریه پژوهش های روان شناسی بالینی و مشاوره منتشر شده است.
- 15
- 1