به گزارش پایگاه خبری مدیکال اکسپرس، ریتم شبانه روزی، ساعت درونی یا ساعت بیولوژیکی به ارگانیسم ها کمک می کند تا تغییرات دوره ای زمانی را پیش بینی کنند و با آن تغییرات هماهنگ و سازگار شوند.
تقریباً تمام سلول ها شامل ساعت مولکولی هستند که عملکرد متابولیک را براساس چرخه شبانه روزی تنظیم می کند. مطالعه های جدید نشان می دهد اختلال در این ریتم شبانه روزی در خیلی از بیماری های متابولیکی از جمله دیابت نوع دو نقش دارد.
مطالعه های اخیر پژوهشگران دانشگاه ژنو با بررسی سلول های مشتق شده از لوزالمعده اهداکنندگان مبتلا به دیابت نوع دو نشان می دهد اختلال در ساعت بیولوژیکی، عملکرد سلول های تولیدکننده انسولین در لوزالمعده را مختل می کند.
در ادامه پژوهشگران با استفاد از یک مولکول تعدیل کننده به نام Nobiletin که از پوست لیمو بدست می آید، توانستند ساعت سلولی مختل شده را اصلاح و عملکرد سلول های تولیدکننده انسولین در لوزالمعده را بازیابی کنند.
این مطالعه نشان می دهد با تنظیم یا به اصطلاح راه اندازی مجدد ساعت بیولوژیکی سلول ها میتوان به درمان مؤثر بیماری های متابولیک از جمله دیابت دست یافت.
محققان دو سال قبل هم دریافته بودند که اختلال در ریتم شبانه روزی، ترشح هورمون های حیاتی از جمله انسولین را تحتتأثیر قرار می دهد؛ ولی این اولین بار است که اصلاح این چرخه شبانه روزی با استفاده از یک مولکول طبیعی و دردسترس از پوست لیمو صورت می گیرد.
نتایج این مطالعه در نشریه Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است.
- 12
- 4