به گزارش ایسنا به نقل از فیز، محققان "دانشگاه داندی" (University of Dundee) کشور اسکاتلند، بیش از ۲۷۰۰ ژنوم را در"کرم های الگانس" (C. elegans) مورد بررسی قرار دادند تا به درک بهتری در خصوص دلیل جهش ها برسند. این پژوهش نشان می دهد که چطور جهش های DNA، از آسیب رسیدن به آن و ترمیم اشتباه آن ناشی می شوند.
DNA سلول، پیوسته در معرض فشار فیزیکی و شیمیایی قرار دارد که میتوانند به آن آسیب برسانند و باعث جهش در آن شوند ولی سلول ها، مکانیسم های ترمیم بیشماری نیز دارند که به آن ها امکان می دهد آسیب های DNA را فورا بعد از رخ دادن ، ترمیم کنند. گاهی وقت ها بخاطر بروز خطا یا عدم شناسایی ضایعات DNA، روند ترمیم با شکست روبرو می شود. چنین شرایطی میتواند به جهش هایی منجر شود که دلیل بروز سرطان (cancer) هستند.
بسیاری از مواد سمی موسوم به "ژنوتوکسین" (genotoxin) من جمله موادی که در دود تنباکو یافت میشوند، به بروز جهش هایی در ژنوم می انجامند. دکتر "نادزدا ولکوا" (Nadezda Volkova)، از محققان این پروژه اظهارکرد: شناسایی چنین علائمی در سرطان، به دانشمندان امکان می دهد تا عامل بروز آسیب ژنتیکی را در وهله اول ردیابی کنند و بتوانند باتوجه به آن ها، به تشخیص و درمان بپردازند.
در هر حال، امکان دارد بسياري از نشانه های جهش که در ژنوم سرطان بررسی میشوند، با هیچ ژنوتوکسینی مرتبط نباشند. ولکوا و همکارانش برای درک ریشه این نشانه ها، اثر ترکیب ۱۲ ژنوتوکسین را روی کرم های الگانس که مکانیسم ترمیم DNA آن ها با شکست روبرو شده بود، آزمایش کردند. آن ها در این بررسی نشان دادند که نشانه های جهش، از ادغام آسیب DNA با مکانیسم نادرست ترمیم ناشی می شوند.
ولکوا ادامه داد: بسياري از تغییرات DNA که ما در این پژوهش مورد بررسی قرار دادیم، در سرطان های انسانی نیز رخ میدهند ولی ما دریافتیم که نشانه های جهش، متنوع تر از آنچه پیشتر تصور می کردیم هستند.
این پژوهش، در مجله "Nature Communications" به چاپ رسید.
- 18
- 2