یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۱۱۰۰۰۹۸

گوش دادن فعال، نشان دهنده‌ باهوشی

گوش دادن فعال,باهوش بودن,مهارت گوش دادن فعال

گوش دادن فعال، یک عمل است نه یک ضدِ عمل. گوش دادن فعال فقط این نیست که به صحبتهای طرف مقابل گوش کنید بلکه به معنای حضور شما در پروسه شنیدن است. به معنای فهم کامل تمام حرفها و نشانه‌های گفتاری اوست. به این معناست که حرفهای او را از طریق گوش خود می‌گیرد و از طریق ذهن خود هضم می‌کنید. به این عمل می‌گویند «گوش دادن فعال».یک فرد عادی در هر یک دقیقه، می‌تواند ۲۲۵ کلمه بیان ‌کند اما به خوبی می‌تواند ۵۰۰ کلمه در دقیقه را گوش دهد. این تفاوت ۲۲۷ کلمه‌ای، باعث می‌شود ذهن ما مشغول پر کردن این خلأ گردد.

 

یعنی ما شروع به پر کردن این اختلاف رقم در ذهن خود می‌کنیم و شروع به شنیدن چیزهای دیگر به همراه حرفهای طرف مقابلمان می‌کنیم. ما در طول یک مکالمه، حرفهای ذهنی خود، حرفهای محیط، حرفهای نوشته شده و هر چیز دیگری را نیز همزمان می‌شنویم. همین امر باعث می‌شود نتوانیم در یک گفتگو، از مهارت گوش دادن فعال بهره‌مند باشیم و به راحتی حواسمان هنگام صحبت کردن طرف مقابلمان، پرت شود.دلیل دیگر این حواس پرتی، خودخواهی ماست. ما در یک گفتگو، بیشتر مایل هستیم که در مرکز توجه قرار بگیریم نه در حاشیه، و حرف زدن، یکی از راههای رسیدن به مرکز توجه است. به همین دلیل است که بیش از آنکه گوش دهیم، مایلیم حرف بزنیم. این مساله نیز باعث فقدان مهارت گوش دادن فعال در ما می‌شود.

 

گوش دادن فعال، نشان دهنده‌ باهوشی

هنگام گوش دادن فعال، در واقع دارید یک فعالیت مهم یعنی دادن بازخوردها به طرف مقابل را انجام می‌دهید. شما ساکت هستید و به طور فعالانه گوش می‌دهید. در نتیجه رئیس یا همکار یا شخص مقابلتان بر این باور قرار می‌گیرد که شما شخص باهوشی هستید که نیازی نمی‌بینید خیلی سریع پاسخ هر حرفی را بدهید و بیش از حد توضیح دهید.سخن ور خوب بودن، گوش دادن فعال است. یعنی در یک گفتگو، کمترین چیزی که اهمیت دارد گفتن است و بیشترین قسمتی که مهم است، گوش دادن است. جوهره یک ارتباط خوب، به حرف زدن نیست، به گوش دادن فعال است.تصور کنید دوستتان را ملاقات کرده اید و متوجه شده اید به تازگی مشکلی برایش پیش آمده.

 

آنچه دوست شما از شما انتظار دارد همدلی شماست و این همدلی از طریق شنیدن کامل و هضم حرفهای او یا به عبارتی دیگر از طریق گوش دادن فعال ایجاد می‌شود. دوست شما انتظار دارد از سوی شما شنیده شود. درک شود.نه اینکه برایش نسخه بپیچید.اگر در این گفت‌و‌گو از مهارت گوش دادن فعال استفاده نمایید، متوجه خواهید شد که پس از اندک زمانی در احساس طرف مقابلتان تغییر شگرفی ایجاد شده است. به این طریق شما به خوبی کل قضیه را درک کرده اید، او نیز حالش بهتر شده و حالا اگر شما نظر یا پیشنهادی ارائه دهید قطعا یک پیشنهاد سطحی نیست بلکه یک پیشنهاد سنجیده است.

 

کسب مهارت گوش دادن فعال

خلاصه سازی

پس از گوش دادن فعال به صحبتهای شخص مقابل خود، می‌توانید خلاصه‌ای از حرفهای او را در یکی دو پاراگراف بیان کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا معنای دقیق‌تر و عمیقتری از آنچه گفته شد را درک نمایید چرا که شما در حال بیان همان حرفها هستید متنها از زاویه دید خودتان و به روش خودتان. از طرفی شخص گوینده نیز به دقت گوش می‌کند و اگر شما چیزی را به طور صحیح برداشت نکرده باشید یا نگرفته باشید، آنرا برایتان روشن می‌کند.

 

سوال کنید

با سوال پرسیدن از شخص گوینده، به او حس را می‌دهید که به حرفهایش توجه شده. شما می‌توانید با پرسیدن جزئیات بیشتر در مورد آن مسئله، علاقه خود را به طور بهتری به آن بحث نشان دهید. به عنوان مثال فرض کنید رئیس شما به دفتر کارتان آمده و کارهای زیادی به شما محول می کند و تاکید دارد همه اینها مهم هستند و از نظر زمانی هم تا فلان زمان بیشتر فرصت نیست. در این حالت اگر شما از مهارت گوش دادن فعال استفاده کرده باشید، متوجه خواهید شد که یکی دو تا از این کارها بیشتر مورد نظر رئیس شما بوده و شاید خودش نمی‌دانسته.

 

پس وقتی حرفهای رییستان تمام شد می‌توانید به او بگویید: بسیار خوب آقای رییس، به نظر می‌رسد فلان کار و فلان کار از کارهایی هستند که در حال حاضر همسو با فعالیت های شرکت می‌باشند و از نظر زمانی نیز وقت گیر‌تر هستند، آیا اجازه می‌دهید ابتدا روی این دو مورد کار کنم؟در این موقع است که رئیس شما به شدت متحیر خواهد شد که شما کاملا حرفهای او را گرفته اید و به این باور می‌رسد که شما کارمندی هستید که به خوبی حرفهای رئیس خودش را می‌فهمد و از نظر فکری با او هم نظر است.

 

استفاده از حرکتهای تاییدی

تایید توسط سر و لبخندزدن، یکی از نشانه‌های مثبت در گوش دادن فعال است. شما با این کار نشان می‌دهید که موافق حرفهای او هستید و این موافقت برای او خوشایند است. همچنین نشان دهنده این است که شما به موضوع علاقه مند هستید نه متنفر.بعنوان مثال وقتی همکار یا کارمند شما با مشکلی روبه‌رو می‌شود و آنرا با شما مطرح می‌کند اگر از حرکتهای تاییدی سر و لبخند استفاده کنید، حس راحت بودن و بیان صحیح مشکل به او دست می‌دهد و در این صورت حل مشکل بسیار آسان‌تر خواهد بود. به طور کلی استفاده از این شیوه در زمانه‌ای که اکثر مردم از خود حس خستگی نشان می‌دهند ومنتظر می‌ایستند تا حرف طرف مقابل تمام شود و بروند، می‌تواند باعث یک عامل مهم و تشویق کننده برای شخص گوینده محسوب شود.

 

 

armand​aily.‎​ir
  • 19
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش