به گزارش شفقنا، حضور نظامی ایالات متحده در جزیره اوکیناوای ژاپن مدتهای مدیدی است که به دلیل فرار سربازان آمریکایی از مجازات- به خاطر جنایات متعددی که مرتکب شدهاند- بحثبرانگیز بوده است. با این حال به گفته برایان برلتیک تحلیلگر ژئوپلیتیک جهانی پنتاگون نه تنها قرار نیست با این روند مقابله کند، بلکه در حال افزایش حضور خود در آنجاست- که دلیلش هم چیزی نیست، مگر مشاهده و درک این واقعیت که پنجره فرصت برای مهار چین در حال بسته شدن است.
رسانهها این تحلیل را بر اساس گفتههای یکی از تفنگداران دریایی سابق آمریکایی مطرح میکنند- که میگوید آمریکا شماری از جنگندههای رادارگریز خود را در انتظار رویارویی با چین در یکی از پایگاههای هوایی خود در ژاپن مستقر کرده است.
ظاهراً چندی پیش یک سری جدید از جنگندههای تهاجمی رادارگریز اف۳۵ نیروی هوایی ایالات متحده وارد پایگاه هوایی کادنا در جزیره اوکیناوای ژاپن شدهاند تا جایگزین جنگندههای قدیمی اف۱۵ شوند که مدتهاست در آنجا مستقر هستند.
برایان برلتیک تحلیلگر ژئوپلیتیک و تفنگدار دریایی سابق آمریکایی به خبرگزاری اسپوتنیک میگوید که کادنا در حال حاضر تبدیل به پایگاه اصلی و مرکزی نیروی هوایی ارتش ایالات متحده در هر دو منطقه ژاپن و منطقه آسیا-اقیانوسیه شده است و تفنگدارانی که به پایگاههای کوچکتر در حوالی آنجا اعزام میشوند، از آن به عنوان یک ایستگاه مرکزی استفاده میکنند.
ستاد فرماندهی نیروی هوایی آمریکا در منطقه اقیانوس آرام، نیروی دریایی، تفنگداران دریایی و ارتش ایالات متحده یگانهای مستقر زیادی در آنجا دارند که دارای هواپیماهای جنگی و تانکرهای سوختگیری هوایی بسیاری هستند.
برلتیک توضیح داد: «این پایگاه مرکزی است که بسیاری از تلاشهای ایالات متحده برای محاصره و مهار نظامی چین از آنجا صورت میگیرد. در واقع از نظر احتمال درگیری مسلحانه ایالات متحده با چین، به دلیل فاصله زیاد بین سرزمین اصلی آمریکا و منطقهای که سعی دارد بر آن تسلط یابد، تقریباً تمام موارد احتمالی در این زمینه به نیروهای آمریکایی مستقر در ژاپن بستگی خواهد داشت».
اولین فرودگاه در کادنا در اوایل سال ۱۹۴۵ برای نیروی هوایی امپراتوری ژاپن ساخته شد که در اصل دارای باندی از مرجانهای خرد شده بود. در ماههای پایانی جنگ جهانی دوم، اما، این فرودگاه از سوی نیروی هوایی آمریکا برای یک سری حملات هوایی به جزایر اصلی مورد استفاده قرار گرفت.
حضور نظامی ایالات متحده آمریکا در اوکیناوا از زمان تهاجم و اشغال این جزیره در سال ۱۹۴۵ در میان مردم عادی اوکیناوا که هویت فرهنگی متمایزی نسبت به بقیه ژاپنیها دارند، نامحبوب بوده است.
نیروهای نظامی مستقر در آنجا در طول سالیان متمادی مرتکب تجاوزها و قتلهای متعددی شدهاند که به دلیل این که دادگاههای ژاپن صلاحیت رسیدگی به آنها را ندارد، اغلب بدون مجازات ماندهاند.
استقرار هواپیمای عمودپرواز V-22 Osprey در پایگاههای نزدیک به مناطق شهری نیز پس از سقوطهای مکرر این نوع هواپیماها، اعتراض مردم محلی را برانگیخته است.
حالا این تحلیلگر میگوید که ورود اف۳۵ های جدید بخشی از روند ارتقاء مستمر نیروهای نظامی ایالات متحده در کادناست- که این روند قبلاً با جایگزینی جنگندههای نسل پنجم اف۲۲ با جنگندههای اف۱۶ آغاز شده بود.
برلتیک تاکید میکند که «استقرار هواپیماهای جنگی آمریکا هزاران مایل دور از سواحل خود این کشور نشاندهنده تعهد واشنگتن به پیگیری سیاست محاصره و مهار چین در آسیا و اقیانوسیه است».
این نظامی سابق آمریکایی میگوید که واشنگتن به این دلیل خطر تشدید تنشها را در منطقه میپذیرد- که متوجه شده پنجره فرصت برای سیاست مهار چین دارد به تدریج بسته میشود.
برلتیک میگوید: «چین بهرغم تلاشهای همهجانبه برای محاصره نظامی، انزوای دیپلماتیک و تضعیف اقتصادی این کشور به رشد خود ادامه میدهد و واشنگتن هم در این میان متوجه شده که اگر اجازه دهد چین به طور کامل از ایالات متحده پیشی بگیرد، این روند غیرقابل برگشت خواهد بود. در این زمینه بسیاری از تحلیلگران معتقدند که پنجره فرصت برای مهار چین مدتهاست که بسته شده است».
اوکیناوا در ۳۵۰ مایلی جنوب غربی جزایر اصلی ژاپن و ۴۰۰ مایلی شرق چین قرار دارد. این جزیره همچنین در ۸۰۰ مایلی جنوب کره شمالی و نزدیک به ۱۲۰۰ مایلی از بندر ولادیواستوک در شرق روسیه قرار دارد.
با این حال موقعیت جغرافیایی تنگه تایوان که در باریکترین نقطهاش کمتر از ۱۰۰ مایل عرض دارد؛ در هر گونه درگیری میتواند باعث برتری چین شود.
به گفته برلتیک؛ «از آنجایی که درگیری احتمالی آمریکا با چین در امتداد یا نزدیکی سواحل چین خواهد بود، چین قطعاً از نظر تداوم قدرت رزمی و همچنین از نظر لجستیکی نسبت به ایالات متحده آمریکا که ناچار به انجام پروازهای طولانی از پایگاههای خود در ژاپن خواهد بود، دست بالا را خواهد داشت».
- 11
- 2