- احسان هوشمند، جامعهشناس و پژوهشگر مسائل قومی با اعتماد درباره حمله تروریستی هفته گذشته در سیستان و بلوچستان گفتوگو کرده است.
به گزارش اعتماد، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
نباید فراموش کرد، در سال گذشته در مجموع هم از نظر کمیت و هم از منظر کیفیت، خشونتهایی در سیستان و بلوچستان بروز کرده که طی حدود ۴۵سال پس از پیروزی انقلاب بیسابقه بوده است. طی یک سال و نیم گذشته، وقوع چند عملیات نظامی سنگین، پر سر و صدا، پر هزینه و پرتلفات هم از نظر انسانی، روانی و سیاسی، باعث شده این تصور به وجود آید که همچنان دولت و مسوولان کشور در ارتباط با مسائل این استان فاقد ابتکار عملهای لازم و منعطف هستند.
جیشالعدل مدعی است که در عملیات اخیر بیش از ۱۶۸ نفر از نیروهای خود را برای انجام عملیات راهی ایران کرده است. این گروه تروریستی ادعا میکند گردانهای استراتژیک فداییان عدل الهی با گردانهای جان بر کف عدل و واحد اطلاعات و امنیتش را برای انجام عملیات میدانی وارد خاک ایران کرده است. ۲۹نفر از این تعداد، عضو گردانهای عدل الهی بودهاند که ۱۸نفر از این تعداد کشته شدهاند و ۱۱نفر هم زنده باقی ماندهاند. بر اساس دادههای اطلاعاتی جیشالعدل، ۱۳۹نفر دیگر همراه این تیم یا زنده به پایگاه خود برگشتهاند یا در ایران برای عملیاتهای بعدی باقی ماندهاند.
اگر این روایت صحت داشته باشد، از نظر کمیت افراد شرکتکننده در عملیاتهای تروریستی اتفاق بیسابقهای در تاریخ معاصر ایران رخ داده است. در واقع از دوران مشروطه تا به امروز هرگز یک چنین عملیاتی در این سطح و وسعت در استان سیستان و بلوچستان رخ نداده بود. به نظر میرسد این عملیات را باید بزرگترین عملیات نظامی و تروریستی در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی در استان سیستان و بلوچستان محسوب کرد.
متاسفانه در آینده باید منتظر اتفاقات ناگوار بیشتری باشیم.رخدادهایی که به هیچ عنوان به نفع مصالح ملی و عمومی کشورمان نیست.البته حل و فصل مسائل منطقهای هم از ضروریات امروز ایران است.افزایش تنشهای موجود به نفع منافع ملی ما نیست.توجه جدی به تحولات افغانستان و پاکستان را نیز نباید از نظر دور داشت.تأسیس مراکز مستقل پاکستانشناسی و افغانستانشناسی نیاز فوری کشور است.قوه قضاییه هم لازم است با اغماض و عفو و رویکرد منطبق بر مصالح کشور درباره زندانیها و احکام زندانیان این خطه برخورد کند.
جیش العدل رسما اعلام کرده است، هدف از اجرای این عملیات، تلاش برای ناکام گذاشتن بخشی از برنامه های طرح موسوم به توسعه سواحل مکران است.
در تاریخ معاصر ایران در دو دوره شاهد گسترش خشونت ها در سیستان و بلوچستان بوده ایم. دوره اول در دولت احمدی نژاد و در دوره فعلی که دولت ابراهیم رییسی حاکم بوده است.
باید مسائل و مشکلات برجای مانده از تنش های ۲سال اخیر در بلوچستان حل و فصل شوند. عاملان مربوط به درگیری های زاهدان در سال گذشته باید به شکل روشن و بی طرفانه مجازات شوند.
مهدی بیک اوغلی
- 12
- 6